Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • У США запропонували прирівняти ядерні удари по Україні з боку Білорусі та Росії до нападу на НАТО

У США запропонували прирівняти ядерні удари по Україні з боку Білорусі та Росії до нападу на НАТО

«Приведе до стану війни».

3 хв на прочитання23 Червня 2023, 11:08
Поділитись:

У Сенат США внесли резолюцію із закликом прирівняти можливе застосування Росією чи Білоруссю ядерної зброї в Україні до нападу на НАТО. Про це заявив один із авторів документа конгресмен Ліндсі Грем на прес-конференції, трансляцію якої вів телеканал C-SPAN, розповідає «Дзеркало».

Відповідно до резолюції, яку зареєстрували в Сенаті республіканець Ліндсі Грем і демократ Річард Блюменталь, якщо Білорусь або Росія використають ядерну зброю в Україні, країни НАТО повинні розглядати це як напад на альянс.

Однією з причин внесення резолюції стало анонсоване Росією оголошення розміщення тактичної ядерної зброї (ТЯО) біля Білорусі. У документі наголошується, що це перший із часів розпаду СРСР випадок розгортання російських ядерних боєголовок за межами РФ.

«Якщо Росія чи Білорусь підірвуть ядерний пристрій в Україні, щоб зупинити контрнаступ або зламати волю українського народу, така атака має бути розцінена як атака на НАТО», — заявив Ліндсі Грем.

До нападу на НАТО також пропонується прирівняти дії Росії чи Білорусі, які можуть призвести до радіоактивного забруднення території членів альянсу. Йдеться про удар по ядерних об'єктах, наприклад, таких як Запорізька АЕС.

У цих випадках Грем пообіцяв «серйозну реакцію» з боку НАТО. Зокрема, може бути задіяна ст. 5 Північноатлантичного договору, згідно з яким збройний напад на одну чи кілька країн НАТО розглядається як напад на весь блок, а інші члени повинні надати постраждалій стороні допомогу, у тому числі військову.

За словами Грема, ухвалення резолюції стане для Росії сигналом, що використання ядерної зброї «приведе до стану війни з НАТО», при цьому російські війська ризикують бути «повністю знищені».

Крім того, в резолюції пропонується дійти згоди щодо того, що розміщення російської тактичної ядерної зброї в Білорусі «загрожує Україні та державам — членам НАТО», про це Грем написав у Twitter.

Внесення резолюції прокоментувало посольство Росії у США. Там заявили, що це «чергова шалена ініціатива американських сенаторів-русофобів», а її автори ведуть лінію «на прямий глобальний конфлікт між Росією та країнами НАТО на чолі зі США».

Посол РФ у США Анатолій Антонов заявив, що Росія розміщує ТЯО у Білорусі «на законних підставах», не порушивши «жодного міжнародного зобов'язання».

«Зробили те, що роблять американці протягом десятиліть, розміщуючи ядерні бомби на територіях європейських союзників», — сказав він.

Нагадаємо, 25 березня президент Росії Володимир Путін сказав, що Москва та Мінськ домовилися розмістити тактичну ядерну зброю на території Білорусі, про що «давно просив» самопроголошений президент Олександр Лукашенко. За словами президента Росії, будівництво спеціального сховища для цих озброєнь закінчиться до 1 липня 2023 року.

16 червня Путін заявив, що перші ядерні заряди вже переміщені до Білорусі, а решту буде доставлено «до кінця літа». У МЗС Росії повідомили, що тактична ядерна зброя буде на території Білорусі безстроково. Її готові прибрати звідти за умови «повного виведення усієї американської ядерної зброї на територію США з ліквідацією відповідної інфраструктури в Європі».

Небезпечна ситуація також відзначається на Запорізькій АЕС, яка контролюється російською армією. Після підриву греблі та руйнування Каховської ГЕС вона може залишитися без води, необхідної для підживлення конденсаторів турбін та систем безпеки станції.

Також ми повідомляли, що Білорусь передала Росії понад 131 тисяч тонн боєприпасів — джерело.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023