Догори
Дати відгук

«Тільки незалежність!» У світі пройшли акції поневолених Москвою народів

Вперше Тиждень був організований у 1953 році.

2 хв на прочитання24 Липня 2023, 14:13
Фото: «Ліга Вільних Націй» Фото: «Ліга Вільних Націй»
Поділитись:

У неділю, 23 липня 2023 року, у багатьох містах США пройшли протестні мітинги до закінчення Тижня поневолених народів. Про це повідомляє «Ліга Вільних Націй».

Якщо в попередні роки Тиждень у США носив характер конференцій на правозахисні теми, то  з 2022 року йдеться про боротьбу поневолених Москвою народів за незалежність. А вже у 2023 році до проведення Тижня підключилися нові структури та організації — AARI (Americans against Russian imperialism), The voice of indigenous peoples та окремі структури національних рухів.

«Цього року заходи відрізняються своєю організованістю та масовістю. Ідея незалежності та виходу наших республік зі складу Росії набуває все нових і нових прихильників», — розповіла представниця «Ліги Вільних Націй» бурятка Раджана Дугар-ДеПонте.

Представники корінних народів із Росії, які проживають у Чикаго (Іллінойс), Сіетлі (Вашингтон), Лос-Анджелесі, Сан-Франциско, Ірвайні та Сакраменто (Каліфорнія), вийшли підтримати свою республіку, свій народ і вимагати визнання права на незалежність. Найчисленніший мітинг відбувся у Нью-Йорку. Учасники тримали у руках прапори своїх республік, плакати на підтримку незалежності, висловлювали солідарність з Україною, вимагали руйнування Московської імперії.

«Тішить, що зростає кількість тих, хто усвідомлює безперспективність перебування наших народів у складі Російської Федерації. Москва грабує наші землі, добуваючи алмази в Якутії, нафту в Татарстані, золото в Башкортостані, берилій у Бурятії, користуючись шельфами Калмикії, замість призначаючи з Москви керівників і чиновників, забороняючи створювати свої політичні партії, викорінюючи наші мови і відправляючи наші мови і відправляючи наші мови. Ми не маємо майбутнього з Росією. Врятувати наші народи може лише незалежність!» — пояснює ойрат-калмицький активіст Батир Боромангнаєв.

Вперше Тиждень був організований у 1953 році, а з 1959 року набув офіційного статусу — президент Дуайт Ейзенхауер надав їй чинності закону. Щороку, у третій тиждень липня, чинний президент США уповноважений оголошувати Тиждень поневолених народів доти, доки всі вони не набудуть свободи та незалежності.

З того часу щороку, які розуміють і співчувають корінним народам з Росії, виходять на мітинги на підтримку своїх одноплемінників. Цього року до США також приєдналися політичні емігранти й активісти, які наразі перебувають у Німеччині, Литві та Туреччині.

Також ми розповідали, що закінчився онлайн-референдум про вихід зі складу РФ, який провели у 5 суб’єктах нинішньої федерації: обрали незалежність.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023