Догори
Дати відгук

Не лише корисне, а й може зберігатися 9 місяців без холодильника: як зробити масло гі зі звичайного

Пряжене масло ідеально підходить і в сенсі смаку, і в сенсі користі.

5 хв на прочитання28 Листопада 2022, 22:52
Поділитись:

Пряжене масло (індійська назва — гі) містить набагато менше води, ніж вершкове, що дозволяє зберігати його значно довше — близько 9 місяців при кімнатній температурі й до 15 місяців у холодильнику. Воно активно використовується в індійській та інших кухнях Південно-Східної Азії, а також у нетрадиційній медицині. Як і звичайне вершкове масло, гі містить велику кількість насичених жирів, проте на відміну від свого родича має високу точку димлення — близько 250 °С, що дозволяє використовувати його для фритюру.

На фото два шматки масла на розпеченій сковорідці: ліворуч — звичайне, праворуч — пряжене. Звичайне починає горіти дуже швидко, пряжене плавиться без гару.

Загалом тримати в холодильнику невелику баночку пряженого масла, щоби періодично на ньому смажити, може виявитися непоганою ідеєю — воно, як і вершкове масло, прекрасно працює для обсмажування чи тушкування овочів, але не буде горіти, якщо ви випадково перегрієте сковороду.

Коли смажити на пряженому маслі (гі):

  • коли потрібно швидко отримати рум’яну скоринку;
  • коли потрібно повільно протушкувати продукти у маслі;
  • коли потрібно надати продукту приємного горіхового аромату.

Пряжене масло можна використовувати для випічки, бутербродів, додавати в каші, макарони й інші страви, куди ви зазвичай кладете масло. Смак пряженого масла відрізняється, проте багатьом він подобається навіть більше за звичайне. До того ж у ньому немає молочних білків, а тому все, що з ним приготовано, сміливо можуть їсти люди з незносністю лактози.

Масло гі можна купити або приготувати самостійно. Це не надто клопітно, і варте того: пряжене масло ідеально підходить і в сенсі смаку, і в сенсі користі. Приготувавши його всього один раз, плодами своєї праці ви зможете користуватися дуже довго. Про це розповідає «Алексус».

Зробити пряжене масло можна у звичайній товстій або керамічній сковорідці на малому вогні чи нержавіючій (але не в алюмінієвій!) каструльці з товстим дном, якщо ви маєте намір напряжити відразу багато масла про запас.

Гарне вершкове масло слід розігріти на повільному вогні, щоб воно розтануло і почало потихеньку (повільно!) закипати. Спочатку з нього випаровується вода (бульбашки стають дрібнішими і перетворюються на піну), потім тверді частинки — молочний цукор і білок — починають темніти і злипатися, масло набуває темно-золотистого відтінку (зазвичай це відбувається через 8-10 хвилин). У цей момент його потрібно зняти з вогню і процідити через марлю в банку. Білок і цукор залишаються в марлі, в банку потрапляє чисте пряжене масло, яке потрібно поставити в холодильник і в міру необхідності використовувати для смаження.

Також можна в каструльку покласти на дно шматок складеної удвічі щільної тканини, налити води і поставити на вогонь. У скляну банку покласти вершкове масло, нарізане шматками, і поставити банку на тканину — тобто приготувати пряжене масло на водяній лазні. В півлітрову баночку влазить приблизно 450 г вихідного продукту.

Коли вода закипить, зменшити вогонь до найменшого, щоби кипіння ледь-ледь було помітно. Якщо на вашій плиті це зробити неможливо, то можна вдатися до іншого способу, щоби скляна банка не луснула. Можна користуватися двома каструлями різного розміру, щоб одна з них була на кілька сантиметрів менша за іншу в діаметрі. У велику каструлю налити воду, меншу поставити всередину, так, щоб вона ручками спиралася на бортики великої і була б занурена у воду. Це інший варіант водяної лазні.

Масло пряжиться досить швидко, але це не той продукт, який ми хочемо отримати, а тому чекаємо, коли зверху з’явиться пінка. Знімати її відразу не варто, оскільки деякий час під впливом температури молочний білок ще буде відділятися. Приблизно через півгодини (можна і більше) піну акуратно зняти, вимкнути вогонь і дати маслу трохи охолонути.

Дрібне сито накрити марлею чи широким бинтом, складеним у 4 або 8 разів, і обережно вилити масло в інший посуд. Потрібно стежити, щоб із дна не пішла біла маса, інакше треба буде ще раз процідити.

Проціджений продукт можна поставити в холодильник, аби використовувати за необхідності.

Те, що залишилося непроцідженим, треба поставити в холодильник і почекати, коли застигне. Ви побачите, що зверху утворився товстий шар масла, а знизу звичайне молоко. Це масло також можна використовувати, але воно не зберігатиметься довго.

Пінку, яка залишилася, можна відразу намастити на хліб і з задоволенням з’їсти.

Окрім того, що довше пряжиться масло, то довше воно може зберігатися без холодильника.

Також ми розповідали про кістковий бульйон — чудодійний еліксир молодості та здоров’я, який готується з відходів: найкращі рецепти.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
На Кіровоградщині лісгосп має сплатити понад 200 тисяч
Фото ілюстративне
Суд повернув громаді Києва земельну ділянку біля Біличанського лісу, на якій розташована траса Київ-Ірпінь
1 хв на прочитання25 хвилин тому
Фото: «Їжа легко»
Соковита курочка з хрумкою картоплею в духовці — простий і доступний рецепт святкової страви
1 хв на прочитання7 годин тому
Хто годуватиме пасажирів у поїздах Інтерсіті+
Укрзалізниця визначилася, хто годуватиме пасажирів у поїздах Інтерсіті+
1 хв на прочитанняВчора
Як приготувати добриво для кімнатних квітів із популярного фрукту
1 хв на прочитанняВчора
Цвітна капуста з хрусткою скоринкою: смачний рецепт
1 хв на прочитанняВчора
У дитинстві ненавидів гусей, а зараз розвиває на них великий бізнес: на Полтавщині є унікальне господарство
1 хв на прочитанняВчора
Досвідчені дачники дали поради, як легко позбутись будяків на садових доріжках
1 хв на прочитанняВчора
Шоколадний смузі з бананом і молоком: десерт, який готується лічені хвилини
1 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost