Догори
Дати відгук

Чотири способи виявити простатит та шість простих, але ефективних порад, як йому запобігти

Простатит може не мати виражених симптомів, але спричиняти сексологічні розлади та чоловічу безплідність.

3 хв на прочитання11 Грудня 2021, 13:03
Поділитись:

Простатит (загальна назва групи запальних захворювань простати — передміхурової залози) є найчастішим урологічним захворюванням у чоловіків молодше 50 років. За останні роки частота захворюваності на простатит помітно зросла. У різних вікових групах цю недугу виявляють у 20-40 % чоловіків.

Захворювання може розвинутись практично у будь-якому віці.

Найчастіше пусковим механізмом у розвитку простатиту служить бактеріальна інфекція. На ймовірність розвитку захворювання впливає багато чинників: переохолодження, зниження імунних властивостей організму, гормональні порушення, застійні явища в органах малого тазу тощо.

Хронічна форма простатиту може роками перебігати без виражених симптомів (асимптоматичний простатит), але при цьому позначатися на якості життя чоловіка — наприклад, спричиняти сексологічні розлади та чоловічу безплідність. Проте часто простатит можна «виказують» симптоми. «Дружній лікар» розповів про них.

Больовий синдром при простатиті — один із найбільш поширених симптомів. Больові відчуття можуть мати різну ступінь вираженості і мати різну локалізацію. Хворий може відчувати болі в області промежини, тазу, в прямій кишці, внутрішньої поверхні стегон і в поперековій області. Часто відзначаються болі по ходу статевого члена, в голівці пеніса, яєчках і в області паху.

Порушення сечовипускання — хворого можуть турбувати часті позиви, а також біль і різь при сечовипусканні. Нерідко відзначається уривчастість і ослаблення струменя сечі.

Еректильна дисфункція. Запальний процес у передміхуровій залозі може привести до проблем у статевій сфері, наприклад, до зниження статевого потягу та погіршення ерекції. Наприклад, хронічний бактеріальний простатит може стати причиною передчасної еяколяції. Крім того, при хронічному простатиті чоловік може мати болючі відчуття як під час статевого контакту, так і при сім’явиверганні.

«Поява будь-якого з вищевказаних симптомів є приводом для звернення чоловіка до лікаря-уролога. В ідеалі кожен чоловік (особливо тим, кому за 40) щорічно повинен проходити огляд в уролога. Це найкраща профілактика урогенітальних захворювань, що дозволяє виявити порушення на самих ранніх стадіях, і застосувати адекватні терапевтичні заходи для усунення проблеми», — наголошує «Дружній лікар».

Однак простатит можна не лише успішно лікувати, а й запобігти цьому захворюванню.

«Група Здоров’я» відібрала шість порад, як це зробити.

  1. Щоб запобігти запальним процесам і розмноженню небезпечних бактерій, дотримуйтесь правильної та належної гігієни.
  2. Займайтесь фізкультурою. Під час тривалого сидіння відбувається тиск на передміхурову залозу, що з часом може призвести до її запалення.
  3. Пийте воду — вона сприяє розрідженню сечі, у сечовому міхурі не затримуватимуться збудники інфекцій.
  4. Харчуйтеся правильно. Їжте овочі та фрукти — вони підтримуватимуть імунітет і тіло. Уникайте вживання шкідливої їжі, яка здатна погіршувати симптоми простатиту.
  5. Уникайте стресів. Чоловіки, які стикаються із сильним стресом, частіше хворіють на простатит.
  6. Практикуйте безпечний секс.

Також ми розповідали про симптоми, з якими варто відвідати невролога.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost