Догори
Дати відгук

Старий Новий рік: коли святкувати за новим календарем та прикмети

Старий Новий рік — це рідкісний історичний феномен.

3 хв на прочитання13 Січня 2024, 10:30
13 січня свято Старий Новий рік Прикмети Святкування 13 січня свято Старий Новий рік Прикмети Святкування
Поділитись:

У зв’язку із переходом Православної церкви України (ПЦУ) на новоюліанський календар більшість зимових свят українці відзначали в інші дати.  Свято Старого Нового року не є церковним, тому дата залишається колишньою. Старий Новий 2024 рік святкуватимуть в ніч проти 14 січня.

Раніше у цей день православні українці відзначали також свято Маланки та Василя Великого, але за, новоюліанським календарем, ці свята припали на 31 грудня та 1 січня відповідно. 

Історія свята

Старий Новий рік — це рідкісний історичний феномен, додаткове свято, яке з'явилося внаслідок зміни літочислення. Воно вважається "молодим" святом, яке з'явилося трохи більше ніж 100 років тому — у 1918 році після переходу з юліанського календаря на григоріанський. Тоді через розбіжність календарів дата змістилася на 14 днів раніше. Відповідно його почали святкувати 1 січня. Проте українці за звичкою продовжували відзначати його також і 14 січня та назвали Старий Новий рік. 

Старий Новий рік: чи потрібно посівати у цей день

На Старий Новий рік, як і раніше, можна зібратися з рідними та близькими за столом і опівночі побажати одне одному здоров'я, здійснення мрій та щастя. Проте щедрувати та посівати на Старий Новий рік вже не потрібно, адже за новим церковним календарем щедрували на Меланку, а посівали — на Василя.

Варто зазначити, що дотримання новоюліанського календаря не є обов'язковим для всіх, тобто примусово його ніхто не нав'язує, тому якщо хтось захоче відзначати ці свята за старим стилем, вони зможуть посівати на Старий Новий рік.

Чи потрібно відзначати Старий Новий рік в Україні у 2024 році

Оскільки Старий Новий рік не є ні церковним, ні державним святом, то відзначати його чи ні — кожен вирішує сам. Однак зібратися за святковим столом у сімейному колі ніколи не буде зайвим. 

Прикмети на Старий Новий рік

  • Ясне небо та тепла погода обіцяють талан та достаток, тоді як дощ чи сніг – до того, що рік буде важким.
  • Якщо відлига на Старий Новий рік — дощитиме ціле літо.
  • Коли на Старий Новий рік багато інею на деревах, то рік буде “медовим”.
  • На Старий Новий рік не можна позичати гроші, аби потім не потребувати їх впродовж року.
  • Хорошою прикметою на Старий Новий рік було одягатися у все нове, аби цілий рік ходити у новому.
  • Обов’язково першим у дім на Старий Новий рік мав зайти чоловік, якщо заходила жінка, то це вважається поганою прикметою. Тому жінки сиділи вдома хоч і увесь день.
  • ніколи на Старий Новий рік не можна було рахувати монети, бо це було до бідності “ніби милостиню жебрак рахує”. Також не вимовлялось слово “тринадцять”, аби не наврочити біди. Саме тому у ніч проти14 січня намагались нічого не позичати.
  • Особливо забобонні на Старий Новий рік навіть сміття не виносили з дому.
  • Загадування бажань опівночі на Старий Новий рік вважається особливо важливим, вважається, що в ці миті бажання особливо сильні і можуть здійснитись.

Більше новин читайте на GreenPost.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.