Догори
Дати відгук

Туберкульоз в Україні вбиває щороку 3700 людей

Лікують туберкульоз за допомогою препаратів, які вбивають бактерію і не дають їй мутувувати. Лікування дуже довге: від трьох до двадцяти місяців, залежно від стадії захворювання та перебігу

2 хв на прочитання24 Березня 2020, 16:45
pixabay pixabay
Поділитись:

24 березня у світі відзначають День боротьби з туберкульозом. Це інфекційне захворювання, яке викликає надзвичайно стійка бактерія - так звана "туберкульозна паличка". Вона вражає переважно легені, проте туберкульоз може вражати і інші частини тіла: нирки, печінку, кістки, шкіру та інші.

Легеневий туберкульоз передається повітряно-крапельним шляхом, коли хворі з відкритою формою захворювання кашляють, чхають - у мокротинні хворого якраз і присутня "паличка". У протитуберкульозних диспансерах аналізують мокротиння, щоб визначити,  форму хвороби (закриту чи відкриту). Діагностують захворювання за допомогою флюорографії, рентгену або комп’ютерної томографії.

Важливо щороку проходити флюорографію, адже у легенях немає нервових закінчень, тому людина не відчуває біль. Симптомами туберкульозу легень є кашель, задишка, кров при відхаркуванні, спітніння грудей вночі, загальна слабкість та млявість. Позалегеневу форму виявляють за допомогою біопсії, УЗД та МРТ, але її встановити важко.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, у 2018 році в усьому світі на туберкульоз захворіло 10 мільйонів людей, з яких півтора мільйона померли. В Україні щороку хворіють близько 36 тисяч людей, з яких 3700 помирають.

Національний бюджет України на боротьбу з туберкульозом у 2019 році становив 60 мільйонів доларів: 78% внутрішньодержавні кошти, 12% кошти міжнародних донорів та 10% недофінансування.

Лікують туберкульоз за допомогою препаратів, які вбивають бактерію і не дають їй мутувувати. Лікування дуже довге: від трьох до двадцяти місяців, залежно від стадії захворювання та перебігу. В Україні хворі перебувають у стаціонарі туберкульозних диспансерів. Водночас декі фахівці рекомендують лікуватися вдома під наглядом лікарів, якщо хворий не несе небезпеки зараження – так легше і психологічно, і менше способів контактувати з носіями відкритої форми.

Не менш важливим є збалансоване харчування, фізичні вправи та здоровий сон. Водночас, туберкульоз залишається найбільш поширеною причиною смерті людей з ВІЛ. Хіміопрофілактика ефективно доповнює антиретровірусну терапію і дозволяє попереджати розвиток хвороби і рятувати життя людей. Але тут ключовим є саме профілактика та вчасна діагностика.

Світова спільнота зобов’язалася до 2030 року повністю викорінити туберкульоз, тому потрібно діяти негайно і невідкладно. Зараз вся увага світу прикута до боротьби з коронавірусом, проте потрібно пам’ятати і про інші інфекційні хвороби, зокрема туберкульоз. Однак не варто порівнювати смертність та визначати хто головніший: що коронавірусу, що туберкульозу, що грипу немає місця у безпечному та здоровому світі.

Нагадаємо, Україна приєдналася до Глобальної стратегії, ухваливши Державну стратегію протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та вірусним гепатитам до 2030 року. Загалом у грудні 2019 р. від туберкульозу в Україні лікувалися 18 674 людини.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.