Догори
Дати відгук

Цифри холестерину: консультує кардіолог

Не треба розріджувати кров при високому гемоглобіні, приймати статини при певних цифрах холестерину тощо.

3 хв на прочитання11 Січня 2022, 07:44
Поділитись:

Лікар-кардіолог Анна Волощенко відповідає на дуже поширене запитання: «Який нормальний холестерин у моєму віці?». Лікар нагадує, що немає вікових норм холестерину або тиску. І навпаки: що старша людина, то більш важливіше тримати в нормі тиск і холестерин. Бо з віком судини легше пошкоджуються такими факторами.

«Молоді судини довше протримаються у цій битві, аніж старші. Тому не заспокоюйте себе, що «в моєму віці це нормально». Бо якраз навпаки», — підкреслює кардіолог.

Ми лікуємо не цифри, наголошує Анна Солощенко.

«Ми не розріджуємо кров при високому гемоглобіні, не приймаємо статини при певних цифрах холестерину тощо. А що ж ми робимо? Ми оцінюємо ризик та робимо максимально все, щоб його знизити до нуля або до мінімально можливого», — говорить лікар.

Кардіолог розповідає, що слід робити у випадку зі статинами.

1) Знизити ризик виникнення атеросклеротичних бляшок, «які можуть повиростати, як гриби, по всьому організму і мати ускладнення усюди, де повиростають». Якщо в судинах шиї та голови — то можуть ускладнюватись інсультатми, погіршенням пам'яті, розумових здатностей тощо.. Якщо в судинах серця — то інфарктами та серцевою недостатністю. Якщо в судинах нирок — то нирковою недостатність. В очах — погіршенням зору, в артеріях сечостатевої системи — втратою потенції і т.д.

2) Якщо бляшки вже виросли, то знизити ризик їх ускладнень, інфарктів, інсультів, передчасної смерті та інвалідності.

«Як ви вже зрозуміли, що ризик вираховується не лише із цифр холестсрину. У людини із холестерином 5,5 може бути ризик більший, ніж у людини із холестерином 7. Чому? Тому що треба враховувати всі фактори у конкретної людини. Бо має значення не тільки, скільки поганого холестерину в нашому організмі, а й які фактори пошкоджують стінку судини та допомагають йому там осісти й утворити бляшку», — говорить Анна Солощенко.

Вона перераховує основні фактори, що можуть збільшити ризик потрапляння холестерину всередину судини:

  • куріння — у курців можуть виростати бляшки й при холестерині 4,0;
  • цукровий діабет або зловживання солодощами;
  • спадковість;
  • підвищення АТ більш, ніж 130\80 мм рт. ст. у будь-якому віці;
  • наявність у минулому інфарктів, інсультів;
  • вже виявлені а\с бляшки на УЗД судин шиї, артерій нижніх кінцівок, у судинах серця — під час проби із фізичним навантаженням або коронарографії;
  • переважання в ліпідограмі «поганих» жирів навіть при незначно підвищеному або нормальному холестерині;
  • звичка вживати трансжири.

Також ми писали про математику інфаркту: консультує кардіолог.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost