Догори
Дати відгук

Страждає практично кожен третій чоловік: що варто знати про простатит і способи полегшити його перебіг

Це хвороба, від якої нема ліків, але можуть допомогти вправи Кегеля.

9 хв на прочитання09 Серпня 2023, 01:21
Зображення має ілюстративний характер. Фото: stock.adobe.com Зображення має ілюстративний характер. Фото: stock.adobe.com
Поділитись:

Від найпоширенішого типу простатиту не можна вилікуватись, і при цьому він сильно погіршує якість життя. Але якщо ліків усе одно немає, то принаймні способи зробити життя чоловіків комфортнішим є. «Дзеркало» розповідає, що треба знати про це захворювання і яким різноманітним воно може бути.

Що таке простатит і як він виникає?

Простатит — це запалення простати (передміхурової залози), іноді — областей навколо неї. Головна функція цього органу репродуктивної системи — виробляти рідину, яка утворює сперму, тому це суто чоловіче захворювання. Передміхурова залоза оточує уретру і розташована біля місця, де з сечового міхура виходить сечівник. При запаленні вона набухає.

Простатит буває кількох типів. Два з них — хронічний і гострий — викликають бактерії, що потрапляють у сечовивідну систему. У першому випадку симптоми то з’являються, то минають протягом кількох місяців, у другому виявляються різко і яскраво. Але бактеріальні простатити — це лише від 5 до 10 % від усіх випадків.

Найчастіший тип простатиту — це синдром хронічного тазового болю (СХТБ). У деяких джерелах його теж називають хронічним простатитом, але це вже не бактеріальне захворювання. За даними Клівлендської клініки, однієї з найбільших у світі, на цей тип простатиту страждає практично кожен третій чоловік. За іншими даними, протягом життя з ним може стикатися чи не кожен другий. До 90 % усіх випадків простатиту – це саме СХТБ.

Але його не викликають бактерії. Що ж тоді? На це питання поки що не можуть відповісти навіть науковці. Серед передбачуваних варіантів — аутоімунні захворювання (тобто пов'язані з порушенням імунної системи), спазми м'язів тазової області, мікроорганізми, які не є бактеріями, та стрес.

Як зрозуміти, що ви захворіли?

Різні типи простатиту проявляються по-різному. Бактеріальний хронічний простатит та СХТБ мають схожі симптоми. Їх можна запідозрити, якщо протягом щонайменше трьох місяців ви помічаєте:

  • біль усередині та біля пеніса, яєчок, ануса, а також унизу живота та спини;
  • дискомфорт під час сечовипускання: у тому числі те, що вам потрібно робити зупинки, а також ходити в туалет частіше чи терміновіше, ніж зазвичай (особливо ночами);
  • проблеми з ерекцією, біль під час еякуляції або після сексу — у ділянці тазу.

У разі гострим простатитом симптоми ті самі, але вони важчі. Також до них може додатись кров у сечі чи спермі, абсолютна неможливість помочитися плюс підвищена температура та загальне відчуття нездужання.

Є ще, наприклад, четвертий тип простатиту — безсимптомний запальний. Як ясно з назви, чоловік узагалі не відчуватиме будь-якого дискомфорту. Зазвичай його діагностують випадково під час здачі аналізів через інші проблеми, і лікуватися саме від нього не треба. Без симптомів хвороба, найімовірніше, не викликає ускладнень, але зниження фертильності все-таки можливе.

Ускладнення? Які?

Простатит — це зовсім не рак передміхурової залози і не аденома простати, як, можливо, ви встигли подумати. Крім того, це захворювання навіть ніяк не збільшує шанс того, що у чоловіка в майбутньому розвинеться рак. При цьому запалення простати іноді підвищує рівень особливих антигенів у крові, які якраз сигналізують про рак передміхурової залози, що розвивається. Тому важливо не панікувати, а провести глибші обстеження та з'ясувати, що саме є причиною таких результатів.

Проте якщо у вас вже точно простатит, деякі ризики для здоров'я є.

Наприклад, якщо йдеться про гострий простатит, в якийсь момент чоловік може раптово зовсім перестати ходити в туалет — це небезпечно тим, що викличе застій сечі, а це, своєю чергою, призводить до розвитку бактеріальних інфекцій у сечовому міхурі, нирках та інших частинах сечовивідної системи. Тому такий тип простатиту потрібно терміново лікувати антибіотиками, причому під контролем лікарів: якщо цього не зробити, захворювання просто перетече у хронічний варіант. Окрім того, в окремих випадках антибіотики не допомагають перемогти бактерії. Тоді простатит може перетворитися на абсцес простати, коли в ній накопичується гній, — цей стан вимагає операції.

У разі хронічного бактеріального простатиту також показані антибіотики (іноді — протягом півроку) та деякі інші ліки. Наприклад, знеболювальні й альфа-блокатори, які допоможуть розслаблювати м'язи при сечовипусканні. Також рекомендовано масаж простати. Те саме, разом зі стрес-менеджментом, прописується при СХТБ, який, втім, не викликає ускладнень. На жаль, уся ця терапія буде спрямована лише на боротьбу із симптомами та покращення якості життя: вилікуватися до кінця вже неможливо.

Національний американський інститут діабету, хвороб органів травлення та нирок також радить альтернативні методи для полегшення симптомів простатиту. Серед них — приймати теплі сидячі ванни або прикладати теплі компреси в області сечового міхура, а ще робити вправи Кегеля.

Вправи Кегеля — комплекс, розроблений американським гінекологом Арнольдом Кегелем у середині ХХ століття. За задумом, ці вправи зміцнюють м'язи внутрішніх органів області тазу, зокрема сечового міхура. Як правило, про комплекс говорять у контексті жіночого здоров'я: спочатку вправи розроблялися для того, щоб допомогти жінкам боротися з нетриманням сечі. Але для чоловіків вони також є корисними: це доводять деякі дослідження. Робити комплекс Кегеля радить навіть Гарвардський університет.

Як виглядають самі вправи? Є кілька опцій: 1) напружуйте м'язи таза, уявивши, що ви намагаєтеся уникнути випуску газів; 2) намагайтеся зупинити струмінь сечі під час сечовипускання. Якщо ви все робите правильно в обох вправах, ви більше відчуєте роботу м'язів у задній, а не передній частині таза.

Отже, якщо ви таки відчуваєте якісь симптоми, про які ми розповіли, й особливо якщо вони почалися раптово, слід записатися до лікаря, щоб вам підібрали терапію. Швидше за все, на прийомі вам обстежать нижню частину живота, а також спрямують на аналіз сечі чи сперми. Можливий і ректальний огляд — те, чого так бояться деякі чоловіки. Він полягає в тому, що лікар вводить в анус пацієнта палець у рукавичці, щоб перевірити стан простати.

Гарна новина: окрім можливого психологічного дискомфорту, нічого неприємного ви не відчуєте — тільки якщо ваша простата дійсно опухла чи стала надто чутливою. Але краще потерпіти хвилину й отримати терапію, яка полегшить життя, ніж страждати від симптомів простатиту щодня.

Хто в групі ризику і може захворіти з більшою ймовірністю, ніж інші?

Шанс захворіти на гострий простатит вищий у тих, хто нещодавно переніс інфекцію сечовивідної системи або ІПСШ, ВІЛ-інфікований. Також у групі ризику чоловіки, які зіткнулися з медичними процедурами: наприклад, їм необхідно було користуватися сечовим катетером або пройти через біопсію простати. Ще один фактор, що впливає на розвиток гострого типу захворювання, — анальний секс.

З хронічними простатитами менш контрольовано. Вважається, що чоловіки 50-59 років перебувають у групі ризику бактеріальних запалень, за статистикою вони діагностуються вони втричі частіше, ніж в тих, кому 20-39. При цьому хронічний бактеріальний простатит — найпопулярніша інфекція сечовивідних шляхів у чоловіків до 50. А у тих, кому за 50, вона лише на третьому місці. Зате пік частоти діагностики СХТБ посідає чоловіків молодше 30.

Щодо харчування, то сьогодні науковці не бачать зв'язку між харчуванням і ризиком захворіти на простатит. Єдине — у разі гострого запалення передміхурової залози лікар може порадити пити більше, ніж зазвичай, чистої води, щоб бактерії швидше вийшли із сечовивідної системи. А алкоголь, кофеїн і гостра їжа можуть зробити симптоми будь-якого простатиту неприємнішими.

Чи можна займатися сексом, маючи простатит?

Можна, можливо! Поки що лікарі не мають доказів, що секс може погіршити симптоми захворювання. Проблема лише в тому, що якщо у вас запалена передміхурова залоза, то ви можете самі по собі уникати сексу: ймовірно, він супроводжуватиметься болем при еякуляції, та й у принципі можуть бути проблеми з ерекцією.

Цікаво, що 1999 року група дослідників із Туреччини вирішила перевірити, наскільки регулярна еякуляція може допомогти полегшити симптоми СХТБ. Щоправда, в експерименті взяли участь лише 28 пацієнтів, а рекомендацій дотримувалися 18. Двоє з них відзначили повне позбавлення від симптомів хвороби, ще 12 помітили деякі поліпшення, а чотирьом учасникам експерименту часта еякуляція взагалі не допомогла. Але ця тема не знайшла розвитку у науковому співтоваристві — зараз серед офіційних рекомендацій лікарів при СГТБ немає регулярної мастурбації чи сексу. Ба більше, є теорії, що надто часта еякуляція — особливо у молодому віці — може навіть підвищити ризик СХТБ у майбутньому (але знову ж таки: жодних офіційних рекомендацій це не вказано).

У будь-якому разі нюанси щодо статевого акту під час простатиту все одно існують. У деяких, нехай і поодиноких, випадках він може виникати через інфекції, що передаються статевим шляхом, — тих самих хламідій. У такому разі у хворого мають бути симптоми цієї інфекції — тоді від сексу варто утриматися вже з багатьох причин. Особливо якщо ваші геніталії вкриті виразками або ви бачите, що виділення з пеніса не такі, як завжди.

Також ми писали про чотири способи виявити простатит та шість простих, але ефективних порад, як йому запобігти.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Ноа-Лін ван Левен. Фото: Bild
«Я не гратиму проти чоловіка»: дартистка відмовилася грати на турнірі проти транс-жінки
1 хв на прочитання21 хвилину тому
Фото з відкритих джерел
Зір може погіршуватися через проблеми з шийним відділом хребта — науковці
2 хв на прочитаннягодина тому
Які продукти не можна вживати дітям до 5 років
Фото: Дзеркало тижня
Продукти, які ні в якому разі не можна вживати дітям до 5 років
1 хв на прочитання2 години тому
Зображення згенероване ШІ
Хто мало спить, той багато п'є: науковці встановили зв’язок між безсонням та алкоголізмом
4 хв на прочитання6 годин тому
Екокомітет підтримав законопроект про самоврядування в сфері охорони здоров’я в Україні
1 хв на прочитання7 годин тому
«Станом на зараз є 28 тисяч дієт, і всі вони не працюють»: нутриціолог радить, як харчуватися, не рахуючи калорій
16 хв на прочитання7 годин тому
Українці стали частіше звертатися за допомогою, коли постраждали від торгівлі людьми
3 хв на прочитання8 годин тому
Буряковий квас - забутий цілющий напій, який пили наші предки
1 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost
Італія планує поєднати ядерну енергетику з відновлюваними джерелами
Image by mhollaen from Pixabay
Італія планує "поєднати" ядерну енергетику з відновлюваними джерелами для досягнення нульових викидів до 2050 року
1 хв на прочитаннягодина тому
Фото з відкритих джерел
Опудрювання часнику й цибулі навесні: чому і як це варто зробити
1 хв на прочитання3 години тому
Укрзалізниця оголосила про зупинку руху
Фото: Олег Васильєв
Укрзалізниця оголосила про зупинку руху на ділянці Мукачево — Чоп
1 хв на прочитання4 години тому
Зображення з відкритих джерел
Суп із хрущів — традиційна німецька страва: невдовзі його знову почнуть готувати, і ось чому
2 хв на прочитання4 години тому
На Полтавщині чоловік відбивався рибою від поліцейських: суд оголосив вирок
1 хв на прочитання5 годин тому
Іспанія скасовує національну нагороду з кориди через занепокоєння щодо биків
2 хв на прочитання9 годин тому
Керівництво заповідника на Закарпатті завдало місцевому бюджету збитків на 6,2 млн грн
1 хв на прочитання10 годин тому
Поєднання вишуканих троянд і хвойних рослин у ландшафтному дизайні — яскраве рішення (ФОТО)
1 хв на прочитання11 годин тому