31 липня 2024 року в місті Одеса на базі Одеського національного технологічного університету за підтримки громадської спілки «УКРСАДВИНПРОМ» спільно з міжнародним проектом ІТС «Сприяння виходу малих та середніх підприємств плодоовочевого сектору на зовнішні ринки та включення їх у ланцюжки доданої вартості» відбувся науково-технічний семінар для виноробів та технологів виноробних підприємств. Проце пише офіційний портал Верховної Ради.
Учасники заходу обговорили проблемні питання галузі виноградарства та виноробства на шляху вступу України до Європейського Союзу.
Зокрема, перед виноробами завжди стає питання виробництва якісного вина. Тому під час заходу провели дискусію про основні дефекти вина, причини виникнення небажаних змін у його властивостях, які впливають на якість, та методи запобігання.
Водночас, акцентувалась увага на тому, що галузь виноградарства та виноробства має відповідати правилам Європейського Союзу. Для цієї мети необхідно робити все для підтримки та стимулювання розвитку українських виноградарсько-виноробних підприємств.
З цього питання виступив керівник секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Олександр Старинець, який зазначив, що Комітетом підготовлений до розгляду в другому читанні євроінтеграційний проект Закону України «Про виноград та продукти виноградарства» (реєстр. №9139).
Прийняття даного законопроекту сприятиме підвищенню якості виноробної продукції, захисту вітчизняного виробника, усуненню чинників, що спотворюють конкуренцію та простежуваність виноградно-виноробної продукції від лози до пляшки, вирішенню проблеми з виробництвом та обігом вина із географічними зазначеннями аналогічно до сучасних правил в країнах ЄС та спрощенню виходу української виноробної продукції на міжнародні ринки.
Участь у заході взяли голова громадської спілки «УКРСАДВИНПРОМ» Володимир Печко, ректор Одеського національного технологічного університету Лариса Іванченкова, міжнародний консультант ІТС «Сприяння виходу малих та середніх підприємств плодоовочевого сектору на зовнішні ринки та включення їх у ланцюжки доданої вартості» Георгій Арпентін, представники Кафедри Технології вина та сенсорного аналізу Одеського національного технологічного університету та Інститут виноградарства і виноробства імені В.Є. Таірова, представники Асоціації крафтових виноробів Причорномор'я та інші.
Більше новин читайте на GreenPost.