Догори
Дати відгук

Тепер лише в рамках офіційних процедур на вимогу влади: в Румунії заборонили тести на незайманість

ВООЗ вважає тести на незайманість порушенням прав людини.

4 хв на прочитання16 Травня 2023, 00:37
Поділитись:

У Румунії офіційно скасовано сертифікати жіночої цноти, що надаються на прохання приватних осіб, відповідно до спільного наказу Міністерства охорони здоров'я та Міністерства юстиції, опублікованого минулого тижня в «Офіційному віснику». Таким чином, генітальні обстеження для встановлення незайманості тепер можуть проводитися тільки в рамках офіційних процедур, на вимогу органів влади, а не на прохання приватних осіб, як це було донедавна, розповідає Little Black Book.

Рішення було прийнято після того, як громадянське суспільство підняло тривогу з приводу цих тестів, які Всесвітня організація охорони здоров'я вважає порушенням прав людини, і провело національну соціальну кампанію з метою законодавчого скасування цих сертифікатів. Онлайн-петиція #UnExaminable зібрала понад 40 000 підписів і отримала значний резонанс у національних та міжнародних ЗМІ, а також кілька міжнародних нагород.

До цього часу в судово-медичних установах Румунії можна було провести два типи тестів на незайманість: ті, що пов'язані з кримінальним розслідуванням, і ті, що проводяться на вимогу батьків. У 2019 році в Румунії тести на незайманість становили 2 % від усіх експертиз у підрозділах Інституту судової медицини ім. Міни Міновічі (INML) — тобто близько 1 000 тестів на рік. Експертизи проводилися в різних судово-медичних підрозділах країни, у всіх округах.

Практика перевірки цноти серед жінок на прохання приватних осіб, яка вважається інтрузивною процедурою, що може мати шкідливі фізичні та психологічні наслідки для жінок, була офіційно скасована спільним наказом Міністерства охорони здоров'я та Міністерства юстиції, опублікованим у вівторок, 2 травня цього року, в Офіційному віснику.

Цим наказом скасовується практика перевірки цноти жінок на прохання осіб, незалежно від віку, шляхом дослідження цілісності дівочої пліви, встановлення стану цноти та видачі судово-медичної довідки про стан цноти.

Відтепер тести на підтвердження цноти для жінок можуть проводитися лише в офіційному порядку на вимогу органів влади. При цьому можна буде лише визначити статеву спроможність особи, її вік, комплекцію чи фізичний розвиток, а також встановити акушерський статус у випадках вагітності, вдівства, аборту, пологів чи народження дитини.

У червні 2022 року креативне агентство DDB Румунія, член групи, у партнерстві з Мережею запобігання та боротьби з насильством щодо жінок (V.I.F.), підняло тривогу з приводу існування такого виду жорстокого і травматичного судово-медичного тесту, якому можуть піддаватися молоді жінки в Румунії: тест на незайманість. Провівши паралель між іспитом на зрілість (іспитом BAC) і тестом на незайманість, також відомим як «іспит двома пальцями», який на той час все ще практикувався в судово-медичних установах Румунії, була започаткована соціальна кампанія #UnExaminable — pro bono проект, спрямований на ліквідацію цих тестів на незайманість, які Всесвітня організація охорони здоров'я вважає порушенням прав людини. За даними ВООЗ, немає жодних наукових доказів того, що цей метод може довести, чи мала жінка або молода дівчина вагінальний секс. З медичної точки зору, перевірка дівочої пліви має менш ніж 10 % точності у визначенні незайманості обстежуваних дівчат і жінок. Таким чином, тест є практично марним, а процедура може спричинити травму обстежуваним. 

Кампанія #UnExaminable складалася зі зворушливого відеоролика за участю дівчинки-підлітка, яка проходила тест безпосередньо перед іспитами до ВАС. У фільмі дівчина розповідає про тривогу, з якою вона часто стикається перед майбутніми іспитами.

Тема кампанії була винесена на обговорення громадськості влітку 2022 року, після чого з'явилася онлайн-петиція про скасування цих іспитів, адресована Міністерству юстиції, Міністерству охорони здоров'я та Національному інституту судово-медичної експертизи. Під цією петицією, яка була розміщена на платформі неурядової організації Campaniamea.Declic.ro, було зібрано понад 40 000 підписів лише за тиждень після запуску кампанії. У той же час, менш ніж через тиждень після запуску проекту, Інститут юридичної медицини імені Міни Мінович в Бухаресті (INML) оголосив, що більше не буде видавати довідки про незайманість за запитом, незалежно від віку.

Крім того, до підтримки кампанії долучилася низка відомих у Румунії впливових осіб.

«Нашою метою під час проведення кампанії #UnExaminable було показати, що незайманість — це лише соціальна, культурна та релігійна концепція, яка відображає гендерну дискримінацію дівчат та жінок, а також те, що ці тести не мають жодного медичного значення і можуть завдати психологічної шкоди тим, хто їх підтримує. Нам вдалося висвітлити це дуже чутливе питання на національному та міжнародному рівнях. Ми раді, що справили такий сильний вплив як на громадську думку, так і на румунську владу», — говорить Роксана Ніта, креативний директор DDB Румунія.

Також ми розповідали, як отримати максимальну користь від прийому в гінеколога.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: «Їжа легко»
Куряча печінка у сметані — надзвичайно простий рецепт
1 хв на прочитання26 Квітня 2024
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Бадан як низький бордюр для садової доріжки — ідея для ландшафтного дизайну (ФОТО)
1 хв на прочитання26 Квітня 2024
Гороскоп на п'ятницю, 26 квітня
Нові можливості та фінансовий успіх: гороскоп на п'ятницю, 26 квітня
1 хв на прочитаннягодина тому
У порт Великої Одеси зайшов “справжній” контейнеровоз з Китаю
У порт Великої Одеси зайшов “справжній” контейнеровоз з Китаю
1 хв на прочитання3 години тому
Українців закликають підвішувати паски до Великодня
2 хв на прочитання4 години тому
Десятки підприємств України експортують молочні товари в ЄС, що свідчить про їх якість і безпечність - Висоцький
1 хв на прочитання5 годин тому
Чи потрібні електромобілям інші покришки?
4 хв на прочитання5 годин тому
БЕБ у Львові забезпечило відшкодування 5,2 млн грн завданих бюджету збитків через продаж харчових продуктів
1 хв на прочитання6 годин тому