Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • Україна знайшла протиотруту від нових російських бомб: чому РФ втрачає свої найкращі винищувачі

Україна знайшла протиотруту від нових російських бомб: чому РФ втрачає свої найкращі винищувачі

Схоже, ППО України змінило тактику.

9 хв на прочитання27 Травня 2023, 01:24
Поділитись:

Цього місяця російські Повітряно-космічні сили (ВКС), схоже, втратили вже два літаки Су-35. Це найсучасніший винищувач РФ, аналогів якому з української сторони поки що немає. З початку війни авіація Росії майже не втрачала таких машин — але, схоже, обидва борти було збито українською ППО. «Дзеркало» розповідає, у чому особливості Су-35 і що може свідчити те, що вони почали падати.

13 травня в Брянській області Росії впало, зважаючи на все, відразу чотири або п'ять бортів: винищувач Су-35 (повна його назва пишеться як «Су-35С», але літера «С» означає лише «серійний», так що її часто не використовують), винищувач-бомбардувальник Су-34 та два чи три вертольоти. Збити їх могло або власне ППО, або українські зенітні комплекси (російське видання «Коммерсант» припустило, що авіагрупа «потрапила в авіазасідку», тобто, ймовірно, була збита українською авіацією).

Ні російська, ні українська сторони знищення літаків своїми ЗРК не підтверджували. Лише 24 травня проросійський блогер, пов'язаний із ВКС РФ, написав пост, у якому розповів, що всі чотири борти було збито з території України зенітно-ракетним комплексом Patriot. За його словами, 11 людей загинуло. Офіційних підтверджень із боку російських військових не було.

22 травня на сторінці Командування Повітряних сил України у Facebook з'явилась інформація про те, що над Чорним морем було збито ще один винищувач Су-35.

Літак упав увечері 21 травня, і про його знищення встиг розповісти у соцмережах глава Сил оборони Херсона, але пізніше видалив пост. В інших каналах повідомлялося, що борт нібито збили, коли він завдав удару керованими авіабомбами. З російського боку відреагував той самий авіаційний блогер, фактично визнавши втрату літака.

Таким чином, цілком імовірно, що менш ніж за два тижні ВКС РФ втратили два найкращі свої літаки. При цьому раніше Су-35 майже не гинули: згідно з авторитетним блогом про військові втрати Oryx, на даний момент із початку війни підтверджено загибель лише чотирьох таких літаків (тобто до травня 2023 їх було всього два).

Що за літак Су-35 і що в ньому особливого

Як і практично всі сучасні бойові літаки, що будуються в Росії, Су-35 — модернізація радянського винищувача Су-27, одного з вдалих літаків четвертого покоління. Хоча «сушка» мала багато переваг, вона була чистим винищувачем — тобто могла боротися тільки з повітряними цілями, а бомбити наземні об'єкти практично не вміла.

Щоправда, ще в СРСР, під завісу його існування, перейнялися підвищенням ударних можливостей літака і почали модернізувати Су-27. Машину оснастили, зокрема, новими двигунами та радарами. Модернізація, що цікаво, мала назву Су-35, хоча аналогом нинішніх «тридцять п'ятих» не була.

Перша російська модернізація Су-27 у небі. Фото: airwar.ru

Однак розвал Союзу та різке скорочення фінансування військових розробок призвели до того, що таких Су-35 зробили близько десятка і проект був напівзабутий. Якийсь час у Росії намагалися обійтися замість нових літаків переробками звичайних Су-27 і навіть зробили кілька десятків штук. Однак машина виявилася недостатньо досконалою, й екземпляри, що зараз залишилися, іноді патрулюють небо над Кримом, а у війні активної участі не беруть.

Ситуація змінилася лише у другій половині нульових років — наддоходи від нафти дали можливість керівництву Росії фінансувати військово-промисловий комплекс значно краще, ніж раніше. У 2005 році було ухвалено рішення повернутися до програми створення Су-35, але набагато досконалішого, ніж колишній. 2008-го перший дослідний літак піднявся в повітря, а вже 2009-го було підписано контракт на постачання до ВКС Росії 48 серійних машин Су-35С.

Винищувач Су-35. Фото: «Рособоронекспорт»

Новий літак став головним багатоцільовим винищувачем РФ разом із моделлю Су-30СМ (останній спочатку розроблявся для Індії, але у дещо зміненому вигляді надійшов у десятих роках на озброєння Росії). Обидва відносять до покоління «4++» (а винищувачі п'ятого покоління Су-57 у російській авіації присутні у поодиноких екземплярах).

Однією з основних особливостей Су-35 вважаються двигуни з так званим керованим вектором тяги (сопла, що викидають у повітря реактивний струмінь, який і штовхає машину, може відхилятися на кілька градусів — їх використання робить літак дуже маневреним і дозволяє виконувати складні фігури пілотажу).

Серед інших важливих оновлень — радіолокаційна система (РЛС) , бортова електроніка й озброєння. Пілот ЗСУ із позивним Джус розповідав, що головні переваги Су-35 — потужний бортовий радар і нові ракети.

На російські винищувачі ставиться станція радіолокації «Ірбіс» із пасивними фазованими гратами або ПФАР (це просунута технологія, що дозволяє помічати цілі на дальності в сотні кілометрів). Проти інших літаків Су-35 діє далекобійними ракетами Р-77 із дальністю пуску близько 80 км. Їхня особливість — активна головка самонаведення, тобто власний невеликий радар. Якщо раніше системи вимагали весь час польоту ракети підсвічувати ворожий літак радаром свого винищувача (інакше снаряд втратить ціль), то Р-77 останні 20 км летить і шукає ворожу машину сама. Поєднання дальнього виявлення та таких ракет робить повітряні бої із Су-35 вкрай небезпечними.

Ракета Р-77. Фото: Allocer, CC BY-SA 3.0, commons.wikimedia.org

Цікаво, що спочатку Р-77 створювалася як відповідь аналогічній ракеті США «повітря-повітря» AMRAAM, і на Заході її іноді іронічно називають «Amraamski». Саме зенітну версію AMRAAM використовують як основний боєприпас поставлені ЗСУ норвезько-американські комплекси ППО NASAMS. Вони ж, найімовірніше, підвішуватимуться і під крилами літаків F-16, коли їх поставлять Україні.

Втім, незважаючи на те, що Су-35 насамперед заточений під повітряний бій, він може нести на 12 точках підвіски та зброю для роботи з наземних і морських цілей: бомби та ракети (включаючи протикорабельні). Нещодавно машину було помічено навіть із блоками некерованих авіаційних ракет: ця вкрай неточна зброя зовсім не призначена для використання з сучасних винищувачів, і невідомо, хто і навіщо це вигадав.

До війни Су-35 ніколи не був перевірений у бойових діях. Щоправда, їх перекидали до Сирії, але повітряних боїв там Росія ніколи не вела. Єдиним літаком, знищеним Су-35 до 24 лютого 2022 року, залишався російський Су-30СМ, який був випадково розстріляний з гармати.

Скільки саме українських літаків зуміли збити Су-35 під час війни, невідомо, вже згаданий пілот Джус казав, що такі випадки траплялися. Підтверджених втрат винищувача до травневих подій було, як ми вже писали, дві. Один із літаків у момент збиття, як розповів відомий журналіст Юрій Бутусов, «полював» на українські засоби ППО за допомогою протирадіолокаційних ракет.

Про що свідчить знищення російських винищувачів

Схоже, ППО України змінило тактику. Якщо попередніми місяцями основним завданням зенітно-ракетних комплексів ЗСУ залишалася боротьба із запущеними Росією іранськими дронами, крилатими і балістичними ракетами, то тепер ВКС РФ втрачають літаки вже над своєю територією. Можливо, причина в тому, що у росіян навесні цього року з'явилися плануючі бомби, що коректуються. А це своєю чергою змусило військове керівництво повірити, що нова високоточна зброя переламає хід війни. Російська авіація, яка тривалий час не діяла чи використовувала екзотичні прийоми на кшталт стрільби «з кабрування», осміліла і почала бомбардувати українські об'єкти майже щодня. Цілком імовірно, що бомби ФАБ-500 із приробленими до них крилами скидають і з Су-35 — нагадаємо, цей винищувач може нести таку зброю (або винищувач прикриває авіагрупу, доки бомби скидають інші машини).

Можна припустити, що, помітивши шаблонну тактику росіян, українці влаштовують засідки із засобів ППО у районах передбачуваної появи противника. Чи використовується для цього американський комплекс Patriot або якась інша система (наприклад, SAMP/T, NASAMS чи навіть радянська С-300), невідомо. Однак західні системи мають далекобійність понад 100 км, що робить для літаків ВКС РФ небезпечними бомбардування навіть із російської території.

Радіус дії комплексу Patriot, накладений на карту кордону України та Росії. Карта: twitter.com/ukraine_map

За словами українського військового експерта Романа Світана, така тактика використовується не вперше — у коментарі «Сьогодні» він стверджував, що саме так у березні цього року над містом Єнакієво (контролюється «ДНР») було збито російського винищувача-бомбардувальника Су-34, який скидав бомби на українську Авдіївку. Експерт додав, що для цього використовувався комплекс С-300, який зенітники Нікопольського полку підтягли до фронту.

Якщо викладена вище версія вірна, то можливість українських засобів ППО знищувати навіть найсучасніші цілі росіян у повітрі може призвести до зниження чи навіть повного згортання ТСК РФ бомбардувань прикордонних регіонів України авіабомбами, що коригуються. Якщо існує загроза втратити дорогий літак, то, ймовірно, росіяни не ризикуватимуть ним.

Нагадаємо, Росія за добу зазнала найбільших втрат в авіації за останні півстоліття — російські ЗМІ.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023
Більше з GreenPost