Догори
Дати відгук

В Україні заборонено використання азбесту та виробів із нього

Азбест заборонено у 63 країнах світу

2 хв на прочитання07 Вересня 2022, 15:40
Поділитись:

Депутати Верховної Ради ухвалили в цілому законопроєкт №4142 про систему громадського здоров'я, до якого включили поправки про заборону використання азбесту у будівництві. Про це повідомила лідерка партії Слуга народу Олена Шуляк на своїй сторінці Фейсбук. 

«Нарешті ми позбудемося небезпечного для здоров’я радянського будівельного спадку та замінимо його на сучасні будматеріали, які збережуть здоров’я і будівельників, і мешканців новобудов», - написала вона.

Зокрема, документ забороняє як використання азбесту, так і матеріалів та виробів із його вмістом.

Азбест заборонено у 63 країнах світу, зокрема в Євросоюзі, Канаді та Австралії.

Нагадаємо, відмова від хризотилового азбесту – одне із зобов’язань України перед ЄС.

Азбест заборонено у 63 країнах світу, зокрема в Євросоюзі, Канаді та Австралії.

Азбест – це мінерал, здатний розщеплюватися на тонкі та міцні волокна. Він погано проводить тепло та витримує температуру до 1 500 градусів за Цельсієм.

Ці властивості дозволяють використовувати азбест для будівництва. Здебільшого його додають до шиферу, труб та теплоізоляції.

Попри всі переваги, цей матеріал вважається токсичним та небезпечним. Тонкі волокна, якими дихають робітники, важко виводяться з організму та залишають подразнення, на місці яких можуть утворюватися ракові пухлини.

З азбестом пов’язана низка хвороб: фіброз легень, мезотеліома, рак легень, гортані та яєчника. Щорічно від впливу шкідливих волокон азбесту у світі гине понад 100 тис людей.

Раніше ми писали: О, азбестове лоббі прокинулося і знову дурить українців, маніпулюючи пафосними лозунгами! 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost