Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • У мантії Землі можуть бути залишки ще одного небесного тіла — дослідники

У мантії Землі можуть бути залишки ще одного небесного тіла — дослідники

Так звана протопланета зіткнулася з первісною Землею незабаром після утворення Сонячної системи.

2 хв на прочитання04 Листопада 2023, 11:18
Протопланета Тейя, розміром з Марс, зіткнулася із Землею 4,6 млрд років тому. Місяць утворився з уламків, викинутих у космос. Зображення: Наукова бібліотека фотографій Протопланета Тейя, розміром з Марс, зіткнулася із Землею 4,6 млрд років тому. Місяць утворився з уламків, викинутих у космос. Зображення: Наукова бібліотека фотографій
Поділитись:

4,6 млрд років тому небесне тіло Тейя зіткнулося з первісною Землею — й утворився Місяць. Залишки Тейї можуть пояснити надзвичайно щільні області в мантії Землі. Про це розповідає Die Zeit.

Протопланета Тейя, розміром з Марс, зіткнулася із Землею 4,6 млрд років тому. Місяць утворився з уламків, викинутих у космос. Зображення: Наукова бібліотека фотографій

Команда дослідників із США та Великої Британії знайшла можливе пояснення аномалій у мантії Землі. Незвичайно щільні області в шарі свідчать про те, що там були залишки небесного тіла Тейя, пишуть вчені в журналі Nature. Астрономи називають Тейю небесним тілом, яке зіткнулося з нещодавно сформованою Землею 4,6 млрд років тому. Уламки було викинуто назад у космос, і це призвело до формування Місяця .

Так звана протопланета, як називаються небесні тіла, які могли розвинутися в планету, зіткнулася з первісною Землею незабаром після утворення Сонячної системи. У космос було викинуто величезну кількість уламків. Частини цієї суміші первісної Землі та Тейї впали на Землю, інші зібралися разом на стабільній орбіті навколо планети, щоб утворити Місяць.

За словами науковців, під час зіткнення частини Тейї проникли глибоко в мантію Землі. Це назва, дана найбільшому і наймасивнішому з трьох шарів Землі, який простягається з глибини 70 км до земного ядра, поверхня якого лежить на глибині 2900 км.

«Сейсмічні дослідження надр Землі показують два регіони розміром з континент, де сейсмічні хвилі поширюються надзвичайно повільно», — повідомляють Цянь Юань з Університету штату Арізона та його колеги. Ці області глибоко в мантії Землі відрізняються за складом від матеріалу, що їх оточує, і на 2-3,5 % щільніші. Загальноприйнятого наукового пояснення цьому поки не існує. Проте щільність ділянок відповідає передбачуваній щільності мантії Тейї.

Ділянки лежать під Тихим океаном і Африканським континентом. Аби вивчити їх, дослідники використовували масштабне комп’ютерне моделювання. Це моделювання показало, що «частина мантії Тейї може мігрувати в нижню мантію Землі», сказали науковці. Нижня мантія починається на глибині понад 600 км.

Різниця в щільності підтверджує цю тезу: для затонулих фрагментів мантії Тейї Юань і його колеги також отримали щільність у моделюванні, яка на 2-3,5 % перевищує щільність мантії Землі. Таким чином, різниця щільності відповідає значенням, отриманим із сейсмічних досліджень. Основою для розрахунку є склад Місяця, утворений із Землі й уламків Тейї.

Також ми розповідали, що дві велетенські екзопланети зіштовхнулись у далекому космосі, лишивши по собі хмару гарячого пилу й газу у вигляді пончика.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.