Догори
Дати відгук

У ВООЗ побоюються епідемії інфекційної хвороби Mpox, раніше відомої як мавпяча віспа

В охоплених епідемією районах уперше інфіковано більше жінок, ніж чоловіків.

2 хв на прочитання15 Грудня 2023, 20:14
Віруси Mpox спочатку були широко поширені переважно серед гризунів у Західній і Центральній Африці. Передача від людини до людини також можлива через тісний контакт. Фото: Carlos Luján/dpa Віруси Mpox спочатку були широко поширені переважно серед гризунів у Західній і Центральній Африці. Передача від людини до людини також можлива через тісний контакт. Фото: Carlos Luján/dpa
Поділитись:

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) попереджає про нове поширення інфекційної хвороби Mpox за межі Демократичної Республіки Конго. Про це розповідає Die Zeit.

«Ми стурбовані тим, що відбудеться міжнародна передача», — сказала експерт ВООЗ Розамунд Льюїс.

У Конго спостерігається збільшення кількості випадків: влада вже повідомила про понад 13 000 підозрілих випадків цього року, що більш ніж удвічі більше, ніж у попередні роки, говорить Льюїс. Більше 600 інфікованих померли. Особливе занепокоєння викликає те, що в охоплених епідемією районах уперше інфіковано більше жінок, ніж чоловіків.

ВООЗ забила на сполох через ситуацію з інфекцією в Конго наприкінці листопада і направила групу експертів до центральноафриканської країни.

Зараз спалахи є в кількох країнах Азії, зокрема в Японії, В’єтнамі, Китаї й Індонезії. Камбоджа також повідомила про свій перший випадок цього тижня. Останнім часом кількість зареєстрованих випадків знову зросла з приблизно 100 випадків на місяць у червні, липні та серпні до «понад 1000 на місяць», як сказала Льюїс.

Mpox — це вірусне захворювання, яке може передаватися людині від інфікованих тварин. Трохи більше року тому ВООЗ перейменувала хворобу, відому протягом багатьох років як мавпяча віспа, щоб запобігти стигматизації.

Інфекції Mpox зазвичай набагато легші, ніж віспа, яка була ліквідована протягом приблизно 40 років. Однак можливий важкий перебіг і рідко смерть. Типовими симптомами захворювання є лихоманка та гнійнички на шкірі.

У травні 2022 року хвороба почала поширюватися за межі Африки, особливо в Європі. Переважно постраждали чоловіки, які мають секс із чоловіками. Як і у випадку з Короною, ВООЗ оголосила надзвичайну ситуацію в галузі охорони здоров’я міжнародного значення, яка закінчилась у травні 2023 року.

Інфекційне захворювання Mpox передається від людини до людини через тісний контакт. Але не йдеться про повітряно-крапельний шлях, як у коронавірусу. Ймовірно, існує особливо високий ризик інфікування через контакт із рідинами організму та під час статевого акту. Ви також можете заразитися через непрямий контакт — наприклад, через одяг, постільну білизну, рушники чи предмети, такі як столовий посуд. Вірус проникає в організм через найменші пошкодження шкіри та слизових оболонок. До них належать очі, рот, ніс, статеві органи й анус. Інфіковані люди, ймовірно, заразні, доки у них є симптоми.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Очищає кров Корисні продукти Холестерин
Є в кожному холодильнику: експерти назвали продукти, що очищають кров
1 хв на прочитаннягодина тому
 ГРВІ Грип та Коронавірус Статистика захворювань
За минулий тиждень на ГРВІ, грип та COVID-19 захворіло 117 937 українців, більшість — діти
1 хв на прочитання10 годин тому
Позбутися хропіння Корисні продукти Спати і висипатися
5 продуктів, які допоможуть позбутися хропіння
2 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Тепер офіційно: використання смартфонів не призводить до раку мозку — ВООЗ
2 хв на прочитанняВчора
У Британії вперше у світі тестують на людях препарат, що може вилікувати рак шкіри
1 хв на прочитанняВчора
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитанняВчора
5 овочів, які знижують рівень поганого холестерину
2 хв на прочитанняВчора
МОЗ винесло на громадське обговорення проект порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці
2 хв на прочитанняВчора