Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Розслідування
  • У білих штанях на покривалі серед сміття: нова директорка Департаменту з поводження з відходами ефектно представила себе громадськості

У білих штанях на покривалі серед сміття: нова директорка Департаменту з поводження з відходами ефектно представила себе громадськості

3 хв на прочитання08 Жовтня 2020, 19:24
Поділитись:

Департамент з поводження з відходами та екологічної безпеки у Міндовкіллі очолила колишня радниця та начальник патронатної служби ексміністра енергетики та довкілля Олексія Оржеля — Олена Колтик. Тоді ж ще одним радником міністра Оржеля була Євдокія Ярова, котра працювала під патронатом пані Олени, а на разі обіймє посаду державного секретаря Міндовкілля: оголошує конкурси на зайняття вакантних посад та особисто проводить співбесіди, одну з яких, як бачимо, пані Олена Колтик пройшла успішно. Насправді так чи за дивним чином обставин, побачимо далі.

Про нову посаду нам стало відомо з допису самої Колтик у Facebook.

"У мене на сторінці завжди було багато сміття... Тепер його стане ще більше. Для мене це дуже непросте рішення. В першу чергу, через держслужбу. Тотальний контроль, обмеження особистої свободи та неефективність — це були мої ТОП-3 бар’єри. Вони тепер же стають моїми страхами. Страхами, що стану з часом таким же чиновником, яких сама колись критикувала. Але, коли хочеш щось зробити, доводиться брати на себе відповідальність та супутні ризики", - написала новопризначена чиновниця.

До допису щодо своїх планів та KPI у роботі, Колтик додала фото, на якому зображена у білих штанях посеред сміттєзвалища. При цьому, завбачливо постеливши собі під ноги ковдру.

Відомо, що Олена Колтик працювала радником та начальником патронатної служби міністра енергетики та захисту довкілля Олексія Оржеля, а до того з 2014 року протягом 6 років, нинішня чиновниця була директоркою Української асоціації відновлюваної енергетики.

Олену Колтик та Олексія Оржеля пов’язують із відомим бізнесменом Ігорем Тинним, який неофіційно є кінцевим бенефіціаром Української асоціації відновлюваної енергетики, має бізнес-активи як у сфері відновлювальної енергетики, так і у сфері поводження з відходами.

До цього пані Олена входила до засновників ГО «Реснік» та ГО «Музей зелених інновацій» разом зі Світланою Коломієць – колишній заступник міністра екології часів Шевченка, остання громадська організація також має пряме відношення до Ігоря Тинного. Ще раніше Колтик була помічником народного депутата Сергія Балашкова від партії «Самопоміч».

Проте таких кар’єрних злетів, як в міністерстві довкілля раніше не було, з посади радника на посаду директора департаменту, який відповідає за реалізацію концепції «Країна без сміття» та екологічну безпеку.

Призначення Олени Колтик, яка до цього не мала досвіду роботи у сфері поводження з відходами може свідчити лише про одне, що Ігор Тинний досі має опосередкований вплив на профільне міністерство.

Тим паче, що в іншому скандалі, пов’язаному із депутатом Юрченком від «Слуг народу», який вимагав 200 тис. доларів за внесення лобістських правок до законопроєкту «Про управління відходами» №2207-1-д, також фігурувала тема «зеленого тарифу» на енергію, вироблену сміттєпереробними заводами. Необхідність їх будівництва, як відомо, лобіює Ігор Тинний.

Олена Колтик також не нова людина для нинішнього міністра захисту довкілля та природних ресурсів Романа Абрамовського, оскільки останній працював заступником Олексія Оржеля у Міністерстві енергетики та захисту довкілля й очевидно, йому доводилося спілкуватися із тодішньою радницею Олексія Оржеля.  

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Розслідування