Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • У Франції екоактивісти розфарбували воду, спровокувавши екологічне лихо (ФОТО)

У Франції екоактивісти розфарбували воду, спровокувавши екологічне лихо (ФОТО)

Вони запевняють, що для фарбування води використали флуоресцеїн — «повністю нешкідливий для живих істот».

2 хв на прочитання19 Вересня 2023, 07:36
Дохла риба в річці Лош в Кольмарі. Фото: Facebook Еріка Страуманна Дохла риба в річці Лош в Кольмарі. Фото: Facebook Еріка Страуманна
Поділитись:

У суботу, 16 вересня, в Ельзасі на північному сході Франції активісти екоруху Extinction Rebellion вилили в фонтани, річки та канали зелений барвник. Таким чином вони хотіли привернути увагу до плану поховання 42 000 тонн токсичних відходів у колишній шахті у Віттельсхаймі (Верхній Рейн) під ґрунтовими водами Ельзасу. Однак після акції в регіоні почала масово дохнути риба, і це викликало цілий скандал, повідомляє BFM TV.

Видання повідомляє, що це була «символічна та вражаюча» акція, хоча комісія, відповідальна за громадське розслідування, у липні видала позитивний висновок із застереженнями, незважаючи на «переважну більшість» несприятливих думок від мешканців.

Розмальовані екоактивістами в зелений колір води річка Лош у Кольмарі, 16 вересня 2023 року. Фото: twitter.com/XR_Strasbourg

Однак невдовзі після акції жителі Ельзасу почали помічати у воді мертву рибу. Про це повідомив мер міста Кольмар Ерік Страуманн.

У публікації у своєму обліковому записі Facebook ельзаський радник опублікував цієї неділі ввечері дві фотографії річки Лош, усе ще флуоресцентного зеленого кольору, на яких, зокрема, зображена мертва риба.

«Я сам міг побачити вплив цього барвника на водну фауну, який був розсіяний у великих кількостях і який залишається дуже помітним більше ніж через 24 години після його розсіювання», — заявив він.

Фонтан Януса на площі Бройлі в Страсбурзі, 16 вересня 2023 року. Фото: Готьє Гартман

Проте в Extinction Rebellion запевняють, що для фарбування води використали флуоресцеїн і що він «повністю нешкідливий для живих істот (людей, рослин, тварин)». Ця речовина «використовується в офтальмології, рибництві та спелеологами».

Також ми розповідали, що російські екоактивісти подали проти РФ кліматичний позов до ЄСПЛ.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.