Догори
Дати відгук

Україна прискорено йде в НАТО: яка процедура та правила

Про це заявив президент України Володимир Зеленський

3 хв на прочитання01 Жовтня 2022, 09:15
Поділитись:

Україна оголосила про подання заявки на вступ до НАТО. Але з урахуванням війни із Росією розраховує на приєднання у прискореному порядку. Про це заявив президент України Володимир Зеленський.

"Ми робимо свій визначальний крок, підписуючи заявку України на вступ у прискореному порядку до НАТО", - заявив президент України Володимир Зеленський.

Зеленський також відмітив, що цьогоріч Фінляндія та Швеція розпочали приєднання до Альянсу без Плану дій щодо членства. Це – справедливо. Справедливо і для України. Це закріплення на рівні договору того, що і так вже досягнуто в житті і що є нашими цінностями,  підкреслив президент України.

Політика відкритих дверей декларує те, що вступити до НАТО може будь-яка європейська країна, яка зобов'язується зробити внесок у забезпечення колективної безпеки. Як відбувається вступ і за яких правил, розповідає РБК-Україна.

Черговість дій

Спочатку країна-претендент подає заявку на вступ. Якщо члени НАТО приходять до одноголосного рішення, кандидата офіційно запрошують розпочати переговори про вступ. Це перший крок на шляху до офіційного членства, але далі треба пройти ще кілька етапів.

Переговори з групою НАТО

Ці переговори відбуваються у штаб-квартирі НАТО у Брюсселі, в них беруть участь групи експертів та представники країни-кандидата. Мета - отримати офіційне підтвердження готовності претендента виконати політичні, юридичні та військові зобов'язання, які поширюються на членів Альянсу.

Переговори відбуваються у дві сесії, на першому засіданні обговорюються політичні, оборонні чи військові питання, що по суті дає можливість встановити виконання попередніх умов.

Друга сесія має більш технічний характер і включає обговорення ресурсів, безпеки та правових питань, а також внеску кожної нової країни-учасниці до загального бюджету НАТО. Це визначається на пропорційній основі відповідно до розміру їхньої економіки в порівнянні з економікою інших країн-членів Альянсу.

Кандидати також зобов'язані вжити заходів щодо захисту секретної інформації НАТО та підготувати свої служби безпеки та розвідки до роботи з Управлінням безпеки НАТО.

У результаті сторони напрацьовують графік завершення необхідних реформ, які можуть продовжуватись навіть після того, як ці країни стануть членами НАТО.

Кандидати підтверджують графіки виконання реформ

На цьому етапі країна-претендент підтверджує прийняття зобов'язань щодо членства у формі листа про наміри від міністра закордонних справ на ім'я генерального секретаря НАТО. Разом із цим листом подаються індивідуальні графіки реформ.

Підписання протоколів

Потім НАТО готує протоколи щодо приєднання до Вашингтонського договору. Ці протоколи є фактично поправками або доповненнями до Договору, які після підписання та ратифікації союзниками стають невід'ємною частиною самого документа.

Ратифікація протоколів

Потім країни-учасниці НАТО ратифікують протоколи відповідно до своїх національних вимог та процедур.

Пропозиція від генсека

Як тільки всі країни-учасниці НАТО повідомлять уряд США, депозитарію Вашингтонського договору, про прийняття ними протоколів до Північноатлантичного договору, генсек офіційно пропонує новим учасникам вступити до НАТО.

Останні етапи

Потім країни-кандидати приєднуються до Північноатлантичного договору відповідно до своїх національних процедур. Після того, як документи надійдуть на зберігання до Державного департаменту США, запрошені формально стають членами НАТО.

Зазначимо, деякі етапи можуть бути пропущені або пройдені дуже швидко.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023