- Головна
- Новини
- Агро
- С/Г продукція
- Скільки «живе» натуральний хліб: поради експертів, як обрати якісний продукт
Скільки «живе» натуральний хліб: поради експертів, як обрати якісний продукт
Головний маркер — термін придатності.

Експерти з якості харчових продуктів нагадують споживачам, що термін придатності натурального хліба, виготовленого без використання консервантів, не повинен перевищувати трьох діб. За їхніми словами, довший термін зберігання є прямою вказівкою на наявність у складі продукту різноманітних добавок. Про це інформує Ukr.Media.
Щоб зрозуміти, наскільки хліб є натуральним, фахівці радять звертати увагу на три ключові аспекти.
1. Термін придатності
Це найпростіший та найшвидший індикатор.
- 2-3 дні: Майже напевно хліб виготовлений без консервантів.
- 7-30 днів: Висока ймовірність того, що у складі є добавки, які сповільнюють пліснявіння та черствіння.
2. Склад продукту
Уважно вивчіть етикетку. Якщо у переліку інгредієнтів ви бачите:
- велику кількість Е-добавок;
- спирти;
- консерванти (наприклад, пропіонати кальцію/натрію E281-E284, що сповільнюють ріст плісняви);
- стабілізатори та поліпшувачі борошна.
...то це промисловий продукт, створений для тривалого зберігання, а не для максимальної користі.
3. Упаковка
Спосіб пакування також може багато розповісти про продукт.
- Щільна, герметична упаковка: Висока ймовірність, що хліб пройшов додаткову обробку для подовження терміну придатності.
- Паперова або сітчаста упаковка: Менше обробок, більше доступу повітря, що скорочує термін зберігання, але свідчить про більш натуральний підхід.
Чи завжди довгий термін зберігання — це погано?
Фахівці уточнюють, що існують винятки. Іноді термін зберігання натурального хліба може бути збільшений завдяки зберіганню в стерильних умовах. Це може бути пакування із застосуванням вакууму або в модифікованому газовому середовищі, що перешкоджає розвитку мікроорганізмів без використання хімічних консервантів. Однак така інформація має бути вказана на упаковці.
Таким чином, обираючи хліб, варто пам'ятати, що короткий термін придатності — це, як правило, ознака якості та натуральності продукту.
Більше новин читайте на GreenPost.







