Догори
Дати відгук

Українські лікарі навчаються працювати з нейросенсорною системою реабілітації RGS

Рішення активно інтегрується в реабілітаційні заклади по всій країні.

3 хв на прочитання21 Березня 2024, 12:36
Українські лікарі Реабілітація RGS Українські лікарі Реабілітація RGS
Поділитись:

Сьогодні в Україні як ніколи зростає попит на реабілітацію. Окрім розвитку реабілітаційних відділень, формування міждисциплінарних реабілітаційних команд, розширення послуг реабілітації та цифровізації процесів, на рівні держави активно заохочується застосування телереабілітації, інформує МОЗ.

Телереабілітація – це спосіб надання реабілітаційної допомоги дистанційними засобами. Одним із таких рішень, яке забезпечує ефективну та доступну реабілітацію, є реабілітаційна ігрова система (RGS), яка надійшла в Україну як гуманітарна допомога від іспанської компанії «Eodyne». 

Це телемедичне рішення, яке в ігровій формі дозволяє пацієнтам із порушеннями мозкової діяльності отримувати персоналізовану нейрореабілітацію.

Нещодавно партнери МОЗ – експерти проєкту USAID «Сталий розвиток національних систем охорони здоровʼя в Україні» – провели навчальний інтенсив для фахівців з реабілітації, які вже активно використовують реабілітаційну ігрову систему. 

Досвідом застосування RGS у реабілітації пацієнтів поділилася з колегами Анна Тоцька – медична експертка проєкту, ерготерапевт відділення фізичної та реабілітаційної медицини  КНП «Міська клінічна лікарня №4» Дніпровської міської ради. 

Експертка поділилася з колегами практичними кейсами, підходами та методиками реабілітації пацієнтів із порушеннями когнітивної та моторної функцій внаслідок перенесеного інсульту, черепно-мозкових травм, розсіяного склерозу тощо.

«На воркшопі ми розглянули кілька клінічних випадків, які наочно демонструють прогрес ігрової реабілітації RGS, – коментує ерготерапевт Анна Тоцька. – Так, показовим є досвід реабілітації нашої пацієнтки – 58-річної вчительки української мови та літератури. Жінка одразу зацікавилася використанням RGS та включенням ігрових вправ у свій реабілітаційний план. Серед цілей її реабілітації – досягти більшої самостійності, покращити моторику правої руки та зменшити больовий синдром від артриту. Використовуючи RGS, поруч зі стандартною програмою ерготерапевтичного втручання, уже за два тижні пацієнтці вдалося досягти показників, які за Монреальською шкалою когнітивних функцій відповідають нормальному рівню. До того ж жінка за власною ініціативою продовжила виконання вправ поза реабілітаційними сесіями в стаціонарі (через мобільний застосунок) та з великою мотивацією продовжила реабілітацію вдома. Уже за пів року нам вдалося суттєво покращити показники мобільності, пацієнтка повноцінно відновила свою активну діяльність, нормально володіє обома руками та повернулася до викладання у школі».

Згаданий приклад показує, що з RGS реабілітація не обмежується стінами медичного закладу – за допомогою телефону або персонального компʼютера з вебкамерою, на який встановлено спеціальний застосунок, людина може продовжити реабілітацію вдома, не втрачаючи звʼязок із фахівцем.

Рішення активно інтегрується в реабілітаційні заклади по всій країні. Фахівці проєкту LHSS надають організаційну та технічну підтримку закладам охорони здоровʼя та готові допомогти новим закладам почати використовувати рішення у щоденній рутині. 

Сьогодні RGS вже доступна в 50 закладах охорони здоровʼя на Закарпатті, Запоріжжі, Вінниччині, Івано-Франківщині, Харківщині, Хмельниччині, Волині, Дніпропетровщині, Одещині та у Києві.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Позбутися хропіння Корисні продукти Спати і висипатися
5 продуктів, які допоможуть позбутися хропіння
2 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Тепер офіційно: використання смартфонів не призводить до раку мозку — ВООЗ
2 хв на прочитанняВчора
На фото один із перших пацієнтів, які випробували на собі нову вакцину, Стів Янг
У Британії вперше у світі тестують на людях препарат, що може вилікувати рак шкіри
1 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитанняВчора
5 овочів, які знижують рівень поганого холестерину
2 хв на прочитанняВчора
МОЗ винесло на громадське обговорення проект порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці
2 хв на прочитанняВчора
50 тисяч гривень за оформлення інвалідності: на Львівщині викрили групу медиків, які заробляли на документах
1 хв на прочитанняВчора
5 ранкових звичок, які допоможуть швидше схуднути
2 хв на прочитанняВчора