Догори
Дати відгук

В Іспанії розслідують загадкову смерть біохіміка, який вивчав рідкісні хвороби

Медицина досі не знайшла ліків — летальний кінець настає у 100 % випадків захворювання, від якого міг померти науковець.

2 хв на прочитання20 Жовтня 2023, 18:46
Фото: Nick Youngson CC BY-SA 3.0 Pix4free.org Фото: Nick Youngson CC BY-SA 3.0 Pix4free.org
Поділитись:

Університет Барселони (UB) веде внутрішнє розслідування обставин смерті біохіміка, який займався вивченням рідкісного смертельно небезпечного захворювання Крейтцфельдта-Якоба (також відомо як коров'ячий сказ) і помер, імовірно, від нього в 2022 році. Про це пише газета El Pais із посиланням на джерела у навчальному закладі, розповідає «Дзеркало».

За даними видання, вчений почав працювати на медичному факультеті госпіталю Льобрегат у 2018 році як головний дослідник. Разом із власною групою біохімік виявив у спинномозковій рідині речовини, корисні для виявлення швидкоплинних деменцій.

У листопаді 2020 року він відчув нездужання і взяв тривалу відпустку. Невдовзі науковець поінформував колег, що має симптоми, характерні для хвороби Крейтцфельдта-Якоба, але попросив їх зберегти цю інформацію в таємниці. 2022 року біохімік помер у віці 45 років.

Через деякий час після його смерті університет, у якому працював біохімік, виявив у морозильній камері його лабораторії тисячі «несанкціонованих» і «потенційно небезпечних» зразків зі спинномозковою рідиною людей із хворобою Крейтцфельдта-Якоба й іншими нейродегенеративними деменціями. Тепер університет має намір встановити походження знайдених зразків.

Як зазначив співрозмовник El Pais, лабораторія Університету Барселони не призначена для роботи зі зразками подібних захворювань — для вивчення таких матеріалів за 30 км від закладу розташований спеціальний бункер.

Хвороба Крейтцфельдта-Якоба викликає прогресуючі психічні та розумові порушення, у тому числі недоумство. Серед її симптомів порушення м'язової координації, втрата пам'яті та сплутаність свідомості. Сучасна медицина досі не знайшла ліків, летальний кінець настає у 100 % випадків, пише El Pais.

Як зазначає іспанська газета Euro Weekly News, інкубаційний період Крейцфельдта-Якоба може тривати кілька років. Якщо ця хвороба справді стала причиною смерті біохіміка, то він заразився не у своїй лабораторії в Іспанії, а під час дослідження хвороби у Німеччині між 2013 та 2017 роками.

Також раніше ми розповідали, що науковці «оживили» віруси, на десятки тисяч років заморожені у вічній мерзлоті, і попереджають про небезпеку.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.