У Чернігові через ботулізм за тиждень померли двоє людей
У 50 % випадків хвороба може призвести до інвалідності.
За останні тижні із підтвердженими лабораторно діагнозами «ботулізм» до лікарняних закладів потрапило восьмеро жителів області. Двоє з них померли: 38-річна жінка та 49-річний чоловік.
Як повідомляє прес-служба Управління охорони здоров’я Чернігівської ОДА, всі постраждалі вживали в’ялену річкову рибу непатрану або власного приготування, або придбану. Зазвичай, придбану на стихійних ринках.
Медики вкотре попереджають — у жодному випадку не слід купувати та вживати річкову непатрану рибу, навіть якщо ви впевнені у її придатності до використання!
Ботулізм — небезпечне інфекційне захворювання, що вражає багато органів і систем людського організму та часто-густо призводить до смерті людини. Слід пам’ятати — лікування хвороби дороге та тривале, причому воно не завжди здатне повернути людину до якісного та нормального життя, адже за статистикою ВООЗ, майже у 50 % випадків хвороба може призвести до інвалідності.
Крім того, варто:
- не використовувати в раціоні м'ясні, овочеві та грибні консерви домашнього виготовлення без термічної обробки перед їх споживанням;
- для домашнього консервування використовувати метод автоклавування, за якого можна досягти рівня температури в 120 градусів, що унеможливлює виживання збудника ботулізму;
- в разі консервування овочів і фруктів їх необхідно ретельно мити під проточною водою, під час їх приготування необхідно обов’язково додавати лимонну або оцтову кислоту, сіль і цукор, тобто ті консерванти, які створюють середовище, яке не дає змоги вижити мікробам ботулізму;
- зберігати домашні консерви необхідно за температури від +1 до + 6 ºС.
Нагадаємо, лікар розповів, що пити мінеральну воду в спеку не потрібно.