Український виноград нищить нова небезпечна хвороба
Через небезпечну інфекцію урожай винограду в Україні суттєво скорочується. За прогнозами - майже вдвічі.
Останнім часом на території України розповсюджуються нові потенційно-небезпечні шкідливі організми, які вражають садові культури, зокрема - виноград. Мова йде про небезпечну інфекцію Пірса, повідомляє прес-служба ГУ Держпродспоживслужби в Херсонській області.
«Найбільш характерними симптомами первинного прояву інфекції є опік листків. На початковій стадії помітне раптове висихання або «обпікання» (листя злегка жовтіє або червоніє по краях у білих і червоних сортів винограду відповідно). Згодом краї листка раптово сохнуть, біля відмерлої тканини утворюється хлоротична зона, тоді як інша частина листкової пластинки залишається зеленою. Засихання листків триває кілька днів або тижнів, залишаючи на них низку скупчених зон зміненого кольору і відмерлої тканини», — йдеться у матеріалі.
Збудник бактеріозу проникає в судини ксилеми винограду блокуючи транспортування мінеральних поживних речовин та води, порушує нормальний перебіг фізіологічних процесів в рослинах.
Через посуху врожай винограду на Одещині скоротиться щонайменше вдвічі.
Довідка. Інфекція Пірса — бактеріальна хвороба, включена до переліку регульованих шкідливих організмів списку А-1 збудником якої є грам-негативна, патогенна бактерія Xylella fastidiosa Well et al. Збудник уражує 359 видів деревних та трав’янистих рослин, що належать до 75 родин. Симптоми прояву залежать від господарів і комбінацій штамів бактерії. Багато видів рослин є безсимптомними носіями, що сприяє поширенню інфекції. Головною рослиною-господарем є виноград.