Догори
Дати відгук

Сльозяться очі на морозі: офтальмологи назвали причину і пояснили, як це виправити

Сльозотеча є поширеним явищем узимку через холод. Експерти розповіли, як її зупинити.

3 хв на прочитання20 Січня 2024, 15:45
Зображення згенероване ШІ Зображення згенероване ШІ
Поділитись:

Від сухості шкіри до почервоніння рук і великої кількості шарів — зима приносить багато дискомфорту. І якщо ви помітили, що ваші очі починають сльозитися, щойно ви виходите надвір, ви не самотні.

Офтальмологи розповіли DailyMail.com, що сльозотеча взимку — це цілком нормальне явище, яке можна полегшити за допомогою кількох простих засобів.

Добре відомо, що холодне повітря сушить шкіру через нестачу чи відсутність вологи в атмосфері. Це призводить до зневоднення тканин, через що шкіра тріскається і лущиться. Зимовий холод має схожий вплив на очі. 

Очі сльозяться в холодну погоду через надмірну реакцію сльозового рефлексу організму, яка виникає, коли очі стають занадто сухими, говорить лікар-офтальмолог Майкл Бруско

«Це звучить нелогічно, але причина, чому наші очі так сильно сльозяться, коли надворі стає холодно, полягає в тому, що наші очі пересихають», — пояснює він.

Це те, що лікарі називають «синдромом сухого ока». Коли ви виходите надвір, холодне повітря позбавляє очі вологи, а це означає, що слізні протоки намагаються виробляти достатню кількість сліз.

Сльози необхідні не лише для того, щоб добре поплакати, а й для того, щоб очі залишалися вологими, а також для забезпечення чіткого зору. Крім того, сльози утворюють захисну оболонку над зовнішнім шаром ока, рогівкою, для захисту від шкідливих забруднень, таких як бруд і пил.

Холодне повітря настільки сухе, що може спричинити випаровування зволожуючої слізної плівки ока. Це викликає надмірну реакцію в оці, відому як сльозовий рефлекс. Сигнали, що передаються між нервами в задній частині ока і мозком, запускають вироблення надлишкової кількості сліз, аби компенсувати сухість.

«Коли дуже холодно і вітряно, цей рефлекс працює понаднормово, і може виникнути надмірна сльозотеча», — каже Майкл Бруско.

Крім того, макіяж та інші подразники можуть закупорювати залози на повіках, так звані мейбомієві залози, які можуть руйнувати слізну плівку. Креми і зволожуючі засоби, нанесені на область навколо очей — як багато хто робить, щоб заспокоїти суху шкіру взимку — також можуть спричинити сльозотечу. Вони подразнюють ніжну шкіру навколо очей і можуть викликати запальну реакцію, що призводить до сльозотечі.

Деякі люди більш схильні до синдрому сухого ока, ніж інші. Наприклад, Майкл Бруско каже, що люди, які цілими днями працюють перед екраном комп'ютера, мають тоншу або менш якісну слізну плівку на очах, тому що їхні очі дуже напружені.

«Це розріджує слізну плівку, тому, коли вони виходять надвір, сухе холодне повітря не так швидко викликає сльозотечу», — сказав він.

Майкл Бруско стверджує, що зимова сльозотеча, хоч і дратує, але загалом є нешкідливою.

Однак Рональд Л. Беннер, президент Американської оптометричної асоціації, наголосив, що якщо симптоми тривають протягом тривалого часу, краще звернутися до офтальмолога.

«Запущена сухість очей може пошкодити передню поверхню ока та погіршити зір, тому важливо пройти обстеження», — сказав він. 

Лікар-офтальмолог Юнна Рапопорт пропонує використовувати штучні сльози без консервантів для зволоження очей.

Вона також рекомендує накладати на очі теплий компрес на кілька хвилин. Це забезпечує вологу і тепло, що полегшує сухість очей і може запобігти надмірній сльозотечі.

«Носіння сонцезахисних окулярів надворі як бар'єр для захисту очей від несприятливого навколишнього середовища може бути ефективним рішенням. А постійне вживання води зберігає очі вологими і зменшує ризик їх запалення», — радить Майкл Бруско.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Очищає кров Корисні продукти Холестерин
Є в кожному холодильнику: експерти назвали продукти, що очищають кров
1 хв на прочитаннягодина тому
 ГРВІ Грип та Коронавірус Статистика захворювань
За минулий тиждень на ГРВІ, грип та COVID-19 захворіло 117 937 українців, більшість — діти
1 хв на прочитання10 годин тому
Позбутися хропіння Корисні продукти Спати і висипатися
5 продуктів, які допоможуть позбутися хропіння
2 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Тепер офіційно: використання смартфонів не призводить до раку мозку — ВООЗ
2 хв на прочитанняВчора
У Британії вперше у світі тестують на людях препарат, що може вилікувати рак шкіри
1 хв на прочитанняВчора
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитанняВчора
5 овочів, які знижують рівень поганого холестерину
2 хв на прочитанняВчора
МОЗ винесло на громадське обговорення проект порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці
2 хв на прочитанняВчора