Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • В РФ тестують систему соціального рейтингу для росіян за китайським зразком

В РФ тестують систему соціального рейтингу для росіян за китайським зразком

Необхідність системи зумовлювалася намірами російського президента, уряду та Держдуми.

2 хв на прочитання05 Жовтня 2023, 00:36
Поділитись:

Студентів Російського державного соціального університету змушують узяти участь у тестуванні платформи «Ми», яка формує соціальний рейтинг для росіян. Про це розповідає SOTA.

«Вбачається доцільним запустити випереджаючими темпами проект соціального скорингу, маючи на увазі створення <…> кількісної метрики соціальних статусів і рівнів громадян у вигляді процедур соціального оцінювання. Вихідні дані будуть випускатися у вигляді двокомпонентного скоринг-коду (СК), де обидва компоненти будуть дворозрядними числами, що визначають соціальний статус людини (перший) та її соціальний рівень (другий). Наприклад, 47-29. Соціальний статус — відображення свого роду «заслуг» людини, а соціальний рівень — оцифрування ніби його «перспектив», — пояснювали у 2022 році у своїй доповіді перший проректор РДСУ Джомарт Алієв і декан факультету політичних та соціальних технологій Світлана Бородуліна.

Необхідність системи зумовлювалася намірами президента, уряду та Держдуми.

«Соціальний рівень (СУ), скажімо, того ж академіка цілком може поступатися СУ молодого неодруженого майстра, який працює на машинобудівному заводі і виробляє на продаж дитячі санчата у своєму гаражі, чи бути меншим за СУ лікаря-дієтолога, самозайнятого, крім роботи в районній поліклініці, як тренер із фітнесу та який вивчає китайську мову, щоби розширити свої знання про трави та компетенцію з терапевтичних зборів.

Другий компонент маркера більше про очікування держави від резервів розвитку людини та прояв готовності підтримати реалізацію її персональних перспектив на благо країни та для розвитку солідарного суспільства», — продовжували доповідачі.

Автори проекту пропонують пов'язати скоринг-код (соціальний рейтинг) зі СНІЛСом, ІННом, паспортом і телефоном. У доповіді рік тому відкрито йшлося про те, що виш має намір запропонувати систему не лише банкам, а й губернаторам для поділу громадян на класи корисності для держави: «Якщо ресурсів мало, потрібні зрозумілі критерії їхнього розподілу».

Резолютивна частина доповіді не була опублікована, проте з огляду на нинішнє тестування системи на студентах SOTA робить висновок, що ідею було прийнято в розробку.

До тестової системи рейтингу входять питання про освіту, наявність дітей та утриманців, джерела доходів, пільги, закредитованість, судимість, наявність соцмереж, участь у суспільному житті, держнагороди, знання мов (окремо виділено китайську), прихильність спорту, здоровий спосіб життя тощо.

SOTA також нагадує, що назва платформи соціального рейтингу «Ми» збігається з назвою антиутопії радянського письменника Євгена Зам'ятіна.

Також ми писали, що війна посилила економічну залежність Росії від Китаю: ось чим це може закінчитися.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.