Догори
Дати відгук

Штучна риба — інновація не лише для веганів

Цей «морепродукт рослинного походження» — їжа майбутнього.

2 хв на прочитання16 Серпня 2021, 11:00
Риба Риба
Поділитись:

Зневоднений помідор, заправлений оливковою олією, екстрактом водоростей, спеціями та соєвим соусом, на смак нічим не відрізняється від тунця. Про це розповідає Bloomberg.

Продукт «Тунато» з мадридського стартапу, виготовлений із спеціального сорту помідорів, вирощеного на півдні Іспанії, що за формою та розміром нагадує нарізаного для суші тунця, є частиною зростаючого класу харчових інновацій, які борються за останню порожню нішу на виробництві — на основі ринку білків: морепродукти.

Штучна риба — це лише крихітна частина альтернативного ринку білків, затьмареного більш зрілим штучним м'ясом та альт-молочні галузі. За даними міжнародної некомерційної організації Good Food Institute, що прагне до більш стійких білків, обсяги продажів морепродуктів рослинного походження в США зросли на 23 % — до 12 млн доларів у 2020 році порівняно із традиційним ринком морепродуктів вартістю в десятки мільярдів доларів. Але галузь швидко розвивається.

Видання розповідає, що занепокоєння із приводу споживання червоного м’яса, антибіотиків у тваринництві та зміни клімату змусили більшість покупців у всьому світі відмовлятися від м’яса бодай раз на тиждень, але риба з її здоровою для серця репутацією не має поганого бекграунду. Проте страх перед надмірним виловом риби, споживанням важких металів і мікропластиком спонукає переорієнтуватися. Потенційний ринок може бути величезним: окрім веганів і флексітаріантів, штучна риба також може бути бажаним доповненням, скажімо, для вагітної жінки, яка уникає високортутної риби-меч, або споживача з алергією на молюсків.

Наразі на ринку є багато пропозицій — наприклад, креветки на рослинній основі, веганська ікра, отримана з водоростей ламінарії, та штучний тунець із пластівців із сої, пшениці та горохового протеїну, який можна використовувати у традиційному салаті на основі майонезу.

Також ми розповідали про моркву й томат замість крему: щоби шкіра залишалася молодою.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Фото: «Їжа легко»
Безе на паличці (швейцарська меренга) — простий і оригінальний десерт лише з чотирьох інгредієнтів
1 хв на прочитання4 години тому
Як правильно збивати яйця з цукром
Рецепти Великодня: як правильно збивати яйця з цукром
1 хв на прочитанняВчора
В Мінагро обговорили питання поставок насіння української кукурудзи на європейські ринки.
Image by Couleur from Pixabay
В Мінагро обговорили питання поставок насіння української кукурудзи на європейські ринки
1 хв на прочитанняВчора
Рецепт ідеальної випічки Паска Великдень
Як приготувати найсмачнішу паску: рецепт пухкої та ідеальної випічки
2 хв на прочитанняВчора
Вміст трансжирів, натрію і калію в харчових продуктах: результати пілотного дослідження ВООЗ в Україні
3 хв на прочитанняВчора
Смачний чизкейк за перевіреним рецептом: готуємо просто та швидко
1 хв на прочитанняВчора
Мінагрополітики прогнозує цьогорічний врожай зернових та олійних культур близько 74 млн тонн
2 хв на прочитанняВчора
Цікавий «Китайський» спосіб розмноження троянд – відразу в горщику
1 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost