Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Україна не виняток: аномальна погода додала мороки всім мешканцям Землі

Україна не виняток: аномальна погода додала мороки всім мешканцям Землі

5 хв на прочитання07 Лютого 2020, 13:27
Поділитись:

07.02.2020 Автор: Дмитро Шинкарук

Незважаючи на наукові дані незалежних дослідників, доповіді ОНН та інших міжнародних організацій, скептики і досі сумніваються в існуванні глобального потепління. Серед аргументів: теорія змови світових еліт, природні процеси, намагання урядів відвернути увагу від нагальних проблем. Проте факти об’єктивної реальності важко заперечити – 2019-й став другим найспекотнішим роком в історії.  В Україні це проявилося неймовірно спекотним літом та теплою зимою з первоцвітами та бруньками на деревах.

Такі аномалії відбуваються в усьому світі, тому ми вирішили зробити підбірку прояву екстремальних погодних умов у різних куточках планети.

Австралія

2019 рік став найспекотнішим та найсухішим роком в Австралії за всю історію спостережень. Середня максимальна денна температура становила 30,7°C. Найвищу температуру зафіксували у Нулларборі на півдні країни - 49,9°C. Середня кількість опадів становила 277 міліметрів -  найнижча з 1900 року і приблизно на 40%.

Така погода призвела до раннього початку сезону пожеж. Вогонь палає з вересня і не припиниться, щонайменше до березня. Від полум’я загинули 33 людини та понад мільярд тварин. Було зруйновано близько 2500 будинків, та понад 11,7 мільйона гектарів кущів сухого труща. В атмосферу потрапило понад 400 млн тон вуглецю, що також вплине на клімат в усьому світі.

Україна

Цьогорічна зима може стати найтеплішою в історії України. За повідомленням синоптиків, 2019 рік для Києва був найтеплішим, починаючи з 1881 року. У багатьох куточках країни повідомляють про першоцвіти та бруньки на деревах.

Деякі перелітні птахи залишилися в Україні на зимівлю. Екологи зазначали, що при оглядах помічали як квітували кульбаби, літали різні види мух та повзали “різдвяні” кліщі. Єдине місце, де ще можна насолодитися зимовою погодою – Карпати.

Ньюфаундленд і Лабрадор, Канада

У січні у канадській провінції Ньюфаундленд і Лабрадор випала рекордна кількість снігу. За повідомленням синоптиків, лише за один день у столиці провінції Сент-Джонсі випало 76,2 сантиметри снігу. Це супроводжувалося ще й вітром неймовірної сили - 120-158 км/год. Коли буря вщухла, територія виглядала як біла пустеля зі снігом.

CША

Бурі та смерчі вдарили по південних штатах крани, особливо постраждали Алабама та Міссісіпі,  на південь від Апалач негода
спричинила повені та зсуви ґрунту. Торнадо пройшли з північної Флориди вгору через Північну Кароліну. У штаті Кентуккі були оголошені надзвичайні ситуації в округах Белл та Харлан на тлі повеней з гір. Сильний дощ, сильний вітер та торнадо вдарили по Міссісіпі, Луїзіані, Алабамі, Теннессі, Кентуккі та Кароліни, затопивши будинки, поваливши дерева та перекривши дороги. Понад 172 000 будинків та підприємств залишилися без електрики.

У той же час близько 14 штатів накрили сильні снігопади – подекуди випало до 55 см снігу. Найбільші снігопади були зафіксовані у деяких частинах штатів Юта, Колорадо, Нью-Мексико, Айдахо, Монтана та Техас.

Франція

Країна переживає другу найтеплішу зиму з 1900 року. На півдні Франції серед зими стовпчики термометрів подекуди показували до 27°С тепла (у Сейлансі, департамент Вар). У сусідніх містах Люк-ан-Прованс (25,8 °С), Гієр (23,3 °С), Фрежус (26,2 °С) та Бормес-ле-Мімосас (25,8 °С) також були побиті температурні рекорди.

Метеорологи зазначили, що така аномальна спека є свідченням глобального потепління, оскільки земна поверхня стає все теплішою. І це може завдати серйозного удару по біорізноманіттю.

Норвегія

У січні був побитий температурний рекорд серед скандинавських країн: у норвезькому містечку Сандалсора температура повітря становила +19°С тепла. У Тронхеймі було встановлено новий рекорд +10,2°C на вимірювальній станції Волл – це найвища січнева температура з моменту встановлення вимірювальної станції у 1923 році.

В інших містах північноєвропейської країни також було тепло: +17,8°C у Марштейні, +17,7°C у Тафьорді, +15,5°C у Рекдалі, +15,4°C у Крістіансунді.

Саудівська Аравія

Перша хвиля холоду та снігу накрила Саудівську Аравію ще у січні. Тоді випав сніг у пустелі Табук. На початку лютого у країну знову прийшли снігопади. За повідомленням синоптиків, холодна погода триватиме щонайменше два тижні

Очікується, що в деяких регіонах, включаючи південь Табук, Тайма та Аль-Ула, температура повітря становитиме до -4°C, у Мецці 10°C, Ер-Ріяді 2°C та Медіні 3°C.

Саудівські метеорологи попередили, що всі регіони Королівства будуть охоплені сильними холодними хвилями, при цьому температура в північних регіонах опуститься нижче нуля.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Зображення згенероване ШІ
Протестувальники в Парижі вимагають припинити очищення міста від саморобних таборів перед Олімпіадою
1 хв на прочитання2 години тому
Ознаки інсульту Небезпечні симптоми Хвороби
Ці ознаки інсульту можуть попередити про загрозу життю: ніколи не ігноруйте їх
2 хв на прочитання3 години тому
Фото: BILD
У Німеччині команда зіграла у футбол голяка, протестуючи проти комерціалізації цього виду спорту (ФОТО)
1 хв на прочитання8 годин тому
Гороскоп на п'ятницю, 3 травня
Зосередьтеся на своїх цілях: гороскоп на п'ятницю, 3 травня
2 хв на прочитанняВчора
На Одещині відкрили дзеркальний туалет - "мільйонер"
1 хв на прочитанняВчора
Страсна п'ятниця: до чого варто прислухатися, а чого робити зась
2 хв на прочитанняВчора
БЕБ на Волині вилучило контрабандні електронні сигарети вартістю 3,2 млн грн
1 хв на прочитанняВчора
5 причин відсутності ерекції у чоловіків, або Чому іноді "вранці встає лише сонце"
1 хв на прочитанняВчора