Догори
Дати відгук

В Україні вироблятимуть "зелений водень": ціна стартового пакету 6 млн євро

Такий водень є найбільш екологічно чистим для навколишнього середовища.

2 хв на прочитання27 Листопада 2023, 18:20
Поділитись:

Зелений водень — це водень вироблений з електрики, яка вироблена з відновлювальних джерел: вітру, сонця, біомаси. При виробництві зеленого водню молекулу Н2 отримують зі звичайної прісної води методом електролізу, а електроенергію беруть із відновлюваних джерел — вітру, сонця, біомаси.Такий водень є найбільш екологічно чистим для навколишнього середовища.

Варто нагадати, що прихильником та головним лобістом зеленої енергетики в Європі є Німеччина. На виробництво зеленого водню країна готова виділяти мільярди євро. 

ПрАТ "Укргідроенерго" спільно з німецькою компанією Andritz Hydro GmbH опрацьовує проєкт виробництва в Україні "зеленого водню" потужністю від 5 МВт замість анонсованих раніше 1 МВт, а потім 2-3 МВт, повідомив Інтерфаксу генеральний директор компанії Ігор Сирота.

"Тепер ми говоримо про 5-10 МВт. По-перше, у розрахунку на 1 МВт буде дешевше побудувати 5 МВт, ніж 2 МВт. Якщо побудувати 2 МВт коштуватиме, умовно, EUR3 млн, то 5 МВт коштуватиме не EUR7,5 млн, а EUR5-6 млн", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Сирота додав, що з цією метою в жовтні цього року підписано новий меморандум із Andritz, а попередній тристоронній меморандум, у якому брала участь і MAN Energy Solutions, не дав відповідних результатів.

"Тому ми підписали меморандум з Andritz. У них є два підрозділи, які наразі займаються винятково воднем. Також фахівці Andritz мають певні напрацювання з норвежцями. Крім того, за цей рік ми вивчили багато нового", - пояснив голова "Укргідроенерго".

Як зазначив він, Andritz дуже важлива для компанії, оскільки основним драйвером "зеленого водню" в Європі є Німеччина.

"Ми запропонували розробити ТЕО. Andritz як наш партнер шукатиме кошти німецького уряду, щоб профінансувати цей проєкт. Так, це не економіка на сьогодні. Але це майбутнє. І ми маємо до цього рухатися. Ми вже маємо напрацювання, ми розуміємо, де може бути споживання цих 5-10 МВт, ми розуміємо, що це споживання є в Україні", - запевнив Сирота.

Водночас він поки що не став називати об'єкти споживання, але зазначив, що знайти гроші під такий проєкт цілком реально.

"Якщо ми побачимо що проєкт ефективний на перспективу 3-4-5 років, тоді шукатимемо грант під пілотний проєкт. Умовно EUR6 млн. Для європейців виділити таку суму для пілотного водневого проєкту в Україні цілком прийнятно. Це не 100 млн, не мільярд", - зазначив голова "Укргідроенерго".

Свіжі новини на GreenPost.ua

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Енерго
Через закупівлю сировини за завищеними цінами судитимуть кервництво держпідприємства
Через закупівлю сировини за завищеними цінами судитимуть кервництво держпідприємства
1 хв на прочитання24 Квітня 2024
Ціни на газ Паливо Український ринок
Ціни на газ для бізнесу в Україні посеред весни зросли до максимуму з листопада
1 хв на прочитання23 Квітня 2024
Виробництво біометану має потенціал потужного росту
Виробництво біометану має потенціал потужного росту - Герус
2 хв на прочитання22 Квітня 2024
Укренерго анонсувало графіки обмеження потужності
«Укренерго» анонсувало графіки обмеження потужності, ось кого це стосуватиметься
1 хв на прочитання18 Квітня 2024
В Україні вироблятимуть компоненти малих модульних реакторів:Енергоатом та Holtec International підписали Угоду
2 хв на прочитання17 Квітня 2024
Розпочалося будівництво двох нових енергоблоків за американською технологією: Хмельницька АЕС стане найпотужнішою в Європі
3 хв на прочитання15 Квітня 2024
У Рівному збудують хімічний індустріальний парк, де вироблятимуть аміак та азотні добрива
1 хв на прочитання14 Квітня 2024
Україна і Словаччина підписали Меморандум про поглиблення співпраці в атомній галузі
1 хв на прочитання14 Квітня 2024