За статистикою, половина юних українців забуває про ранковий перекус або вибирає для нього некорисні продукти. Ми розпитала експерта, що потрібно готувати дитині на сніданок, щоб потім радіти дванадцяткам, пише health.info
«Сніданок дуже важливий для школярів, у яких основне навантаження припадає на першу половину дня. Разом з їжею організм отримує запас енергії, а якщо цього не відбувається, починає давати збої: дитина швидко втомлюється, погано себе почуває. Науково доведено, що відмова від їжі вранці знижує успішність. Правильний сніданок обов’язково повинен бути збалансованим (містити білки, жири і вуглеводи) і різноманітним. Частіше включайте в ранковий раціон свіжі овочі (містять клітковину) і кисломолочні продукти (нормалізують мікрофлору кишечника)».
Важливо, щоб сніданок був ситним, щоб е було спокуси купити в найближчому кіоску шоколадний батончик, чіпси і тому подібну капость. Але не всі страви однаково корисні. Розбираємося, чому від деяких варто відмовитися, і чим їх можна замінити.
1. Бутерброд бутерброду різниця
Не рекомендується
Бутерброди з ковбасою, сосиски, шинка — продукти, які містять багато добавок, підсилювачів смаку, спецій і консервантів, крохмаль. Така їжа не може бути рекомендована в якості здорового сніданку.
Корисний аналог
Відварна або запечена грудка або інше нежирне м’ясо містять повноцінний білок, який легко засвоюється. Рекомендується подавати м’ясо з темним бездріжджовим хлібом, хлібом з висівками або клітковиною.
2. Така різна яєчня
Не рекомендується
Яєчня з беконом, як всяка смажена їжа, важка для перетравлення і дає навантаження на шлунково-кишковий тракт дітей. Так як жирні страви висококалорійні, при систематично неправильному харчуванні школяра можуть привести до ожиріння.
Корисний аналог
Варені яйця, омлети. Яйце – джерело повноцінного легкозасвоюваного білка, заліза, вітамінів і деяких мікроелементів, каротину і корисних жирів. Постарайтеся включати по одному яйцю в ранкове меню кілька разів на тиждень.
3. Каша — всьому голова
Не рекомендується
Готові сніданки, каші швидкого приготування, як правило, містять багато цукру і різних ароматизаторів. Крім того, пластівці, що пройшли попередню обробку, встигають розгубити частину своїх корисних властивостей, тобто особливої користі не принесуть. «Зірочками» і «подушечками», які так зручно просто залити молоком, краще ласувати від випадку до випадку: надлишок солодкого в харчуванні може стати причиною розвитку надлишкової маси тіла у дітей. До того ж у деяких сухих сніданках знайшли токсини.
Корисний аналог
Каші, що вимагають варіння, засвоюються краще, ніж запарені, і містять більше корисних речовин. Для ранку гарні будь-які крупи. В гречці міститься залізо, в кукурудзі — вітамін А, вівсянка багата клітковиною, білком, вітамінами групи В. А ще вона володіє обволікаючою дією, посилює перистальтику і надовго зберігає відчуття ситості. Що стосується готових сніданків, віддайте перевагу цільнозерновим — вони багаті мікроелементами і клітковиною.
ФотоFamVeld/iStock/Getty Images Plus/Getty Images
4. Напій для бадьорості
Не рекомендується
Кава не рекомендується давати дітям шкільного віку у зв’язку з збудливим впливом на центральну нервову і серцево-судинну системи.
Корисний аналог
Злаковий напій, цикорій, какао багаті мікроелементами і не містять кофеїну. Їх можна розбавити молоком і давати навіть молодшим школярам.
5. Супчик — рідкісний гість на сніданок
Не рекомендується
Наваристий м’ясний бульйон. Занадто важка для сніданку їжа — організм ще не прокинувся, а йому вже доводиться переварювати їжу, в якій немає нічого, крім жирів. Не підійдуть для сніданку також і густі супи на м’ясному бульйоні.
Корисний аналог
Овочевий бульйон вважається більш корисним. Якщо дуже хочеться з ранку поїсти ріденького, зваріть повноцінний легкий овочевий суп – з дієтичним м’ясом, крупою або вермішеллю. Раз на тиждень такий сніданок цілком допустимий.