Догори
Дати відгук

В Україні біля меліоративного каналу знайшли зуб мамонта

Тепер зуб доісторичної тварини, як цінна археологічна знахідка, займе місце в експозиції історико-природничого музею

1 хв на прочитання19 Листопада 2020, 13:45
Поділитись:

Рештки доісторичних тварин зустрічаються у багатьох країнах світу, але для України це знахідки завжди є дещо дивними і від того  ще більше цікавими. Відтак, жителі Рівненщини можуть похвалитися власною знахідкою,   знайденою на краю водойми меліоративного каналу.

 Як повідомляють на Фейсбук-сторінці Нобельського національного природного парку,   припущення, що це – зуб доісторичної тварини підтвердили місцеві науковці.  Для перевірки достовірності та експертного висновку дирекція Нобельського НПП направила археологічну знахідку до кафедри фізичної географії, геоморфології та палеогеографії Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

Згідно з експертним висновком було встановлено, що це лівий верхній моляр другої дорослої зміни (М2), який належав молодому Mammuthus primigenius. Це проміжна (між ранньою та пізньою) товстоемалева форма мамонтів, яка існувала на території Східної Європи у другій половині пізнього плейстоцену, приблизно в інтервалі 55-27 тис. років тому.

Зуб цілий. Повна кількість пластин в зубі – 16. Довжина коронки зуба складає 174 мм, висота – 147,5 мм, ширина – 82,7 мм. Частота пластин на 10 см – 10,25. Середня товщина емалі – 1,7 мм. Зуб практично не зачеплений стиранням, тому форму стирання описати неможливо.

Тепер зуб доісторичної тварини, як цінна археологічна знахідка, займе місце в експозиції історико-природничого музею, який створюють при Нобельському НПП.

Зазначають, що це перша ідентифікована і досліджена знахідка подібного типу на цій місцевості.

Відомо, у Чорному морі виловили рибку, яка по черзі виконує функції самки та самця.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко