Догори
Дати відгук

Симптоми COVID-19: медик розповів, як проявляється захворювання за днями

Зараз на перебіг ковіду орієнтуватись досить складно

3 хв на прочитання11 Листопада 2021, 12:34
Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел
Поділитись:

Коронавірус рішуче набирає обертів і його мутації можуть вводити в оману як хворих, так і лікарів.  Як не пропустити небезпечний момент, коли варто бути особливо уважним до температури —  розповів ТСН.ua радник мера Львова з медичних питань, лікар Тарас Жиравецький.

Симптоми коронавірусу за днями

 1 день хвороби:

  • температура;
  • біль у м'язах;
  • головний біль;
  • іноді закладеність носа.

2–3 день

Протягом цих днів може приєднатися кашель, діарея.

У деяких хворих може бути так зване світле вікно, це період, коли температура нормалізується та пацієнт почувається досить непогано, каже лікар Жиравецький.

До шостого дня

За словами медика, «все відбувається досить спокійно», але, звісно, трапляється і важкий перебіг із такими симптомами:

  • нудота;
  • діарея;
  • головний біль;
  • біль у м'язах;
  • втрата нюху;
  • зміна смаку.

6–7 день: температура 38° 

Таку температуру необхідно контролювати і «більш серйозно ставитись до недуги».

«Основним симптомом, який нас насторожував, було підняття температури з 6–7 дня захворювання. Ми розуміли, що це стається не через вірус, а з іншої причини, найчастіше — приєднання бактеріальної інфекції», — каже медик.

«Єдиним шансом спіймати цей момент — на 6-7 день зробити аналіз на с-реактивний білок (CRP) і згодом повторити його через 2–3 дні. Таким чином ми можемо спробувати спіймати момент початку сильного запалення, яке потребує госпіталізації та інтенсивного лікування», — каже лікар.

Тарас Жиравецький наголошує, що в разі, коли с-реактивний білок піднявся до позначки вище 50, і КТ показує зміни в легенях, це означає що у хворого почався цитокіновий шторм. Таких пацієнтів лікувати вдома надзвичайно складно, каже медик.

Восьмий день

На 6–8 день хвороби пацієнти можуть мати досить сильні ускладнення, а деякі з них на восьмий день ризикують опинитися в реанімації.

Перебіг COVID-19: псевдолегкий і важкий

Зараз на перебіг ковіду орієнтуватись досить складно, каже лікар Тарас Жиравецький, адже коронавірус може «діяти» непередбачувано.

«Якщо пацієнт має високу температуру постійно, вона погано збивається протягом 5–7 днів, то це майже гарантовано тяжкий перебігЄ псевдолегкий перебіг, коли пацієнт справді не відчуває проблем із сатурацією, немає високої температури на 6–7 день, але це не гарантія того, що у пацієнта не почнеться тяжкий перебіг через день-два. Це справді така заплутана ситуація, яку сам пацієнт, імовірно, не зрозуміє. Самопочуття — зараз дуже суб'єктивне поняття», — зазначив лікар.

Якщо людина відчула перші симптоми недуги, то медик радить звернутись до сімейного лікаря та здати швидкий тест на коронавірус.

До слова, за дві доби через вірус втратили вдесятеро більше ніж за два роки війни — Зеленський (ВІДЕО).

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.