Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Спроба Північної Кореї вивести супутник на орбіту не вдалася через вибух ракети-носія

Спроба Північної Кореї вивести супутник на орбіту не вдалася через вибух ракети-носія

Успішний листопадовий запуск став першим.

3 хв на прочитання27 Травня 2024, 22:28
Зображення згенеровано ШІ Зображення згенеровано ШІ
Поділитись:

Північна Корея заявила, що її спроба запустити новий військовий розвідувальний супутник закінчилася невдачею в понеділок. У Пхеньяні пояснили, що ракета-носій вибухнула в повітрі, швидше за все, через несправність двигуна, але інші можливі причини розслідуються. Про це інформує Reuters із посиланням на офіційні ЗМІ КНДР.

Спроба відбулася через кілька годин після того, як Пхеньян попередив, що спробує запустити супутник до 4 червня, і це був би вже другий супутник-шпигун на орбіті.

Натомість цей запуск став останньою невдачею ядерної Північної Кореї, після двох інших невдалих запусків того року. У листопаді вона успішно вивела на орбіту свій перший супутник-шпигун.

Офіційні особи в Південній Кореї і Японії раніше повідомляли, що запуск, схоже, був невдалим.

Об'єкт, запущений Північною Кореєю, зник над Жовтим морем, повідомив журналістам головний секретар кабінету міністрів Японії Йосімаса Хаяші, додавши, що уряд припускає, що в космос нічого не потрапило.

«Ці запуски порушують відповідні резолюції Ради безпеки і є серйозною проблемою, що стосується безпеки нашого народу», — сказав Хаяші.

Японський громадський мовник NHK показав відео, на якому видно, як помаранчева цятка злетіла в нічне небо, а потім спалахнула в районі, близькому до кордону між Китаєм і Північною Кореєю.

Представник міністерства оборони Японії повідомив журналістам, що колір полум'я на відеозаписі вказує на те, що, можливо, горить рідке паливо, але деталі наразі з'ясовуються, повідомляє NHK.

Цей запуск став би спробою ядерної Північної Кореї вивести на орбіту другий супутник-шпигун. Після кількох невдалих спроб, які закінчилися аваріями ракет, Північна Корея успішно вивела свій перший такий супутник на орбіту в листопаді.

Перша спроба Північної Кореї запустити нову супутникову ракету «Чолліма-1» 31 травня минулого року закінчилася невдачею на другому етапі. Державні ЗМІ звинуватили у невдачі нестабільну і ненадійну роботу нової системи двигуна і палива.

Після травневої спроби запуску Південна Корея підняла уламки супутника з моря і заявила, що аналіз показав, що він не може використовуватися як розвідувальна платформа.

Інша спроба в серпні також закінчилася невдачею, оскільки в ступенях ракетних прискорювачів виникли проблеми, в результаті чого корисне навантаження впало в море.

У лютому американські космічні експерти заявили, що перший північнокорейський супутник-шпигун, який отримав назву Malligyong-1, «живий», після виявлення змін на його орбіті, які свідчать про те, що Пхеньян успішно контролює космічний апарат — хоча його можливості залишаються невідомими.

Північнокорейські державні ЗМІ повідомили, що супутник передав фотографії Пентагону і Білого дому, серед іншого, але не оприлюднили жодного зображення.

Успішний листопадовий запуск став першим після того, як у вересні північнокорейський лідер Кім Чен Ин здійснив рідкісну поїздку за кордон і відвідав найсучасніший російський космодром, де Володимир Путін пообіцяв допомогти Пхеньяну у створенні супутників.

Жодна з країн не уточнила масштаби цієї майбутньої допомоги, яка може порушити резолюції Ради Безпеки ООН проти Північної Кореї.

Російські експерти відвідали КНДР, аби допомогти в реалізації супутникової і ракетно-космічної програми, повідомило південнокорейське інформаційне агентство Yonhap із посиланням на неназваного високопоставленого представника південнокорейського оборонного відомства.

Пхеньян заявив, що йому потрібен військовий розвідувальний супутник для посилення моніторингу військової діяльності США і Південної Кореї.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.