Догори
Дати відгук

Собак навчили виявляти хворих коронавірусом: як з симптомами, так і безсимптомних

В експериментах брали участь шість собак, яких тренували розпізнавати хвороби, шукати вибухівку і рятувати людей після техногенних і природних катастроф. Експерименти показали, що собаки досить добре справлялися з цим завданням - як мінімум в 77% випадків

2 хв на прочитання13 Грудня 2020, 10:35
Поділитись:

Собак, яких надресирували розпізнавати запахи різних хвороб, можна залучити і до діагностування коронавірусної інфекції. До такого висновку прийшли вчені з Франції, статтю яких опублікував науковий журнал PLOS ONE.

В останні роки вчені активно досліджують, чи можна використовувати нюх спеціально натренованих собак для діагностики різних хвороб. Деякі фахівці сумнівалися в тому, що це можливо, однак інші вчені знайшли десятки свідчень протилежного.

Зокрема, подібні собаки можуть майже безпомилково вловлювати запахи, пов'язані з декількома типами злоякісних пухлин - наприклад, рак простати і легких. Діабетикам вони можуть нагадувати про низький рівень цукру в крові, а епілептикам - про близькість чергового нападу. Дослідження показують, що такі тварини можуть бути корисні навіть рослинам: вони можуть розпізнавати запах бактерій, які роблять апельсини і лимони гіркими.

Французькі біологи під керівництвом професора Національної ветеринарної школи Франції Домініка Гранжан перевірила, чи можна використовувати подібних тварин для швидкої попередньої діагностики COVID-19. В експериментах брали участь шість собак, яких тренували розпізнавати хвороби, шукати вибухівку і рятувати людей після техногенних і природних катастроф. Вчені намагалися навчити тварин розрізняти зразки поту здорових людей і коронавірусних хворих.

Коли собаки почали справлятися з цим завданням, біологи зібрали приблизно у дві сотні хворих і здорових добровольців зразки поту. Причому у частині учасників дослідження COVID-19 проходив безсимптомно. За допомогою цих зразків вчені перевіряли, чи зможуть собаки відрізнити здорових пацієнтів від хворих.

Експерименти показали, що собаки досить добре справлялися з цим завданням - як мінімум в 77% випадків.  Аналогічних успіхів тварини домоглися і в розпізнаванні запаху безсимптомних хворих і носіїв явних форм COVID-19.

До слова, згідно з новим дослідженням, ультразвукова діагностика легенів у відділеннях надання медичної допомоги краще, ніж рентген чи КТ грудної клітки для діагностики пневмонії COVID-19. Дослідники порівняли діагностичні можливості УЗД легенів у 143 пацієнтів з COVID-19, виконаного за допомогою портативного пристрою, з рентгеном грудної клітини. Остаточний діагноз був підтверджений за допомогою комп'ютерної томографії. Показано, що УЗД легенів має чутливість 97,6%, рентгенографія - 69,9%. 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Кактуси на підвіконні Корисні поради Домашні квіти
Корисні поради , щоб кактуси на підвіконні рясно зацвіли
1 хв на прочитання26 хвилин тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Рутарій — перетворення відходів на мистецтво природи (ФОТО)
1 хв на прочитаннягодина тому
Фото: «Їжа легко»
Соковита курочка з хрумкою картоплею в духовці — простий і доступний рецепт святкової страви
1 хв на прочитання7 годин тому
Зображення згенероване ШІ
Ганс Геневейн Роуз (Hans Gonewein Rose) — троянда-свято (ВІДЕО)
1 хв на прочитання8 годин тому
Будьте уважні до дрібниць: фінансовий гороскоп на четвер, 25 квітня
1 хв на прочитанняВчора
Понад 8 кілометрів браконьєрських сіток вилучили з заказника на Кременчуцькому водосховищі
1 хв на прочитанняВчора
Хмарно з проясненнями: прогноз погоди в Україні на 25 квітня
1 хв на прочитанняВчора
Міндовкілля ініціює спрощення порядку отримання дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів у рамках експериментального проєкту 
2 хв на прочитанняВчора