Догори
Дати відгук

У жінок трапляються викидні, а для дітей є загроза життю: ВООЗ занепокоєна новим варіантом мавпячої віспи

Може досягти Європи.

2 хв на прочитання13 Липня 2024, 08:23
Кольорова трансмісійна електронна мікрофотографія частинок вірусу Mpox. Фото: Niaid/Niaid/dpa Кольорова трансмісійна електронна мікрофотографія частинок вірусу Mpox. Фото: Niaid/Niaid/dpa
Поділитись:

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), новий різновид Mpox, вірусу мавпячої віспи, що викликає занепокоєння, може також досягти Європи. Про це розповідає Die Zeit.

Наразі він циркулює в Демократичній Республіці Конго.

Багаті країни показали під час спалаху 2022 року, що мають ресурси для стримування поширення.

«Найбільше мене турбує те, що хвороба пошириться серед населення, яке страждає від крайньої бідності, має обмежений доступ до медичної допомоги і може мати проблеми з довірою до влади», — каже координатор ВООЗ з питань надзвичайної допомоги Майк Райан.

За словами експертів у галузі охорони здоров'я в Конго, інфекції, спричинені новим варіантом кладу Ib (Roman 1 b), перебігають важче за інші варіанти. Вони викликають сильніші висипання по всьому тілу та більш тривалі симптоми. У жінок трапляються викидні, а для дітей хвороба є небезпечною для життя. Наразі ніхто не знає, скільки випадків захворювання, оскільки до лікаря звертаються лише найтяжчі хворі.

Clade Ib, ймовірно, циркулює з вересня 2023 року і, за даними влади, спочатку поширювався через секс-працівників. Однак зараз люди заражаються через звичайні контакти.

«Ми дуже стурбовані цим спалахом», — каже експерт ВООЗ з питань віспи Розамунд Льюїс.

Досі контакт з дикими тваринами чи їхнім м'ясом був основною причиною інфікування віспою кладу I. Глобальний спалах у 2022 році був спричинений кладом II. У більшості випадків у постраждалих спостерігалися лише легкі симптоми. До них належать пустули, особливо в області геніталій. При новому варіанті Ib все тіло, включаючи шкіру голови, може бути вкрите пустулами розміром як горошина.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost