Догори
Дати відгук

«Стандарт-медицина в варіативній упаковці» успішно реалізує свій потужний потенціал витіснення альтернатив — експерт

Стратегія подолання COVID-19 стандартизоване втручання вважає ціннішим за його результат.

4 хв на прочитання24 Січня 2022, 13:27
Поділитись:

Персоніфікована медицина існувала завжди. Про це нагадує заступник голови правління Всеукраїнського лікарського товариства Костянтин Надутий.

«Тибетські лами, до прикладу, спочатку не тиск міряють та anamnesis morbi збирають, а селять пацієнта у своїй оселі й вивчають його спосіб життя й стереотипи поведінки, особистість, скільки треба, й лише потім дають якісь поради з урахуванням того, що побачили й дізналися. Це може бути щось дуже просте, на кшталт звернути увагу на те, коли і як людина готується до сну і як у нього поринає», — розповідає лікар.    

Він говорить, що коли більшість думає, що «лами» — це далеко й дорого, то має рацію, бо «нам треба тут і зараз». Костянтин Надутий пояснює, що сучасна альтернатива — стандартизація, але піднімає питання, чи є межі її ефективності, «чи її дієвість абсолютна, як це нам пропагують».

Лікар наголошує, що стандартизація і технології спираються на дослідження, які вказують лише на більшу ймовірність позитивного результату від певного втручання порівняно з іншим або з плацебо у пацієнтів, стан яких або захворювання ідентифіковані максимально вичерпно. Однак у житті «більша вірогідність» означає, що певній частині пацієнтів це цілком стандартизоване й доведено ефективне втручання не могло допомогти, але це наперед було не відомо, бо:

а) рандомізація (один із критеріїв доказових досліджень, який передбачає відбір учасників за певними ознаками) не передбачала врахування цього фактору;

б) діагноз не точний або й хибний;

в) коморбідність (наявність одного або декількох захворювань, окрім первинного — ред.) «плутає всі карти», ускладнює визначення пріоритетів і оцінку результату;       

г) інші можливості були невідомі дослідникам або не розглядалися через різні причини, зокрема через складність застосування, необхідність особливих здібностей і навиків у лікаря/персоналу;

ґ) були можливості, які просто не вписуються в актуальну медичну доктрину стандартизації.

«Персоніфікація — це дорого й не всім може бути доступно. Тому світ і йде шляхом здешевлення стандартизованих втручань — створення ринку «медичних фастфудів» для всіх із ранжуванням за рівнем сервісу відповідно до доходів споживачів. Клініки й лікарів для реальних еліт навіть не рекламують, про них знають ті, кому воно треба. Прірва між першим і другим величезна й створює ризики для обох складових, але поки вони не очевидні, 

багаті у більшості сприймають за якість і ефективність просто кращий сервіс, що частково справедливо», — говорить Костянтин Надутий.  

Він висловлює побоювання, що еліта не усвідомить необхідності утримати й підтримати достатню кількість потенційно придатних лікарів і цілителів для відбору в царину персоніфікованої медицини й оволодіння нею, «раніше ніж штучний інтелект (якому, до речі, людина й людство в принципі може бути «по барабану») і нано-технології повністю замінять лікаря-людину, витіснять із професії, а практики всяких там «шарлатанів-цілителів» суворо заборонять». 

Костянтин Надутий наголошує, що «стандарт-медицина в варіативній упаковці» має потужний потенціал витіснення альтернатив, який успішно реалізує в останні десятиліття.

Це небезпечно, чому ми отримали додаткове сильне підтвердження в стандартах, на які спирається стратегія подолання COVID-19, яка стандартизоване втручання вважає ціннішим за його результат, вважає лікар. 

«Цінність має кожен із підходів, а загальний результат  — користь людству, визначатиметься балансом і комплементарністю»,
— переконаний Костянтин Надутий.

Також ми писали, що із 1 квітня наша робоча доба буде подовжена до 36 годин — лікар про запровадження обов’язкових е-рецептів.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Переможці всеукраїнського екологічного конкурсу малюнків
Стали відомі переможці всеукраїнського екологічного конкурсу малюнків
1 хв на прочитаннягодина тому
Коли очиститься атмосфера над Україною від жовтого пилу
Синоптики пояснили, коли очиститься атмосфера над Україною від жовтого пилу
1 хв на прочитання2 години тому
Через закупівлю сировини за завищеними цінами судитимуть кервництво держпідприємства
Через закупівлю сировини за завищеними цінами судитимуть кервництво держпідприємства
1 хв на прочитання3 години тому
Ліси для майбутнього: SoftServe і WWF-Україна відновили гектар лісу на Львівщині. Фото: SoftServe / Halyna Kuchmanych
Ліси для майбутнього: SoftServe і WWF-Україна відновили гектар лісу на Львівщині
4 хв на прочитання4 години тому
Укрзалізниця визначилася, хто годуватиме пасажирів у поїздах Інтерсіті+
1 хв на прочитання4 години тому
Як приготувати добриво для кімнатних квітів із популярного фрукту
1 хв на прочитання5 годин тому
Україна долучилася до Коаліції високих амбіцій щодо припинення забруднення пластиком
2 хв на прочитання7 годин тому
Цвітна капуста з хрусткою скоринкою: смачний рецепт
1 хв на прочитання7 годин тому