Догори
Дати відгук

Світові ціни на продукти харчування зросли вперше за рік – ООН

Підвищення цін на рис викликає надзвичайне занепокоєння

2 хв на прочитання09 Травня 2023, 15:08
Поділитись:

Індекс світових цін Продовольчої агенції ООН зріс у квітні вперше за рік, але все ще приблизно на 20% нижче рекордно високого рівня в березні 2022 року після вторгнення Росії в Україну. Про це йдеться у пресрелізі Мінагро.

Індекс цін Продовольчої та сільськогосподарської організації (FAO), який відстежує продовольчі товари, що найбільше торгуються у світі, минулого місяця склав у середньому 127,2 пункти проти 126,5 у березні. Березневий показник спочатку становив 126,9.

Агентство, що базується в Римі, повідомило, що зростання цін у квітні відображало підвищення цін на цукор, м’ясо та рис, що компенсувало зниження індексів цін на зернові, молочні продукти та рослинну олію.

«У міру відновлення економіки після значного уповільнення попиту буде зростати, надаючи тиск на підвищення цін на продовольство», — сказав головний економіст FAO Максимо Тореро.

У той час як індекс цін м’яса зріс на 1,3% за місяць, ціни на молочні продукти впали на 1,7%, ціни на рослинну олію впали на 1,3%, а індекс цін на зернові впав на 1,7%, причому падіння світових цін на всі основні зернові переважило зростання цін на рис. 

«Підвищення цін на рис викликає надзвичайне занепокоєння, і важливо, щоб Чорноморська ініціатива була оновлена, щоб уникнути будь-яких інших стрибків пшениці та кукурудзи», — сказав Тореро, маючи на увазі угоду про дозвіл на експорт українського зерна через Чорне море.

В окремому звіті про попит і пропозицію зернових ФАО прогнозує світове виробництво пшениці в 2023 році на рівні 785 мільйонів тонн, що трохи нижче рівня 2022 року, але, тим не менш, є другим за величиною показником за всю історію.

Світове споживання зернових у 2022/2023 роках, за даними ФАО, становило 2,78 мільярда тонн, що на 0,7% менше, ніж у 2021/22 роках. Очікується, що світові запаси зернових до кінця сезону 2022/2023 років зменшаться на 0,2% від початкового рівня до 855 мільйонів тонн.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.