Догори
Дати відгук

Що найшвидше й найточніше може діагностувати пневмонію при COVID-19, розповіла інфекціоніст

Але відповідних лікарів в Україні просто не навчили робити таку діагностику

3 хв на прочитання09 Листопада 2020, 14:51
Поділитись:

Згідно з новим дослідженням, ультразвукова діагностика легенів у відділеннях надання медичної допомоги краще, ніж рентген чи КТ грудної клітки для діагностики пневмонії COVID-19. Дослідники порівняли діагностичні можливості УЗД легенів у 143 пацієнтів з COVID-19, виконаного за допомогою портативного пристрою, з рентгеном грудної клітини. Остаточний діагноз був підтверджений за допомогою комп'ютерної томографії. Показано, що УЗД легенів має чутливість 97,6%, рентгенографія - 69,9%. Про це повідомила лікарка-інфекціоністка, докторка медичних наук, професорка Ольга Голубовська.

"Ми на нашій кафедрі широко стали застосовувати УЗД легенів для обстеження хворих ще з березня, зараз накопичено великий досвід, метод нескладний, дозволяє дивитися легені у динаміці, швидко і безпечно, метод доступний і незамінний, на мій погляд, в умовах масового надходження хворих, які потребують динамічного спостереження. Його застосування обмежується лише відсутністю відповідних портативних пристроїв, які легко переносяться у відділеннях інтенсивної терапії. Ми, наприклад, тягаємо цілий апарат, придбаний університетом, відділеннями, але воно того варте", - зазначила лікарка.
Голубовська пояснила, що на рентгенах часто вогнища коронавірусного запалення "невидимі", часто рентгенологи їх не описують або описують як "зміна судинного малюнка".
"Тому я взагалі не вважаю за доцільне проводити рентгенологічне дослідження при легкому і навіть іноді середньотяжкому перебігу захворювання — діагноз не підтвердите, час витратите, та й лікарі не повинні спиратися на ці дані. Свіжий приклад, в ув'язненого пневмонія на рентгені не видно, а на КТ — близько 25% ураження, різниця в дослідженні склала декілька годин. Добре видно на рентгені вже великі ділянки ураження, тоді ж і контроль ефективності лікування дуже показовий цим методом", - наголосила вона.
До речі, робити КТ (компьютерну томографію) у випадку легкого перебігу захворювання Голубовська теж не бачить особливої необхідності — навіть якщо і є пневмонія — тактика ведення хворих не змінюється.
"Але легкий перебіг — це не тільки показники температури, звичайно, а вся сукупність клініко-лабораторних даних", - додала вона.
"Загалом, освоюйте УЗД, колеги, легенів і не тільки. Стане у нагоді. Наприклад, можна і докторську захистити з цього приводу, як це зробила я... А взагалі, будь-який лікар може дивитися "свою" зону відповідальності. Це розширює світогляд і клінічне мислення. Та й взагалі — просто цікаво...", - підсумувала лікарка.
За інформацією ЗМІ, в Україні основна маса лікарів елементарно не вміють робити діагностику легень і їх треба цьому вчити.

Нагадаємо, рініше відомий лікар розповів, хто ті люди, які не носять маски (відео).

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Смачна страва Пиріг з грибами Рецепт приготування
Як приготувати апетитний пиріг з грибами замість звичайної піци
1 хв на прочитаннягодина тому
Магістральний водогін на Дніпропетровщині Вода
Запущено чергову ділянку магістрального водогону на Дніпропетровщині: по завершенню пропускатиме 550 тисяч кубічних метрів води на добу
2 хв на прочитання2 години тому
Фото ілюстративне
У Європі квітень б'є глобальний температурний рекорд одинадцятий місяць поспіль: чого чекати далі
1 хв на прочитання5 годин тому
Фото: Pixabay
Викиди CO₂ від виробництва електроенергії у 2023 р. були рекордно високі, та є й гарні новини про захист клімату — звіт
5 хв на прочитання8 годин тому
Універсальний засіб, який допоможе «омолодити» кущі троянд, виростити помідори та знищити бур’яни
1 хв на прочитання8 годин тому
Інновації для екологічно чистого майбутнього: об’єднання 15-ти стартапів для зміни глобальних продовольчих систем
2 хв на прочитання9 годин тому
Забруднення азотом Південного Бугу на Вінниччині перевищує норму у 7,5 рази: названо причину
2 хв на прочитання10 годин тому
Як приготувати найпростішу овочеву галету: корисна альтернатива піци
1 хв на прочитання12 годин тому