Догори
Дати відгук

В Україні з утилізованої молочки робитимуть біогаз

Молочні продукти з вичерпаним терміном придатності вручну видаляються з пакування, збирають у спеціальні ємності, а потім транспортують на станцію для переробки у біогаз.

2 хв на прочитання16 Грудня 2020, 10:21
Поділитись:

Надзвичайно приємно, коли "зелені" технології впроваджуються і діють в Україні. Так, стало відомо, що українці використовуватимуть  технологію метанайзера, який перетворює органічні відходи в електричну енергію.

Мова йде про  виробництво біогазу із відходів молочної продукції. Як передає agronews.ua, проект «Нуль відходів на полігон» впроваджує компанія «Данон» спільно з Центром управління відходами,  

За словами операційного директора компанії «Данон» в Україні Бориса  Жигалова, в  середньому в Україні відправляють на утилізацію близько 15−25 тонн молочної продукції щомісяця. Використання технології метанайзера (біотанка, біодайджестера), який перетворює органічні відходи в електричну енергію, дозволяє суттєво скоротити викиди CO2. 

Жигалов пояснив, як відбувається процес переробки. Так, на сортувальному майданчику молочні продукти з вичерпаним терміном придатності вручну видаляються з пакування, збирають у спеціальні ємності, а потім транспортують на станцію для переробки у біогаз у спеціальних установках - метанайзерах. В середньому з однієї тонни молочної продукції отримуємо від 50 до 80 м3 біогазу.

Пакування з молочних продуктів з вичерпаним терміном придатності сортують за типом матеріалу: папір, фольга, пластик, Tetra Pak, а потім - за видами пластику та паперу.

«Тверді відходи розділяють також вручну, - пояснює Борис Жигалов. – Відсортована упаковка, яка підлягає вторинній переробці, відправляється у спеціально облаштовані мийні машини - очищення пакування від залишків молочної продукції відбувається без застосування хімічних речовин, оскільки всі стоки, отримані у процесі мийки, також відправляються на біогазову станцію».

 Відомо, що проект «Нуль відходів на полігон» реалізується у рамках програми «Одна планета. Одне здоров’я» та  комплексної екологічної стратегії, яка базується на 5-ти основних напрямах: турбота про клімат, екологічне виробництво, скорочення та переробка відходів (як пакування, так і виробництва), стале сільське господарство, екологічна культура співробітників. 

Відомо, на Прикарпатті обіцяють робити газ і електрику з осаду стічних вод.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Енерго
Через закупівлю сировини за завищеними цінами судитимуть кервництво держпідприємства
Через закупівлю сировини за завищеними цінами судитимуть кервництво держпідприємства
1 хв на прочитання24 Квітня 2024
Ціни на газ Паливо Український ринок
Ціни на газ для бізнесу в Україні посеред весни зросли до максимуму з листопада
1 хв на прочитання23 Квітня 2024
Виробництво біометану має потенціал потужного росту
Виробництво біометану має потенціал потужного росту - Герус
2 хв на прочитання22 Квітня 2024
Укренерго анонсувало графіки обмеження потужності
«Укренерго» анонсувало графіки обмеження потужності, ось кого це стосуватиметься
1 хв на прочитання18 Квітня 2024
В Україні вироблятимуть компоненти малих модульних реакторів:Енергоатом та Holtec International підписали Угоду
2 хв на прочитання17 Квітня 2024
Розпочалося будівництво двох нових енергоблоків за американською технологією: Хмельницька АЕС стане найпотужнішою в Європі
3 хв на прочитання15 Квітня 2024
У Рівному збудують хімічний індустріальний парк, де вироблятимуть аміак та азотні добрива
1 хв на прочитання14 Квітня 2024
Україна і Словаччина підписали Меморандум про поглиблення співпраці в атомній галузі
1 хв на прочитання14 Квітня 2024