Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Твердий шампунь для волосся — більш натуральна альтернатива звичайному: що це і як ним правильно користуватися

Твердий шампунь для волосся — більш натуральна альтернатива звичайному: що це і як ним правильно користуватися

Один брусочок твердого шампуню вагою 50 г може замінити 500 мл стандартного.

6 хв на прочитання16 Липня 2023, 18:42
Поділитись:

Шампунь є найзвичнішим засобом для догляду за волоссям і шкірою голови, й очищення — не єдина його функція. Привабливі етикетки обіцяють вашому волоссю запаморочливий об'єм, сліпучий блиск, порятунок від лупи, м'якість і шовковистість.

Аптеки «Віта» пояснюють, що таке твердий шампунь для волосся, чим він відрізняється від звичайного рідкого та як підібрати найкращий продукт для догляду за своїм типом волосся.

Що таке твердий шампунь?

Зовнішньо твердий шампунь для догляду за волоссям нагадує мило, хоча ним не є — у останнього більш лужний pH. По суті це той же рідкий шампунь, з якого усунули воду і залишили концентрат з натуральних олій, екстрактів рослин і трав та інших активних речовин, змішаний із ПАР.

Поверхнево-активні речовини шампуню очищають шкіру голови та волосся від надлишків себуму та забруднень. У твердих шампунях як ПАР використовуються омилені лугом жири чи сульфати.

ПАР поділяються на м'які та жорсткі, і в шампунях вони також є. Сульфатні ПАР бувають різними за рівнем агресивності, і популярний SLS (содіум лаурил сульфат) переважно замінюють у твердих шампунях більш делікатні миючі компоненти натурального походження, які отримують з кокосового масла (Sodium Coco-Sulfate).

ТОП-3 міфів про тверді шампуні

Тверді шампуні не промивають волосся. Насправді ці продукти містять у складі ПАР і дають багату піну при контакті з водою, тому вони добре очищають волосся і шкіру голови. Можливо, для жирного типу волосся, за наявності лупи потрібно повторне нанесення шампуню для якіснішого очищення.

Тверді шампуні для волосся 100 % натуральні. Так, такі шампуні через відсутність у їх складі води не потребують консервантів, які можуть подразнювати шкіру голови та сушити волосся. Плюс вони містять природні олії та рослинні екстракти у значній кількості. Але в основі шампунів можуть бути використані ПАР напівсинтетичного та синтетичного походження, хоча й м'які за дією.

Тверді шампуні для волосся нічим не відрізняються від мила. Ні, це два абсолютно різні продукти. Шампунь має менш лужний рН і містить більше поживних речовин, які роблять шкіру голови та волосся доглянутим.

Чим твердий шампунь відрізняється від рідкого?

У складі звичайного шампуню для волосся міститься, в основному, 80 % води, решта 20 % припадає на доглядаючі та миючі інгредієнти. Присутність води у складі рідкого шампуню передбачає додавання консервантів, деякі можуть викликати алергічні реакції.

Твердий шампунь вважається натуральнішим, оскільки всі інгредієнти перебувають у сухому вигляді та добре зберігаються. Додавання консервантів до твердого шампуню не є обов'язковим через відсутність води, але багато в чому залежить від виробника косметики.

Оскільки твердий шампунь має більш концентрований склад, він витрачається набагато повільніше за рідкий. Наприклад, один брусочок твердого шампуню вагою 50 г може замінити 500 мл стандартного шампуню.

Твердий шампунь для догляду волосся — оптимальний travel-формат. Він легкий і компактний, його можна взяти з ручної поклажі, плюс він не проллється в косметичці.

Нарешті, ще один аргумент на користь твердої форми шампунів — екологічніша упаковка, яка простіше переробляється, на відміну від пластику.

Як вибрати твердий шампунь?

Вибір твердого шампуню загалом мало чим відрізняється від звичного нам рідкого шампуню: важливо орієнтуватися на тип волосся і шкіри голови.

Для сухого та ламкого, а також кучерявого та пористого волосся краще вибрати твердий шампунь, який містить у своєму складі велику кількість зволожуючих і поживних олій (кокосову, авокадо, ші) на перших позиціях переліку інгредієнтів. Якщо шкіра голови надмірно чутлива, а волосся легко плутається, твердий шампунь може не підійти.

Якщо у вас жирний тип шкіри голови, а волосся швидко втрачає свіжий вигляд, то в твердих шампунях замість олій на перший план виходять рослинні екстракти з себорегулюючим ефектом — кропиви, м'яти, чайного дерева, цитрусових і т.д.

При проблемі лупи зверніть увагу на тверді шампуні для волосся з березовим дьогтем, екстрактами шавлії, лаванди, олією чайного дерева у складі.

Якщо волосся ослаблене та схильне до випадання, потрібні шампуні з компонентами, які покращують мікроциркуляцію у шкірі голови. Разом із припливом крові в капілярах, що живлять фолікули, цибулини волосся отримують більше корисних речовин і кисню.

Шукайте тверді шампуні, у складі яких є екстракти кропиви, лопуха, хмелю, олія розмарину, реп'яхову олію й іншими компонентами на кшталт гірчиці і перцю слід бути обережними, оскільки вони можуть спровокувати реакцію незносності.

Твердий шампунь підходить тим, хто часто використовує під час догляду плойки чи фен, оскільки вони позбавляють волосся здорового блиску.

Як користуватись твердим шампунем і як правильно його зберігати?

Щоб не розчаруватись у твердому шампуні, потрібно навчитися правильно ним користуватися. Ось кілька рекомендацій, які допоможуть оцінити всі переваги нового засобу для догляду за волоссям і нівелювати можливі мінуси.

Основна особливість твердих шампунів — висока очищувальна здатність («до скрипу»), зокрема за наявності м'яких ПАР, та концентрований склад. Їх застосування в щоденному догляді може спричинити пересушування волосся та шкіри голови і навіть алергію, адже натуральний шампунь не означає гіпоалергенний.

Тому краще використовувати твердий шампунь не частіше ніж раз на 2 – 3 дні, чергуючи його з класичним шампунем. Можливо, вашому волоссю знадобиться період адаптації до твердого шампуню, який займає в середньому 1 – 2 місяці.

Безпосередньо перед нанесенням ви можете спінити твердий шампунь у руках, як мило, й отриману піну нанести на волосся. Або добре розчешіть і змочіть волосся водою, а потім проведіть плиткою шампуню по проділах, рухаючись від коренів у напрямку зростання. В іншому разі ви можете заплутати волосся, якщо станете хаотично «намилювати» його.

Не витримуйте піну в прикореневій зоні довше за хвилину. Насичений склад твердого шампуню встигне впоратися із забрудненнями та шкірним салом. Після миття нанесіть на довжину волосся звичний бальзам, кондиціонер чи маску.

Досить великий термін придатності твердого шампуню може поменшати через неправильне зберігання косметики. Після застосування шампунь обов'язково слід повністю висушити та зберігати між процедурами миття волосся без доступу води, наприклад, у закритій сухій мильниці або в «рідній» упаковці, якщо вона передбачає багаторазове використання.

Також ми розповідали, як вибрати шампунь: радить лікар.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.