Догори
Дати відгук

В Україні щорічно на продаж знищують більш 20 млн первоцвітів — еколог

«Первоцвіти» - це узагальнена назва для всіх рослин, що рано зацвітають.

2 хв на прочитання19 Березня 2021, 21:50
«Первоцвіти» - це узагальнена назва для всіх рослин, що рано зацвітають. «Первоцвіти» - це узагальнена назва для всіх рослин, що рано зацвітають.
Поділитись:

На думку екологів, навіть вирощені в домашніх умовах проліски збувати категорично не можна. Для всіх існує єдиний закон, і платити компенсацію за нанесену природі шкоду господарі будуть нарівні з правопорушниками - від 37 до 62 гривень за одну квітку.

Про це говорить голова Національної екологічної ради України Олександр Чистяков 

"Щорічно на початку весни на продаж знищують більш 20 млн первоцвітів. Що завдає незворотної шкоди навколишньому середовищу – - І хоча найчастіше реалізатори стверджують, що виростили їх у себе на дачній ділянці, але розуміючи в яких масштабах йде торгівля первоцвітами, в це неможливо повірити",— уточнює еколог.

До «первоцвітів» -  всіх рослин, що рано зацвітають,  відносяться: проліски, крокуси, шафран, сон-трава, анемони, примула, горицвіт та інші - занесені до Червоної книги України та охороняються законом. 

Штрафи

  • за незаконний збір та збут первоцвітів, занесених до Червоної книги, статтею 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбаченоштраф від 510 до 1700 грн з конфіскацією рослин;
  • за квіткове браконьєрство в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду оштрафують від 1700 до 3655 грн;
  •  за один екземпляр незаконно добутої рослини передбачена компенсація за її знищення: проліски - від 49 до 62 гривень, черемша - 62 грн, шафран (крокуси), сон-трава - від 37 до 62 грн в залежності від виду.

У  Національній  екологічній  раді пояснили, що  первоцвіти  легко можуть зникнути з лиця землі.  Збирати їх не можна тому, що вони не встигнуть відновити свою чисельність і можуть зникнути. Життя у первоцвітів дуже коротке - вони цвітуть лише кілька тижнів. За невеликий час рослинам потрібно зібрати максимум поживних речовин, дозріти і розсіяти насіння. 

"Перш, ніж зацвітуть нові первоцвіти, має пройти два-три роки, а то й п'ять. У природі немає нічого випадкового, якщо щороку потроху погіршувати ситуацію з пролісками, порушиться унікальний природний баланс. Говорять, що якщо зривати проліски без кореня, то в наступному сезоні квітка відродиться. Це не так. Насправді функцію відновлення і розмноження у проліска виконує цибулина. І якщо пролісок в період розквіту зірвати, то сама цибулина вже не зможе накопичити поживних речовин, в результаті, гине вся рослина", — деталізують екологи.

До слова, за прогнозами, наслідки глобального потепління для світової економіки можуть бути катастрофічними ― до 20 % падіння світового ВВП. В Україні за найгіршого сценарію ― до 50 %.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Антиоксидант довголіття Корисні продукти Молодість
Вчені назвали продукти, які містять "антиоксидант довголіття"
1 хв на прочитання4 години тому
Фото ілюстративне
Важкохворі рідше помирають і швидше одужують: науковці назвали нові переваги чищення зубів
2 хв на прочитання6 годин тому
Фото ілюстративне
У Литві пацієнтам почали виписувати рецепти на кроки
1 хв на прочитання7 годин тому
Шкідливі Продукти Попереджають лікарі Фітнес Схднення
Сім "здорових" продуктів, які насправді шкідливіші за цукерки
4 хв на прочитання8 годин тому
Смертність серед дітей сягає 10 % — спалах нового штаму віспи мавп турбує ВООЗ
4 хв на прочитання9 годин тому
Туреччина заявляє права на денер-кебаб у ЄС — Німеччина проти
1 хв на прочитання10 годин тому
Олімпіада-2024: де дивитися відкриття церемонії, яка пройде сьогодні
1 хв на прочитання11 годин тому
ООН реєструє все більше нових випадків ВІЛ-інфекції у Східній Європі та Центральній Азії. Україна посідає особливе місце
2 хв на прочитання12 годин тому