Догори
Дати відгук

Це небезпечно: 7 ознак того, що ви п’єте надто багато кави

Багато людей і дня не уявляють без чашки кави. А дехто й без кількох кухлів.

5 хв на прочитання11 Березня 2023, 15:00
Поділитись:

Відома фраза Гіппократа говорить, що будь-які ліки можуть стати отрутою, якщо занадто збільшити дозу. Цей вислів ідеально підходить до кави, адже дослідження доводять корисні властивості напою, але застерігають від зайвого вживання. Кава короткочасно покращує функції мозку і підвищує концентрацію уваги , але може призвести до проблем із серцем , погіршити стан шкіри та збільшити вагу .

Головний біль без чашки напою

Вранці не встигли випити чашку кави і весь день страждаєте від головного болю, що ниє? Це класичний прояв залежність від кофеїну. Неприємні відчуття виникають через те, що кофеїн уповільнює приплив крові, а припинення щоденного вживання психостимулятора змінює швидкість мозкового кровотоку, чим провокує біль та сонливість.

Дослідження доводять, що при різкій відмові від кофеїну у людей можуть розвинутися симптоми абстиненції: головний біль, сплутаність свідомості, слабкість та дратівливість. Але не потрібно лякатися, нездужання пройде безслідно через кілька днів, а разом з ним піде прихильність до улюбленого напою

Погіршилася пам’ять і стало складно приймати рішення 

Забудькуватість та нерішучість також повідомляють про надлишок кофеїну, який згубно впливає на області мозку, відповідальні за планування, прийняття рішень та розважливість.

При постійному споживанні кофеїну розумові здібності та пам’ять погіршуються, тому що ця речовина спричиняє звуження судин головного мозку, що провокує зниження кровотоку та тиск кисню в головному мозку. 

Лише 250 мг кофеїну (це 2-2,5 чашки кави) на 30% зменшують постачання судин мозку кров’ю і призводять до кисневого голодування.

Підвищився апетит і збільшується вага

Якщо після чашки кави ви тягнетесь до бургера або тістечка з жирним кремом – це сигнал про надлишок такого напою в раціоні.

Кофеїн збуджує апетит і посилює секрецію шлункового соку, тому зайве вживання продуктів з його вмістом на голодний шлунок може призвести до гастриту і навіть виразкової хвороби. 

Кава та кофеїн впливають на роботу шлунково-кишкового тракту:

  • збільшують ризик печії та синдрому роздратованого кишечника; 
  • підвищують рівень глюкози в крові та прискорюють всмоктування вуглеводів;
  • сприяють збільшенню ваги. Це пов’язано з підвищенням рівня кортизолу, який підсилює апетит і потяг до жирного, сприяє жировим відкладенням в ділянці живота та талії.

Сухість у роті та ознаки зневоднення: запори, проблеми зі шкірою, набряки

Помітили сухість у роті протягом дня? Це ознаки дефіциту води у організмі. Кава має сильний сечогінний ефект і при його надмірному вживанні може призвести до зневоднення.

При розпаді кофеїну в організмі утворюється диметилксантин, що сприяє виведенню води з організму. Зневоднення може спровокувати порушення серцевого ритму, сплутаність свідомості та висушування слизових шлунково-кишкового тракту. А ще нестача води може призвести до нестачі слизу в товстому кишечнику, що спровокує всмоктування токсинів, появу запорів, зайвої ваги.

Аритмія, депресія та часті застуди

Щоденне споживання кофеїну підвищує рівень адреналіну, тимчасово підбадьорює організм, але потім різко вводить людину у стан втоми та депресії. 

Зростає і гормон стресу кортизол, який відповідає за підвищення частоти серцевих скорочень і стрибки кров’яного тиску. 

При поєднанні кофеїну та стресу кортизол приходить у стан підвищеної готовності, чим провокує аритмію та стрибки кров’яного тиску, а також знижує імунітет, а це веде до частих застуд та ГРВІ.

Крихкість кісток і ламкість нігтів

Дослідники виявили, що надмірне вживання кави і продуктів, що містять кофеїн, сприяє втраті кісткової маси. Справа в тому, що кофеїн виводить із організму кальцій, а його нестача збільшує ймовірність виникнення остеопорозу. Крім того, дефіцит кальцію відбивається на товщині та силі нігтьової пластини, тому якщо ваші нігті стали ламкими і розшаровуються, слід обмежити вживання цього «шкідника».

Постійна втома та слабкість

Кава не рятує від втоми, а лише створює ілюзію енергії та сили. Знемога без чашки кави – це природний сигнал організму про те, що ви п’єте занадто багато кави, адже кофеїн приховує та маскує реальну втому та виснаження. 

Аденозиновая система організму захищає людини від перевтоми, економить життєві ресурси і регулює цикл «неспання – сонливість». Кофеїн блокує аденозин і змушує нас почуватися енергійними, коли організм працює в аварійному режимі.

Відмінною альтернативою кави може стати найсмачніший чай

Кофеїн змушує організм витрачати ресурси, відкладені на «чорний день», виснажуючи його. Тобто з кожним днем ​​природні сили залишають людину, і ось без чашки чорного допінгу ви вже не в змозі навіть піднятися з ліжка 

Я не проти помірного вживання кави, але краще пити її в проміжку між 10:00 та 11:00 та з 14:00 до 16:00. У цей час гормональна система виробляє трохи кортизолу, людина відчуває втому і може підбадьоритися від філіжанки ароматного напою.

Якщо ви дбаєте про своє здоров’я, бажано скоротити вживання кави до кількох разів на тиждень, щоб не заохочувати залежність та не заважати природному виділенню енергії. 

Рекомендую пити каву у поєднанні з кардамоном та іншими пряними спеціями, без додавання цукру, сиропів та солодкого десерту.

Якщо ви схильні до стресу, то каву краще взагалі прибрати з раціону. Цей напій заважає тим, чий сон залежить від емоційного стану. Так що якщо ви дуже вразливі і у вас буває безсоння через переживання, кава вам не друг.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost
Режим економії вуличного освітлення в Одесі
Вуличне освітлення в Одесі - в режимі економії
1 хв на прочитаннягодина тому
Вітрова електростанція на Полтавщині. Фото ілюстративне
Для будівництва вітрової електростанції на Полтавщині виділять 47 тис. га
1 хв на прочитання2 години тому
Самовільно рубали дерева
На Рівненщині затримали злочиців, які самовільно зрубали деревини на майже 90 тис. грн
1 хв на прочитання6 годин тому
Як діяти, коли горить ліс і торф
На Полтавщині вигоріли майже 300 га сухостою: як діяти у разі лісових, степових та торф’яних пожеж
1 хв на прочитання7 годин тому
Органічне землеробство: принципи вирощування, плюси й мінуси такого господарства
2 хв на прочитання8 годин тому
День бур'янів: чи такий страшний бурʼян, як його малюють?
4 хв на прочитання9 годин тому
Новий регламент ЄС щодо упаковки PPWR: багаторазове пакування, заборона на деякі види пластику та мінімізація плівки
2 хв на прочитання9 годин тому
Розваги на джипах, квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом: деталі
1 хв на прочитання10 годин тому