Догори
Дати відгук

Три чверті світових запасів коралів постраждали від знебарвлення

Залишається лише білий скелет.

2 хв на прочитання19 Жовтня 2024, 15:28
Пошкоджені корали в Таїланді, сфотографовані в травні 2024 року. Фото: Sirachai Arunrugstichai/Getty Images Пошкоджені корали в Таїланді, сфотографовані в травні 2024 року. Фото: Sirachai Arunrugstichai/Getty Images
Поділитись:

За даними Агентства океанів США, популяції коралів у всьому світі наразі переживають найбільше знебарвлення коралів, яке коли-небудь було зафіксоване. Національне управління океанічних і атмосферних досліджень (NOAA) повідомило, що понад три чверті коралів в Атлантичному, Тихому та Індійському океанах постраждали через майже незмінно високу температуру води. Про це розповідає Die Zeit.

«Наразі світ перебуває у розпалі наймасовішого знебарвлення, яке коли-небудь було зафіксовано», — пояснив координатор коралової програми NOAA Дерек Манзелло. З початку року і до 10 жовтня 77 % світових коралових рифів зазнали теплового стресу в масштабах, які призводять до знебарвлення.

За даними відомства, це вже четвертий випадок знебарвлення, зафіксований із 1998 року. Згідно з доповіддю, близько двох третин світових запасів коралів постраждали в період між 2014 і 2017 роками; раніше це явище, викликане антропогенною зміною клімату, спостерігалося в 2010 і 1998 роках.

Корали — це маленькі молюски, які живуть у великих скупченнях у морі. Знебарвлення відбувається, коли вони скидають водорості, що живуть на них, через надмірно високу температуру води. Залишається лише білий скелет корала. Корал не обов'язково гине в результаті знебарвлення — коли температура повертається до нормальної, водорості можуть відновитися. Однак кожен процес відбілювання завдає рифам шкоди, яка може бути незворотною.

Коралові рифи є притулком для великого розмаїття видів і важливими екосистемами в океані. Вони також є важливими місцями розмноження багатьох видів і сприяють захисту узбережжя, частково розбиваючи хвилі. Глобальний стан коралових рифів уже багато років вважається критичним. Окрім того, швидкість потепління океанів майже подвоїлася з 2005 року, як оголосила у вересні Програма спостереження Землі ЄС «Коперник».

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.