Догори
Дати відгук

В Німеччині встановили перші у світі дерев’яні лопаті для вітрогенераторів

Після закінчення терміну служби більшість лопатей закопують у землю або спалюють.

1 хв на прочитання08 Травня 2024, 09:33
Перші у світі дерев’яні лопаті для Вітрогенераторів Перші у світі дерев’яні лопаті для Вітрогенераторів
Поділитись:

Німецька компанія Voodin Blade Technology встановила перші у світі дерев’яні лопаті на вітряну турбіну в Німеччині. Лопаті завдовжки 19,3 метра виготовлені з клеєного бруса, який вважається більш екологічним, ніж використовуване зараз скловолокно та інші синтетичні композити. Матеріал витримує суворі умови експлуатації вітряних електростанцій, не потребує утилізації на звалищах і не забруднює довкілля після утилізації.

Оскільки термін служби більшості лопатей вітряних турбін становить 20-25 років, заміна та утилізація старих лопатей стане великим головним болем у найближчі роки. За оцінками, до 2050 року людство може накопичити 50 млн тонн відходів лопатей вітряних електростанцій.

Більшість лопатей вітряних турбін утилізують наприкінці терміну служби, оскільки матеріал, з якого вони виготовлені, не може бути перероблений. З цієї причини лопаті з дерева на кшталт тих, що виробляє компанія Voodin, можуть усунути “ахіллесову п’яту” вітряних електростанцій – складний процес виробництва та утилізації.

Композитні матеріали, такі як скловолокно й епоксидна смола, не підлягають вторинній переробці, що призводить до утворення відходів після виведення з експлуатації вітряних установок. Після закінчення терміну служби більшість лопатей закопують у землю або спалюють. Такими темпами до 2050 року людство накопичить 50 млн тонн відходів з лопатей вітряних електростанцій. Деревина – набагато екологічніша сировина.

Компанія встановила перший комплект прототипів лопатей на наявну вітряну турбіну недалеко від німецького міста Кассель. Наступним кроком буде будівництво більших лопатей довжиною 60 метрів і 80 метрів.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Енерго