Для приготування старопольського смальцю найкраще використовувати свинячий підчеревину, але без шкіри. Також смалець можна готувати з обрізків, але обов'язково з великою кількістю сала.
Інгредієнти:
свинина (підчеревина) — 500 г;
яблука кисло-солодкі — 2 шт.;
цибуля ріпчаста — 1-2 шт.;
часник — 4 зубки;
олія — 1 ст. л.;
майоран — 3 дрібки;
перець запашний мелений — 2 дрібки;
вода гаряча — 1,5 склянки;
сіль за смаком;
перець чорний мелений — за смаком.
Приготування.
Промити м'ясо і нарізати його порційними шматочками, намагаючись вирізати жили, кісточки, плівки, якщо є.
Прогріти на сковороді зовсім трохи рослинної олії, тільки для того, щоби м'ясо не пристало до сковороди, потім викласти м'ясо. Обсмажити до рум'яності, щоби сало витопилося.
Влити гарячу воду й тушкувати приблизно 1 годину на мінімумі вогню, накривши посудину кришкою.
Коли майже вся рідина випарується, всипати сухі спеції.
Очистити цибулину, промити й нарізати її дрібними кубиками. Обсмажувати 3-4 хвилини.
Яблука очистити від шкірки, промити у воді та нарізати середніми кубиками. Додати в сковороду. Спресувати туди очищені зубчики часнику. Тушкувати протягом 10-15 хвилин. Якщо знадобиться трохи рідини, влити її на власний розсуд.
Готова страва має бути м'якою, але зі шматочками м'яса.
Викласти старопольський смалець у банку чи іншу посудину із кришкою та охолодити протягом 1-2 годин.
Старопольський смалець подавати на скибочках білого чи житнього хліба з пекучими перцями, свіжою зеленню, соліннями, маринованими закусками.
До слова, не лише корисне, а й може зберігатися 9 місяців без холодильника: як зробити масло гі зі звичайного.
Також ми розповідали про ковбаски з м'ясного фаршу з картоплею, запечені у фользі.