Догори
Дати відгук

США інвестує у розвиток кадрового потенціалу української енергетики

Ми бачимо великий потенціал

3 хв на прочитання25 Липня 2022, 13:49
Поділитись:

Однією із країн, що ще до повномасштабного вторгнення підтримувала розвиток української науки є Сполучені Штати Америки. Державний Департамент США та Департамент енергетики США через Аргонську національну лабораторію (ANL) започаткували та вже другий рік на базі Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки успішно реалізують проєкт, спрямований на популяризацію серед майбутніх інженерів-атомників новітніх технологій ядерної енергетики. Про це йдеться у пресрелізі Держатомрегулювання.

Аргонська національна лабораторія – це найстарший дослідницький центр Департаменту енергетики США. Основними напрямками діяльності установи є розробка новітніх технологій в енергетиці, дослідження й вирішення проблем забруднення довкілля, проведення експертиз у питаннях ядерного паливного циклу та окрім того, лабораторія проводить фундаментальні дослідження з фізики, біології, хімії тощо.

ANL співпрацює з університетами, промисловістю та іншими національними лабораторіями США над питаннями та експериментами, надто великими, щоб будь-яка установа могла їх виконувати самостійно. Завдяки співпраці із кращими науковими установами світу у ANL прагнуть відкривати та впроваджувати енергетичні інновації, «створювати нові матеріали молекула за молекулою, аби глибше розуміти нашу планету, наш клімат і космос».

Минулоріч був заснований проєкт із популяризації серед майбутніх українських інженерів-атомників технологій малих модульних реакторів. Проєкт передбачав навчальний курс із чотирьох модулів, де старшокурсники провідних політехнічних вишів України ознайомились із ключовими питаннями впровадження технологій малих модульних реакторів, їх безпековими аспектами, конструкційними та експлуатаційними особливостями, питаннями ліцензування ММР, економічними складовими та їхньої потенційної ролі у майбутній енергетичній мережі України.

Для закріплення та поглиблення набутих знань кожному із учасників програми було запропоновано написати підсумкову роботу на одну із обраних тем, а на основі результатів оцінки, Аргонська національна лабораторія надасть можливість пройти стажування кращим студентам. Цьогоріч відвідати установу мали б випускники 2021 року, однак повномасштабне вторгнення російської федерації внесло корективи у плани. Та, як запевняє куратор навчального проєкту від ANL Олена Боднар, студенти все ж зможуть відвідати США, як тільки з’явиться така можливість.

Цьогоріч, окрім основної програми, слухачі прослухають нові лекції від науковців Аргонської національної лабораторії щодо сучасних технологій виробництва водню за допомогою ядерної енергетики, а також ознайомляться із технологією ММР GEN BWRX-300 на основі киплячого реактора.

До викладання курсу, за рішенням організаторів, було залучено випускників минулорічного навчання – це студенти КПІ ім. І. Сікорського та НУ «Львівська політехніка».

«Ми бачимо великий потенціал у розвитку української енергетики і зацікавлені, щоб молодь, яка здобуває профільну освіту, могла розвивати свої знання щодо новітніх технологій. Такі проєкти є чудовим стартом і ми готові їх продовжувати», – зазначив у своєму зверненні до студентів керівник проєктів ANL Ігор Боднар.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Енерго
Укренерго анонсувало графіки обмеження потужності
«Укренерго» анонсувало графіки обмеження потужності, ось кого це стосуватиметься
1 хв на прочитання18 Квітня 2024
Енергоатом Посилення співпраці Атомна галузь
В Україні вироблятимуть компоненти малих модульних реакторів:Енергоатом та Holtec International підписали Угоду
2 хв на прочитання17 Квітня 2024
Зображення згенероване ШІ
Розпочалося будівництво двох нових енергоблоків за американською технологією: Хмельницька АЕС стане найпотужнішою в Європі
3 хв на прочитання15 Квітня 2024
Хімічний індустріальний парк Рівне Відновлювальні джерела енергії
У Рівному збудують хімічний індустріальний парк, де вироблятимуть аміак та азотні добрива
1 хв на прочитання14 Квітня 2024
Україна і Словаччина підписали Меморандум про поглиблення співпраці в атомній галузі
1 хв на прочитання14 Квітня 2024
Ситуація в енергосистемі на 13 квітня: діють обмеження споживання на Харківщині та Дніпропетровщині
1 хв на прочитання13 Квітня 2024
Графіки, відключення та пошкодження: ситуація в енергосистемі на 11 квітня
1 хв на прочитання11 Квітня 2024
Зруйновано Трипільську ТЕС - "Центренерго" втратило 100% генерації
1 хв на прочитання11 Квітня 2024