Догори
Дати відгук

Стало відомо, які продукти допомагають боротися з депресією

Доведено, що жирні кислоти Омега-3 борються з депресією

6 хв на прочитання16 Грудня 2022, 21:30
Поділитись:

Нещодавні дослідження відкрили вражаючу інформацію про те, що наш шлунково-кишковий тракт є нашим «другим мозком». Цікаво, що саме наш «другий мозок» у 80-90% випадків подає сигнали нашому головному мозку, а не навпаки. Тобто, не наші емоції впливають на травлення, а саме травлення викликає у нас ті чи інші емоції та формує наш настрій. Виходить, справді, ви – те, що ви їсте!

1. Жирні кислоти Омега-3

Доведено, що жирні кислоти Омега-3 борються з депресією, стимулюючи вироблення гормонів дофаміну та серотоніну, їх вплив можна прирівняти до дії антидепресантів. Тобто люди, які споживають більше продуктів з високим рівнем жирних кислот Омега-3, рідше страждають від помірних або легких симптомів депресії.

Що їсти? Найвищий рівень вмісту Омега-3 кислот у жирній рибі та морепродуктах, їх бажано їсти принаймі двічі на тиждень, наприклад, лосось, тунець, сардини, скумбрію, анчоуси. Інші продукти, багаті на Омега-3: насіння льону, волоські горіхи, зелені овочі (шпинат, латук, броколі, брюсельська капуста), риб’ячий жир тощо.

2. Вітамін D

Всі вітаміни — корисні та необхідні для нормальної життєдіяльності організму, але вітамін D —  унікальний. Він діє в організмі, як гормон, та впливає на функціонування мозку. Його низький рівень може сприяти виникненню депресії у людини. Досі, на жаль, достеменно невідомо чи його нестача викликає депресію, чи депресія викликає падіння рівня вітаміну D, але наукові дослідження довели факт, що споживання вітаміну D допомагає у боротьбі з депресією.

Його називають «сонячним вітаміном», адже організм сам виробляє його, використовуючи холестерин, коли ми перебуваємо на сонці. Тому важливо не забувати про споживання вітаміну D восени та взимку, коли сонця мало.

Що їсти? Жирну рибу (лосось, тунець, сардини, форель), червону ікру, яловичу печінку, горох, шампіньойони, зелень, молочні продукти, яйця, риб’ячий жир, оселедець. Дітям до двох років багато лікарів радять додатково восени та взимку давати вітамін D у краплях.

3. Фолієва кислота

Наукові дослідження довели, що фолієва кислота позитивно впливає на нервову систему та бере участь в утворенні серотоніну – гормону щастя, покращуючи настрій та працеспроможність. Нестача фолієвої кислоти незмінно веде до погіршення настрою або й до клінічної депресії.

Що їсти? Листову зелень, вівсянку, шпинат, салат, капусту, темно-зелені овочі, помідори, соняшникове насіння, апельсини, сочевицю, бобові, арахіс, волоські горіхи, буряк, гречку, яловичу та курячу печінку.

4. Вітамін В-12

Цей вітамін необхідний для хорошого настрою. Він не виробляється організмом, ми його отримуємо з продуктів харчування. Звісно, можна придбати його в аптеці, але в натуральній формі він значно краще засвоюється організмом.

Вітамін В-12 бере участь у синтезі амінокислот, що викликають у нас позитивні емоції. При нестачі вітаміну B-12 виникають розлади сну, зниження концентрації уваги, м’язова слабкість, запаморочення, іноді судоми та навіть втрата пам’яті. Цей вітамін також позитивно впливає на роботу серцево-судинної системи, та для ефективності йому потрібен обов’язковий союзник – фолієва кислота.

Що їсти? Найвища концентрація B-12 у яловичій печінці, сардинах, скумбрії, яйцях, в домашньому сирі та феті. Його немає в рослинній їжі, за винятком водоростей, таких як спіруліна і хлорела.

5. Мінімально оброблені продукти

Як би ми не полюбляли картоплю фрі та пухкі пиріжки, їх поїдання, як не дивно, може негативно впливати на наш настрій. Річ в тім, що споживання смажених, оброблених продуктів, а також продуктів, виготовлених з рафінованого зерна, може провокувати виникнення депресії.  Наукові дослідження показують, що споживання необроблених, нерафінованих та цільних продуктів підвищують рівень серотоніну та можуть зменшити ризик виникнення депресії.

Що їсти? Намагайтеся споживати продукти у їх природньому початковому або близькому до нього стані. Наприклад, овочі, фрукти, боби, цільне зерно, ненасичені олії, горіхи, рибу, м’ясо, ягоди (в несезон – заморожені).

6. Чорний шоколад

Нарешті гарна новина для любителів солодкого — шоколад не просто можна, його потрібно їсти задля того, щоб уникнути депресії! Але не поспішайте спорожняти свої запаси снікерсів, шоколад повинен бути чорний і в обмежених кількостях. Ефект від нього можна пояснити сукупністю фізіологічних та психологічних факторів.

Флавоноїди у какао відповідають за збільшення кровотоку у мозку, захищають нейрони та справляють на них протизапальну дію. Це з боку фізіології. А щодо психології, то лікарі кажуть, що саме задоволення від споживання цього смаколика покращує настрій та стимулює ділянки мозку, які знижують вірогідність виникнення депресії.

Що їсти? Хоч тут все доволі просто – чорний шоколад, все ж зверніть увагу, щоб у складі була мінімальна кількість цукру. Підвищення рівня цукру у крові неминуче призводить через якийсь час до погіршення настрою. З’їдайте за раз не більше третини плитки шоколаду – не гігантської, а стандартної, 100-грамової (тобто, приблизно 30-35 грамів).

7. Пробіотики

Оскільки між мозком та кишківником надзвичайно тісний зв’язок, дослідження показали, що вживання пробіотиків підвищує рівень серотоніну та допаміну, знижуючи тривожність та вірогідність виникнення депресії. Слід зазачити, пребіотки (які є, по суті, хімією) не мають такого позитивного впливу на настрій людини, дієві лише пробіотики з натуральних продуктів.

Що їсти? Натуральний несолодкий йогурт, квашену капусту, чайний гриб, інші ферментовані продукти та продукти з активними живими культурами.

8. Продукти, багаті цинком

Цинк бере учать у більш ніж 300 різноманітних процесах в організмі людини та впливає на багато життєво важливих функцій:  на стан зору, шкіри, імунітет та ін. Також був зафіксований зв’язок між низьким рівнем цинку та виникненням депресії.

Що їсти? Морепродукти (устриці та інші молюски), йогурт, цільне зерно, бобові, овочі, яйця, курка, індичка, пророщена пшениця, шпинат, насіння кунжуту, льону, соняшника, горіхи (особливо кеш’ю, мигдаль, грецькі, фундук, кедрові), картопля, гарбуз, молочні та кисломолочні продукти, фрукти (гранати, авокадо, ягоди, фініки), какао та шоколад, тощо.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: «Їжа легко»
Безе на паличці (швейцарська меренга) — простий і оригінальний десерт лише з чотирьох інгредієнтів
1 хв на прочитання19 Квітня 2024
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Поєднання мускарі та тюльпанів: квіти, що вдало створюють яскраву весняну композицію (ФОТО)
1 хв на прочитання19 Квітня 2024
Гороскоп для всіх знаків зодіаку на 19 квітня
Проведіть час у самотності: гороскоп на п'ятницю, 19 квітня
2 хв на прочитання2 години тому
Як правильно збивати яйця з цукром
Рецепти Великодня: як правильно збивати яйця з цукром
1 хв на прочитання3 години тому
Для відновлення України потрібні сучасні низьковуглецеві технології - Мінекології
1 хв на прочитання5 годин тому
На завтра синоптики оголосили 2 рівень небезпечності: пів України накриють морози
1 хв на прочитання6 годин тому
В Мінагро обговорили питання поставок насіння української кукурудзи на європейські ринки
1 хв на прочитання7 годин тому
«Укренерго» анонсувало графіки обмеження потужності, ось кого це стосуватиметься
1 хв на прочитання9 годин тому