Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • Україна та Росія майже одночасно переробляють свої бронетранспортери для боротьби з дронами: ось що в них вийшло

Україна та Росія майже одночасно переробляють свої бронетранспортери для боротьби з дронами: ось що в них вийшло

Український удосконалений БТР уже на фронті, а російська машина поки що може існувати лише у вигляді експонату на виставці.

5 хв на прочитання18 Серпня 2023, 01:22
Бронетранспортер M113 із бойовим модулем Sarp Dual, Лиманський напрямок. Скріншот відео facebook.com/ivanbohunbrigade Бронетранспортер M113 із бойовим модулем Sarp Dual, Лиманський напрямок. Скріншот відео facebook.com/ivanbohunbrigade
Поділитись:

У небі України з кожним місяцем війни з'являється все більше дронів, і в обох сторін збройного конфлікту неминуче постає питання про те, як із ними боротися. Серед рішень — заводська переробка бронетранспортерів у зенітний варіант із встановленням на них відповідного озброєння та систем наведення. «Дзеркало» розповідає, як вирішують питання українські та російські зброярі.

Україна: M113 та турецький бойовий модуль

Днями прес-служба 1-ї окремої бригади спецназу ЗСУ імені Івана Богуна опублікувала відео з Лиманського напрямку. На кадрах видно відомий бронетранспортер американського виробництва M113 із встановленим бойовим модулем турецького виробництва. На відео звернуло увагу українське видання Defense Express.

Зважаючи на зовнішній вигляд, на бронетранспортер встановили бойовий модуль Sarp Dual виробництва турецької оборонної компанії Aselsan. Він оснащується великокаліберним 12,7-міліметровим кулеметом із боєкомплектом 400 патронів (як варіант зброя може замінятися на 7,62-мм кулемет Калашнікова ПКТ з 1500 патронами або автоматичний 40-мм гранатомет і 96). Допоміжним озброєнням є 7,62-мм кулемет Калашнікова (400 набоїв).

Військовий на відео уточнює, що варіант для ЗСУ використовує 12,7-міліметровий кулемет НСВ «Утес» (виробництво цієї зброї, розробленої в СРСР, Україна давно локалізувала) плюс ПКТ.

Переваг у модуля Sarp Dual декілька. По-перше, він дуже легкий — лише близько 400 кг, що дозволяє без проблем ставити його навіть на легку бронетехніку (модулі українського виробництва значно важчі та ставляться на інші машини). По-друге, озброєння керується дистанційно зсередини машини — стрільцеві не доводиться наражати себе на небезпеку, висуваючись з-під броні для стрільби. Вогонь можна вести як удень, так і вночі — в комплект входить тепловізійне обладнання.

Нарешті, по-третє, озброєння Sarp Dual стабілізовано (тобто, якщо оператор модуля прицілився, ствол кулемета супроводжуватиме об'єкт, коли рухатиметься). За словами військовослужбовця 1-ї окремої бригади, після захоплення мети комп'ютер розраховує траєкторію польоту куль, і залишається тільки натискати на гачок.

Бойовий модуль Sarp Dual. Фото: aselsankonya.com

З новим озброєнням бійцям простіше протистоятиме ворожим дронам. Військовий на відео розповів, що складнощі виникають лише з малорозмірними цілями через розліт куль.

Імовірно, нові установки завдяки своїй мобільності можуть використовуватися, щоб боротися з головними російськими загрозами — іранськими дронами «Шахед» і баражувальними боєприпасами «Ланцет». Окрім цього, бронетранспортери M113 після встановлення турецького модуля не втрачають можливості перевозити піхоту — а в разі потреби підтримувати її вогнем того ж таки Sarp Dual.

Росія: БТР-82А та гармата від «Шилки»

Росіяни досить передбачувано вибрали для створення нової зенітної установки бронетранспортер БТР-82А — це, мабуть, найпоширеніша легка бронетехніка в армії, і її виробництво давно налагоджено. Вперше машину показали на виставці у Тульській області.

На відміну від української моделі, яка використовує легкий кулеметний бойовий модуль, конструктори російської зенітної самохідки вибрали як озброєння дві 23-міліметрові гармати 2А7 від знаменитої зенітки «Шилка» (щоправда, там цих гармат стояло чотири).

Гармату 2А7 було розроблено у 1960-х. Установка має чималу скорострільність у 1000 пострілів за хвилину і дозволяє вражати цілі на висоті до 1,5 км та на дистанції до 2,5 км. Потужність «Шилки» яскраво проявилася у Війні Судного дня в жовтні 1973 року — сирійські та єгипетські війська, які напали на Ізраїль, тоді протиставили чудовій ізраїльській авіації свою (вірніше, радянську) ППО.

Відомий незалежний історик Марк Солонін згадував, що під час конфлікту на великих висотах літакам Ізраїлю загрожували ракетні комплекси «Куб», а при спробі знизитися пілотів зустрічав вогонь «Шилок» — і ВПС країни зазнали на початковому етапі війни великих втрат (хоча в результаті повністю розгромили і єгипетську, і сирійську ППО).

Зенітна самохідна установка «Шилка» з чотирма 23-мм гарматами. На новому російському БТР таких два. Фото: ChrisO, CC BY-SA 3.0, commons.wikimedia.org

Щоправда, за величезну скорострільність зброї 2А7 доводиться платити — ствол потрібно охолоджувати антифризом, і будь-яке його пошкодження дрібним уламком (яких на полі бою повно) може вивести з ладу систему охолодження загалом.

Для управління вогнем у «зенітному» варіанті БТР-82А використовується радар та оглядово-панорамна система російської розробки, зроблена компанією «Елінс». Згідно з інформацією проросійських ресурсів, це підприємство раніше вже займалося створенням систем управління вогнем.

Щоправда, якщо український удосконалений БТР уже помічений на фронті (хоча невідомо, скільки їх перероблено), то російська машина поки що існує, мабуть, лише у вигляді експонату на виставці. Чи потрапить вона на фронт, неясно.

Також ми розповідали, що РФ має аналог нещодавно поставленого Україні найкращого американського БТР Stryker, проте є нюанс — експерти.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023
Більше з GreenPost
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Іриси у ландшафтному дизайні: додайте краси до вашого саду (ФОТО)
1 хв на прочитання07 Травня 2024
Народжені 7 травня: гороскоп, стихія, кар'єра та сабіанський символ
Таємниці Тельців, народжених 7 травня: гороскоп, стихія, кар'єра та сабіанський символ
2 хв на прочитаннягодина тому
Що робити з крихтами від паски і шкаралупою від крашанок
Що робити з крихтами від паски і шкаралупою від крашанок, ось що про це кажуть священники
4 хв на прочитання2 години тому
Фото з відкритих джерел
Складно, але можливо: хімік розповів, як можна відновити сивину
4 хв на прочитання3 години тому
Верховний Суд остаточно скасував дозвіл на будівництво вітряків на Боржаві
1 хв на прочитання3 години тому
Топ-5 найзабрудненіших місць удома та як забезпечити їхню чистоту
2 хв на прочитання4 години тому
Знижка у 58 млн грн: БЕБ у Сумах вдалося суттєво зменшити вартість ремонту каналізаційного колектора
1 хв на прочитання5 годин тому
«Я не гратиму проти чоловіка»: дартистка відмовилася грати на турнірі проти транс-жінки
1 хв на прочитання6 годин тому