Догори
Дати відгук

Спека шкодить молоді сильніше, ніж людям похилого віку

Можливо, це пов'язано з тим, що молоді люди частіше бувають на відкритому повітрі.

2 хв на прочитання29 Липня 2022, 17:00
Фото: 24 канал Фото: 24 канал
Поділитись:

Екстремальна спека негативно позначається на організмі багатьох людей. Вважають, що частіше від неї страждають люди похилого віку, а не молоді. Проте вчені зі США та Канади провели дослідження та показали, що це не зовсім так – принаймні для жителів Штатів. Свої висновки вони представили The British Medical Journal, повідомляє мережеве видання Naked Science.

Попередні дослідження впливу спеки на здоров'я були зосереджені на госпіталізації та смертності переважно літніх. Нинішнє дослідження — перше, яке присвячене пацієнтам різного віку (крім дітей), а саме — від 18 до 64 років. У роботі використовувалася статистика швидкої допомоги (21 996 670 випадків) у теплий сезон (з травня по вересень) у 2939 округах США з 2010 по 2019 рік.

Автори роботи вивчили зв'язок між екстремально спекотними днями та кількістю відвідувань до поліклініки та викликів невідкладної допомоги. З'ясувалося, що такий взаємозв'язок є. Причини відвідувань та викликів виявилися різними: від різких нападів захворювань нирок до психічних розладів. Справа ще й у тому, що багато загострень призводять до виклику швидкої допомоги, але не до госпіталізації, оскільки частину захворювань можна вилікувати в короткий термін. Особливо це стосується молодого та дорослого населення.

Вчені з'ясували, що у дні екстремальної спеки ризик звернутися до медиків зростає на 66%. У порівнянні з більш прохолодними днями на 30% виклики пов'язані із захворюваннями нирок. Однак ці показники варіюються залежно від віку: на 10,3% ризик зростає серед людей віком від 45 до 54 років і лише на 3,6% серед осіб старше 75 років. Можливо, це пов'язано з тим, що молоді люди частіше бувають на відкритому повітрі або краще усвідомлюють той факт, що їм потрібна негайна медична допомога.

Вчені кажуть, що спека особливо небезпечна для північних регіонів, де населення не звикло до таких різких перепадів температур і не звикло до спеки, яка триває не один день. Чим на південь проживає людина, тим менший ризик для здоров'я він наражається в умовах спекотної погоди. Але знову ж таки багато залежить від наявності (відсутності) хронічних та інших захворювань.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко