Догори
Дати відгук

У скільки Україні обійдеться розмінування Донбасу?

8 хв на прочитання23 Грудня 2019, 17:13
Поділитись:

 

 

Встановити одну міну коштує один долар. А знайти, зняти і знешкодити – 100-150 доларів. Але ці дані не допоможуть вирахувати вартість розмінування Донбасу. Скільки саме мін та вибухонебезпечних предметів привезли в Україну російські «гуманітарні конової» дізнаємося лише після розвалу Ерефії. Тому поки можемо оперувати лише площами.

 

 

За даними Міноборони України, внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України близько 700 000 га (сім тисяч квадратних кілометрів) підконтрольної території та орієнтовно 1 400 000 га (14 тис. км кв.) тимчасово непідконтрольної території Донецької та Луганської областей уражені вибухонебезпечними предметами.

 

 

 

 

Інтерактивна карта територій, забруднених мінами та вибухонебезпечними предметами

 

 

Для порівняння: територія Івано-Франківської області – 13,9 тис. км кв., Тернопільської – 13,8 тис. км кв.

 

Повернення Карачуна

 

 

 

Рештки зруйнованої російськими бойовиками старої телевежі Карачуна та нова вежа, встановлена у 2017-му. Фото Олега Листопада

 

 

Наша автівка минає зруйновану радіотелевізійну вежу і ґрунтівкою прямує уздовж ліска, який ще не скинув жовто-червоне вбрання. Зліва – фермерське поле. П’ять років воно не оброблялося через ВЗВ - вибухонебезпечні залишки війни. Російські найманці з усіх сил намагалися отримати контроль над цим клаптиком землі, тож у 2014-му бої навколо Карачуна були шалені. Це – пануюча висота. Он який огляд у бік Слов’янська, наприклад.

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=kFW9taXtiuk&feature=youtu.be

 

 

На початку листопада 2019-го міжнародна неурядова організація The HALO Trust завершила розмінування фермерського поля, фахівці Збройних сил України здійснили контроль якості і «відкрили» територію для польових робіт і для життя взагалі.

 

 

Учасники передачі розмінованих територій органам місцевого самоврядування

 

 

Розмінери урожай зібрали знатний: «Знайшли 20 сигнальних мін
і 18 гранат типу Ф-1», каже менеджер «THE HALO TRUST» Юрій Шахраманян.

 

 

 

 

 

Ось вони, зразки «подарунків» російської війни, лежать на демонстраційному столику. Тут не тільки «сигналки» та ефки. Є і протипіхотні міни, і боєприпаси, які не розірвалися. Жмут дротів – «розтяжки», які приводять в дію міни та спеціальним чином встановлені гранати.

 

 

 

 

Оця з краю, протипіхотна з крильцями –  ПФМ-1 або ж «Лєпесток». Розкидається або зі спеціальних установок, що працюють за принципом міномету, або з «градів». Її недарма називають «найпідлішою». Міна широко застосовувалася в Афганській війні. Через незвичайну форму пластикового корпусу діти нерідко сприймали міну як іграшку і отримували серйозні поранення або гинули. Поміж афганців ходив міф, що ПФМ-1 була спеціально спроєктована, щоб приваблювати дітей. Насправді форма міни обумовлена аеродинамікою. Але жертвам від цих знань легше не буде.

 

 

«Загалом передаємо вісім ділянок, частину опрацьовували ще з 2016-го. Плюс п’ять ділянок розмінували наші колеги з FSD. Загальна площа - понад сто гектарів. Землі Слов’янського, Лиманського, Миколаївського та Бахмутського районів», - деталізує Андрій Кривоконь, керівник групи гуманітарного розмінування.

 

 

Розмінування – важка, майже геть ручна праця. Трохи допомагає спецтехніка, як от ця броньована травокосарка з дистанційним керуванням: на скошеному полі працювати легше, ніж у трав’яних хащах.

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=CYwzRcmFF5I&feature=youtu.be

 

 

Такі косарки випускають працювати там, де немає потужних мін.
А від вибуху, скажімо, гранати, захист техніки достатній, хіба що доведеться
замінити шланги гідравліки.

 

 

 

 

Відбирає життя безоглядно

 

 

За даними міжнародної неурядової організації Handicap International (НІ), у 2018 в Україні від мін та вибухових пристроїв загинули або були поранені 325 осіб. Свою доповідь "Landmine Monitor 2019" HI оприлюднила 21 листопада 2019.

 

Україна п'ята у світовому рейтингу країн з найвищою
кількістю жертв від розриву мін. Після Афганістану (2234 жертви), Сирії, Ємену
та М'янми.

 

 

 

 

У 2018 році жертвами мін та вибухових пристроїв стало майже сім тисяч осіб у світі. За даними HI в Україні найбільше жертв було від "розтяжок" із застосуванням ручних гранат.

 

Мільєнко Вахтаріч багато років працював заступником директора CROMAC, хорватського центру з протимінної діяльності. Зараз він співпрацює з Координатором проєктів ОБСЄ в Україні у якості технічного радника з питань протимінної діяльності. Ми поцікавилися у нього як часто на мінах підриваються тварини, попросили назвати приклади.

 

 

«Така статистика мені невідома, - відповів пан Мільєнко. - Але в Хорватії я та мої колеги не раз натикалися на скелети тварин, які очевидно загинули від мін. Гинуть не тільки великі тварини. Адже міни бувають дуже чутливими, спрацьовують навіть від натискання силою у два кілограми. Розтяжки теж спрацьовують від незначних зусиль, тварина може їх не помітити, особливо під час втечі або переслідування».

 

Мінне забруднення робить неможливим функціонування у тому
числі й заповідних установ. Добре, скажімо, що територію регіонального
ландшафтного парку «Клебан-Бик» вже очистили від мін.

 

 

 

 

І тепер українці та гості України можуть вільно пересуватися парком та милуватися його пейзажами. А от буквально за межею РЛП є ділянка, яка ще не розмінована (позначена на інтерактивній карті), тож відвідувачам треба бути уважними і не виходити за межі визначених маршрутів та майданчиків для рекреації.

 

 

За словами Вахтаріча, в Україні деякі важливі речі вже зроблено. Міноборони разом з Координатором проєктів ОБСЄ в Україні, провідними спеціалістами ПРООН, Женевського центру гуманітарного розмінування, The HALO Trust та членами комісії «Стандартизація продукції оборонного призначення» розробили національний стандарт «Протимінна діяльність. Процеси управління. Основні положення». Стандарт набрав чинності 1 квітня 2019-го. На жаль, познайомитися з результатами цієї роботи не так просто. Усі характеристики цього стандарту (втім, як і будь-яких інших стандартів) Укрдержстандарт надає лише за гроші. Такі платежі – джерело фінансування цього центру.

 

Загалом у нас попереду ще довгий шлях до звільнення від
мінної небезпеки. Треба удосконалити ухвалений рік тому закон Про протимінну діяльність, створити
передбачений цим законом Центр
протимінних операцій тощо. Наразі в Україні немає єдиного органу, який би
координував таку роботу і ніс за цей напрямок повну відповідальність.

 

 

До здійснення заходів з розмінування в Україні залучаються підрозділи Міністерства оборони, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби з надзвичайних ситуацій, неурядові організації. А до заходів з інформування населення про небезпеку мін та ВЗВ – іще з півдесятка установ та організацій. Хоча тут усі ресурси будуть корисними. «Вибухонебезпека має здатність поширюватися поза зону бойових дій», - говорить пан Мільєнко. І нагадує приклади вибухів гранат та інших «сувенірів» війни, які сталися останнім часом в різних містах та містечках України.

 

 

«Важливо роз’яснювати і дорослим, і дітям правила поведінки, – наголошує експерт. – Побачив, знайшов потенційно вибуховий предмет – не чіпай його і повідом про це за номером 101».

 

 

Довідково

 

 

Станом на 1 серпня 2019 року розміновано (очищено) територій з початку ведення бойових дій:

 

 

  • Збройні Сили України - 4300 га;
  • Державна спеціальна служба транспорту - 649 га;
  • Державна служба України з надзвичайних ситуацій - 28 250,82 га;
  • всього: 33 199,82 га.

 

 

Знищено (знешкоджено) мін та вибухонебезпечних залишків війни - ВЗВ (одиниць):

 

 

  • Збройні Сили України - 260 000;
  • Державна спеціальна служба транспорту - 6 743;
  • Державна служба України з надзвичайних ситуацій - 172 797;
  • всього: 439 540.

 

 

Під загальною координацією МО України неурядовими організаціями ідентифіковано 206 підозрілих та небезпечних ділянок загальною площею 1900 га, очищено 410 га території та виявлено 1450 вибухонебезпечних предметів. Крім того було промарковано 160 ділянок загальною площею 210 га (за даними Міністерства оборони України).

 

 

Читайте також: Врятувати верхові ліси Карпат: як працюватиме «антипорубочний» закон

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Дикі тварини Лисиці Одеса
В Одесі все частіше на вулицях зустрічаються дикі лисиці: як з ними поводитися у випадку зустрічі
2 хв на прочитання2 години тому
Корисні поради Домашні улюбленці Прибирання
Як позбутися запаху котячого туалету: 3 правила та 1 «лайфхак»
3 хв на прочитання2 години тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Клематис Міс Бейтман — чудово виглядає на арках, трійникових конструкціях, балконних ящиках або обрамленнях (ФОТО)
1 хв на прочитання10 годин тому
Фото: Телеграм-канал «Дача. Сад та город»
Блакитні та сині квіти на клумбах — що посадити (ФОТО)
1 хв на прочитання10 годин тому
Українські науковці зможуть користуватися інфраструктурою інших країн, що для цього потрібно
2 хв на прочитанняВчора
Поліцейські Одещини викрили браконьєра на Тилігульському лимані
1 хв на прочитанняВчора
Європа переживає рекордну кількість екстремально спекотних днів у 2023 році: ось по кому це б’є насамперед
2 хв на прочитанняВчора
Підвищення рівня води загрожує руйнуванням дамб та підтопленням сіл Кременчуцького водосховища
2 хв на прочитанняВчора