Догори
Дати відгук

У 6 із 10 випадків голова болить саме з цієї причини

Не тільки сильна напруга та метеозалежність можуть стати причиною появи болю.

5 хв на прочитання23 Грудня 2023, 06:50
Лікар назвав головну причину головного болю Лікар назвав головну причину головного болю
Поділитись:

Головний біль став мало не щоденним супутником життя сучасних людей. Від низки нескінченних думок, постійних стресів на роботі і вдома і різкої зміни погоди голова починає буквально кипіти і відповідати неприємними відчуттями на всі ці подразники.

Але не тільки сильна напруга та метеозалежність можуть стати причиною появи неприємних симптомів. Буває, що корінь проблеми прихований там, де шукати зовсім не заведено — а саме в ротовій порожнині.

Багато наукових досліджень підтверджують, що 60% головного болю у пацієнтів виникають через проблеми в порожнині рота. До них відносяться захворювання зубів та ясен, дисфункція скронево-нижньощелепного суглоба, неправильний прикус та інші. Хороша новина в тому, що всі ці стани підлягають корекції і при правильному підході не доводять до проблем із головою. Тому не відкладай візит до стоматолога з появою перших симптомів, щоб потім не довелося лікувати все й одразу.

Карієс

З карієсом стикалася, напевно, кожна людина. Але одні лікують його відразу, інші з різних причин не поспішають йти до стоматолога. І ця помилка може стати фатальною. Через відсутність або безграмотне лікування карієсу до зубного болю у тебе додасться ще й головний.

Якщо вчасно не видалити пошкоджені тканини, то запалення дійде до нерва, і біль від зуба віддаватиме в голову, а це далеко не найприємніші відчуття.

Якщо ж зуб вилікований, але пломба поставлена неправильно, без дотримання анатомії та структури зуба, то змикання верхньої та нижньої щелепи відбуватиметься некоректно, а значить і вся робота скронево-нижньощелепного суглоба порушиться. Це може призвести до появи болю в області скронево-нижньощелепного суглоба, що теж з часом теж призводить до головних болів.

Неправильний прикус

Неправильний прикус – це не лише естетична проблема з нерівними зубами та негарною усмішкою, але насамперед питання здоров’я зубів та всього організму. Якщо вчасно не звернутися до ортодонта, з’являться не тільки м’язові та суглобові болі через порушення рухливості нижньої щелепи та м’язових затискачів, але й дадуть знати проблеми з хребтом і всім опорно-руховим апаратом.

Якщо ти чуєш клацання при відкриванні рота і відчуваєш труднощі при пережовуванні або ковтанні їжі, не відкладай візит до ортодонту. Інакше незабаром у тебе можуть з’явитися больові відчуття у скронях, тім’яній і потиличній області, місці з’єднання нижньої щелепи з черепом, а пізніше і в шиї.

Навіть якщо у тебе завжди були рівні зуби та гарна усмішка, але ти нещодавно перенесла видалення зуба і готуєшся встановлювати імплант, необхідно зробити це вчасно. В іншому випадку ряд зміститься в зону віддаленого зуба, і потрібно виправляти прикус у ортодонта.

Новоутворення

Під новоутвореннями ми маємо на увазі кісти, які можуть з’явитися поряд з коренем зуба через невчасно вилікуваний карієс або внаслідок потрапляння інфекції під час протезування. Найстрашніше, що кіста може ніяк не проявляти себе, але мати куди небезпечніші наслідки, крім головного болю.

Ти можеш не відчувати нічого, а можеш відчувати дискомфорт тому, що кіста тисне на нервові закінчення. Але якщо вона розірветься, то всі шкідливі речовини потраплять у кровотік, а це загрожує значно серйознішими проблемами. Тому так важливо видаляти кісту, як тільки її виявили.

Захворювання ясен

Здоров’я ясен – основна складова здоров’я усієї порожнини рота. Адже саме ясна тримають зуби на своїх місцях і не дають бактеріям та мікробам проникнути усередину. Тому якщо вони починають хворіти, то майже завжди від цього страждають ще зуби. Десни запалюються, тиснуть на нервові закінчення, і через це виникає гострий біль, який теж може призвести до головного болю і не дає спокійно існувати.

Бруксизм

Бруксизм – це мимовільне стиснення щелеп і скреготіння зубами уві сні. Через таке явище зуби стираються та пошкоджуються, а пацієнти прокидаються з головним болем. Часто перенапруга щелепних м’язів тягне за собою болі в шиї та обличчі.

До того ж бруксизм може провокувати не тільки неправильну роботу скронево-нижньощелепного суглоба, але і його пошкодження, які призводять до згаданого вище неправильного прикусу.

Прорізування зубів мудрості

Хоча прорізування «вісімок» і вважається ознакою додавання мудрості, цей процес далеко не завжди проходить гладко і спокійно, особливо якщо зуби лізуть криво. Часто через їх неправильне розташування ми відчуваємо не тільки місцевий біль у яснах, але ще й головний біль.

А якщо під час прорізування приєднався запальний процес, то болючі відчуття можуть торкнутися ще й вуха, особливо якщо йдеться про верхню щелепу.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Викрито організовану групу лікарів.
Фото: ДБР, ілюстративне
Викрито організовану групу лікарів, які підробляли документи для отримання інвалідності
1 хв на прочитання29 хвилин тому
Кільце i.Con та контрацептиви STEYE
«Розумні» презервативи: нові технології дарують нові можливості подбати про своє здоров’я
1 хв на прочитаннягодина тому
Небезпека гемофільної інфекції. Фото ілюстративне
У чому небезпека гемофільної інфекції і якими вакцинами в Україні відбуваються профілактичні щеплення
1 хв на прочитаннягодина тому
Фото ілюстративне
У разі проковтування забарвлює губи дитини в синій колір: у США вирішили проблему дітей, які ковтають батарейки
3 хв на прочитання2 години тому
Боротьба немовлят, що плачуть: у Японії пройшов фестиваль незвичайного сумо — у ньому беруть участь однорічні діти (ФОТО)
3 хв на прочитання4 години тому
Щеплення проти гепатиту В: відповідь МОЗ, чому не варто відкладати
2 хв на прочитання4 години тому
Кліматична криза — це також криза психічного здоров'я: що науковці говорять про стрес через наслідки змін клімату
3 хв на прочитання6 годин тому
Розпочинається Страсний тиждень: традиції і заборони
3 хв на прочитання13 годин тому
Більше з GreenPost
Як придбати чорну ікру та осетрину без шкоди для природи і власного здоров'я.
Фото: Clemens Ratschan
Не стань браконьєром: як придбати чорну ікру та осетрину без шкоди для природи і власного здоров'я
7 хв на прочитання2 години тому
Аеропорт Кишинева закривають.
Фото ілюстративне
Аеропорт Кишинева закривають для проводжаючих, деталі
1 хв на прочитання3 години тому
Фото з відкритих джерел
Чим підживити абрикос навесні — найкраще добриво
1 хв на прочитання5 годин тому
У Чехії оголосили про успішне збільшення потужності 3-го енергоблока АЕС Dukovany
У Чехії оголосили про успішне збільшення потужності 3-го енергоблока АЕС Dukovany
1 хв на прочитання6 годин тому
Велетенські сліди невідомого раніше виду динозаврів знайшли в Китаї
2 хв на прочитання7 годин тому
Щонайменше четверо людей загинули, понад 100 поранено: у США над Оклахомою пронісся торнадо
2 хв на прочитання8 годин тому
На заказнику Кременчуцького водосховища браконьєр "наловив" риби на 3 роки тюрми
1 хв на прочитання10 годин тому
На шляху до нульових викидів: як компаніям реалізувати стратегію Net Zero 
4 хв на прочитання10 годин тому