Догори
Дати відгук

Синдром хронічної втоми: що робити

Характерний розвиток синдрому в активних, відповідальних і процвітаючих людей.

3 хв на прочитання07 Вересня 2022, 22:55
Поділитись:

Почуття крайньої втоми знайоме більшості людей. Як правило, воно пов'язане з психічною чи фізичною перенапругою та швидко проходить під час відпочинку. У таких випадках людина зазвичай може визначити, коли вона відчула втому і з чим вона пов'язана. При синдромі хронічної втоми пацієнт не може точно сказати, коли в нього з'явилася втома. Він не може чітко назвати її причину і переживає через тривале перебування в такому стані. Про це розповідає ЧЦРЛ.

До синдрому хронічної втоми відносять постійну фізичну і психічну слабкість, що виникла з невідомої причини і триває понад півроку. Наразі вважають, що виникнення синдрому хронічної втоми обумовлено прискоренням темпу життя та зростанням потоку інформації, яку необхідно сприймати людині.

Синдром хронічної втоми зазвичай зустрічається у молодому віці, у жінок частіше, ніж у чоловіків. Характерний розвиток синдрому в активних, відповідальних і процвітаючих людей, трудоголіків за своєю суттю. Вони намагаються зробити більше, вантажать себе непомірною відповідальністю і часто багато чого добиваються. Однак при такій постійній перенапрузі нервової системи у них у будь-який час може статися зрив.

Перший крок профілактики синдрому хронічної втоми — це зниження психічного навантаження. Слід зменшити кількість справ, що виконуються, не менше ніж на 20 %. Краще позбутися тих обов'язків, які вимагають найбільшої психічної напруги. Для деяких пацієнтів це буває важко, але людина повинна зрозуміти, що вона не може виконувати цю роботу через напругу.

Важливе значення має дотримання правильного розпорядку дня, режиму праці та відпочинку, чергування сну та неспання.

Корисні оздоровчі процедури: піші прогулянки, перебування на свіжому повітрі, контрастний душ, помірна фізична активність — ходьба, плавання, біг підтюпцем, гімнастика, дихальні вправи. Також рекомендовано позитивні емоції. Правильне та здорове харчування, вживання продуктів, багатих на мікроелементи та вітаміни, зміцнює імунітет і нервову систему організму, підвищує стійкість до стресів. При синдромі хронічної втоми необхідно вживати більше рідини, але рекомендується прийом спиртного чи напоїв, які містять кофеїн. Слід утриматися від вживання у великій кількості їжі, що містить цукор.

Під час роботи кожні 1-1,5 години треба робити невелику перерву. Якщо робота розумова і сидяча, то під час перерви корисно зайнятися фізкультхвилинкою, що дозволяє тимчасово переключитися з розумової праці на фізичну та зняти втому від постійного сидіння. Особливо необхідні паузи та перемикання уваги при монотонній роботі.

По можливості необхідно знизити вплив такого шкідливого фактора, як виробничий шум — він викликає підвищену стомлюваність.

Корисною для нормальної психічної діяльності є зміна обстановки та вражень. Тому іноді слід виїжджати на природу та подорожувати під час відпустки.

Також ми розповідали про зниження когнітивних здібностей під час війни: як мінімізувати.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Знижує рівень цукру в крові Корисні напої Чай
Названо чай, який знижує рівень цукру в крові до мінімуму: коштує копійки
1 хв на прочитання8 годин тому
Викрито організовану групу лікарів.
Фото: ДБР, ілюстративне
Викрито організовану групу лікарів, які підробляли документи для отримання інвалідності
1 хв на прочитанняВчора
Кільце i.Con та контрацептиви STEYE
«Розумні» презервативи: нові технології дарують нові можливості подбати про своє здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
Небезпека гемофільної інфекції. Фото ілюстративне
У чому небезпека гемофільної інфекції і якими вакцинами в Україні відбуваються профілактичні щеплення
1 хв на прочитанняВчора
У разі проковтування забарвлює губи дитини в синій колір: у США вирішили проблему дітей, які ковтають батарейки
3 хв на прочитанняВчора
Боротьба немовлят, що плачуть: у Японії пройшов фестиваль незвичайного сумо — у ньому беруть участь однорічні діти (ФОТО)
3 хв на прочитанняВчора
Щеплення проти гепатиту В: відповідь МОЗ, чому не варто відкладати
2 хв на прочитанняВчора
Кліматична криза — це також криза психічного здоров'я: що науковці говорять про стрес через наслідки змін клімату
3 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost