Догори
Дати відгук

Скільки «живе» натуральний хліб: поради експертів, як обрати якісний продукт

Головний маркер — термін придатності.

2 хв на прочитання11 Червня 2025, 22:15
Як обрати натуральний хліб Як обрати натуральний хліб
Поділитись:

Експерти з якості харчових продуктів нагадують споживачам, що термін придатності натурального хліба, виготовленого без використання консервантів, не повинен перевищувати трьох діб. За їхніми словами, довший термін зберігання є прямою вказівкою на наявність у складі продукту різноманітних добавок. Про це інформує Ukr.Media.

Щоб зрозуміти, наскільки хліб є натуральним, фахівці радять звертати увагу на три ключові аспекти.

1. Термін придатності

Це найпростіший та найшвидший індикатор.

  • 2-3 дні: Майже напевно хліб виготовлений без консервантів.
  • 7-30 днів: Висока ймовірність того, що у складі є добавки, які сповільнюють пліснявіння та черствіння.

2. Склад продукту

Уважно вивчіть етикетку. Якщо у переліку інгредієнтів ви бачите:

  • велику кількість Е-добавок;
  • спирти;
  • консерванти (наприклад, пропіонати кальцію/натрію E281-E284, що сповільнюють ріст плісняви);
  • стабілізатори та поліпшувачі борошна.

...то це промисловий продукт, створений для тривалого зберігання, а не для максимальної користі.

3. Упаковка

Спосіб пакування також може багато розповісти про продукт.

  • Щільна, герметична упаковка: Висока ймовірність, що хліб пройшов додаткову обробку для подовження терміну придатності.
  • Паперова або сітчаста упаковка: Менше обробок, більше доступу повітря, що скорочує термін зберігання, але свідчить про більш натуральний підхід.

Чи завжди довгий термін зберігання — це погано?

Фахівці уточнюють, що існують винятки. Іноді термін зберігання натурального хліба може бути збільшений завдяки зберіганню в стерильних умовах. Це може бути пакування із застосуванням вакууму або в модифікованому газовому середовищі, що перешкоджає розвитку мікроорганізмів без використання хімічних консервантів. Однак така інформація має бути вказана на упаковці.

Таким чином, обираючи хліб, варто пам'ятати, що короткий термін придатності — це, як правило, ознака якості та натуральності продукту.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
УДП суттєво покращило ефективність річкового флоту: обсяги перевезень Дунаєм зросли на 43%
УДП суттєво покращило ефективність річкового флоту: обсяги перевезень Дунаєм зросли на 43%
1 хв на прочитанняВчора
З 1 листопада Україна припиняє видачу паперових фітосанітарних сертифікатів для експорту до ЄС
З 1 листопада Україна припиняє видачу паперових фітосанітарних сертифікатів для експорту до ЄС
1 хв на прочитанняВчора
Україна уклала стратегічні меморандуми зі Словенією, Японією та Азербайджаном на конференції UMAC-2025
Україна уклала стратегічні меморандуми зі Словенією, Японією та Азербайджаном на конференції UMAC-2025
2 хв на прочитанняВчора
Місячний посівний календар на Листопад 2025: Сприятливі дні для роботи в саду та на городі
Місячний посівний календар на листопад 2025 року
2 хв на прочитанняВчора
Кліматичний удар по агробізнесу: у провідних провінціях Китаю гниє 30% національного врожаю кукурудзи
1 хв на прочитання26 Жовтня 2025
Чому рвуться млинці та як цього уникнути
1 хв на прочитання26 Жовтня 2025
Фермери підтримують ініціативу щодо законодавчого врегулювання порядку "правонаступництва" прав на землю
4 хв на прочитання25 Жовтня 2025
Макарони об’єднують світ: 25 жовтня святкуємо день улюблених «ниточок»
4 хв на прочитання25 Жовтня 2025